Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση αναφέρθηκε στο 5ο κατά σειρά εμβόλιο που σε λίγες ημέρες θα είναι και στη χώρα μας, το πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvaxovid, λέγοντας τα εξής:

Η διαφορά μεταξύ των εμβολίων διαφορετικής τεχνολογίας, έγκειται στον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού ανοσίας. Όλα τα εμβόλια στοχεύουν για τη συγκεκριμένη περίπτωση, για τον κορoνοϊό, στην επιφανειακή πρωτεϊνική ακίδα του ιού. Το spike protein.

Στα εμβόλια mRNA, όπως είναι  το Pfizer και το Moderna, δίνονται οι γενετικές πληροφορίες και ο ίδιος ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεΐνη που προκαλεί και την παραγωγή των αντισωμάτων.

Στα εμβόλια με ιικό φορέα, όπως είναι  το AstraZeneca  και το Johnson & Johnson, χρησιμοποιείται ένας μη αναπαραγώγιμος ιός, όπως είναι ο αδενοϊός, που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα σωματικά κύτταρα που παράγουν πάλι την πρωτεΐνη ακίδα.

Στο νέο εμβόλιο Nuvaxovid έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας, που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός. Η τεχνολογία του νέου εμβολίου είναι παλαιά, είναι της δεκαετίας του ’80 και με αυτή έχουν παραχθεί εμβόλια που σας είναι γνωστά, όπως της γρίπης, της ηπατίτιδας, του κοκκύτη και άλλα.

Στην συνέχεια της ενημέρωσης η Καθηγήτρια ανέφερε τα εξής για το νέο αυτό εμβόλιο:

Το εμβόλιο χορηγείται για πρωτογενή εμβολιασμό, για βασικό δηλαδή εμβολιασμό, σε σχήμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών σε ηλικίες άνω των 18 ετών, ενώ η παραγωγή αντισωμάτων συνήθως, δηλαδή η έναρξη της προστασίας, αρχίζει μετά από 14 ημέρες.

[…]

Τα δεδομένα για τη χορήγησή του ως αναμνηστική δόση είναι εξαιρετικά περιορισμένα, εντούτοις, από μία – δύο μελέτες που υπάρχουν φαίνεται ότι προκαλεί ικανοποιητική ανοσιακή ανταπόκριση, δηλαδή παράγονται υψηλά αντισώματα.

Έπειτα η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά σε ορισμένα σημεία που αφορούν στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων:

Παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 17 ετών εμβολιάζονται με δυο δόσεις εμβολίου. Ως προς την τρίτη δόση, πάλι να υπενθυμίσω ότι έχει εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για παιδιά με θέματα ανοσοκαταστολής, όπως έχει εγκριθεί και για τους ενηλίκους.

[…]

Η ανοσοαπάντηση στην ηλικίες παιδιών ηλικίας 12 έως 5 ετών στις δυο δόσεις του εμβολίου, δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναζητείται η τροποποίηση της δοσολογίας του εμβολίου και η χορήγηση της τρίτης δόσης.

Όμως, οι εμπειρογνώμονες στο θέμα των εμβολίων δηλώνουν ότι μόνο εάν υπάρξουν τα αποτελέσματα και είναι ικανοποιητικά από την χορήγηση τριών δόσεων σε αυτές τις ηλικίες, με καλή ανοσογονικότητα θα μπορέσουν να σκεφθούν την έγκριση για αυτή την ομάδα ηλικιών.

Κλείνοντας η κ. Θεοδωρίδου κατέληξε στο εξής:

Η κατάσταση σήμερα έχει πολλά θετικά γεγονότα, όπως ακούσαμε. Έχουμε νέα εμβόλια, έχουμε νέα φάρμακα, όμως εξίσου σημαντική παραμένει η παλαιά σοφή και επιβεβλημένη, θα έλεγα, τακτική της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, προκειμένου  να φανεί ο δρόμος της εξόδου από την πανδημία.

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά σε στατιστικά στοιχεία εμβολιασμών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Ξεπεράσαμε σήμερα τα 19.600.000 εμβολιασμούς. Περισσότερα από 7.790.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,2% του γενικού πληθυσμού και 83,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση, είναι  74,4% του γενικού πληθυσμού και 85% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότερα από 7.380.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,3% του γενικού πληθυσμού και 79,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 70,4% του γενικού πληθυσμού και 81,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για το σύνδρομο MIS-C, λέγοντας ότι ο αριθμός των παιδιών με MIS-C και άλλων που μοιάζουν με MIS-C υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα.

Είναι 50 παιδιά τα οποία έχουν παρουσιάσει MIS-C  και άλλα τα οποία έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν είναι ικανοποιητικός ο εμβολιαστικός ρυθμός στα παιδιά, απάντησε το εξής:

Κοιτάξτε, προσωπικά εγώ πιστεύω ότι ναι. Έχουμε παντού διαθέσιμα ραντεβού σε όλη τη χώρα και είναι και αρκετά υψηλό από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντα τα παιδιά είναι πίσω στα ποσοστά από τους ενήλικες και θα ξαναθυμίσω ότι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και δέχονται τη μεγαλύτερη προστασία από τα εμβόλια είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN