Επιστήμες Υγείας

Εκδήλωση Υπουργείου Υγείας: Τιμητικά βραβεία Ε.Σ.Υ.

Εκδήλωση Υπουργείου Υγείας: Τιμητικά βραβεία Ε.Σ.Υ.

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου 2023 τα πρώτα τιμητικά βραβεία Ε.Σ.Υ.

Η Ελλάδα έχει 127 νοσοκομεία, 320 κέντρα υγείας και περισσότερα από 1.000 συνολικά περιφερειακά ιατρεία και ΤοΜΥ.

Τα φετινά βραβεία είναι λίγα και συμβολικά. Αλλά συνοδεύονται από απέραντη ευγνωμοσύνη και πολλά ευχαριστώ σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε μονάδα και τμήμα, σε κάθε υγειονομικό.

Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών τιμήθηκαν οι εξής (με τη σειρά που αναφέρονται στον κατάλογο με τις βραβεύσεις):
Πουλάκου Γαρυφαλλιά, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Γ΄Π/Π  ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία»
Τσιόδρας Σωτήριος, Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Θεοδωρίδου Μαρία, Πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμών, Παιδίατρος -Λοιμωξιολόγος
Μαρινάκη Σμαράγδη, Κλινική Νεφρολογίας και μεταμόσχευσης νεφρού  Νοσ.«Λαϊκό»
Κυμιωνής Γεώργιος, Τμήμα Μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς Νοσ. «Γ. Γεννηματάς»
Τraeger-Συνοδινού Ιωάννα, Εργαστήριο Γενετικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Νοσ. Παίδων «Αγ.Σοφία»
Παναγιωτίδης Ιωάννης ,Δ/ντης Β΄ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Τσιούφης Κων/νος / Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»
Τσιβγούλης Γεώργιος, Καθηγητής Β’ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία δήλωσε: «Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, Πανιερώτατε, Υπουργοί, Συνάδελφοι και Φίλοι, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στα πρώτα βραβεία του ΕΣΥ.

Για πρώτη φορά θέλουμε να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη δουλειά που κάνετε αυτά τα 40 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να σας δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε την προσφορά σας, την προσπάθεια, την συνεργατικότητα, τις καλές πρακτικές και την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας.

Το ΕΣY για μας είναι ενιαίο : Γιατροί, νοσηλευτές και επιστημονικό προσωπικό, τεχνολογοι, διοικητικοί αλλά και άνθρωποι στην καθαριότητα, τη σίτιση, την φύλαξη και επίσης ένστολοι και ιδιώτες, που βάζουν πλάτη και βοηθούν, είναι όλοι μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η πανδημία μας έδειξε ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν κρίσεις, έτοιμα να ξεκινήσουν κάτι διαφορετικό και να είναι ευέλικτα.

Γιατι και πέρα από τη πανδημία, αυτά τα 40 χρόνια ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει και οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας έχουν αλλάξει και αλλάζουν. Είμαστε γηραιότεροι. Υπάρχει τεράστια κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει τελείως διαφορετική τεχνολογία και δυνατότητες. Έχουν μικρύνει οι αποστάσεις. Και φυσικά έχουμε αλλάξει κι εμείς και ο τρόπος που επικοινωνούμε. Οι ασθενείς έχουν αποκτήσει φωνή.

Όπως έπρεπε.

Αλλάζουμε, και μαζί, αλλάζει και η θεώρηση στην υγεία. Η πανδημία μας απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία την αξία του συστήματος υγείας, την ανάγκη για στήριξη, την ανάγκη για εξέλιξη, την ανάγκη για ευελιξία.

Έχουν ήδη γίνει τεράστιες αλλαγές σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και αναβαθμίζουμε τις δομές. Και κυρίως σας ακούμε, ακούμε τις ανάγκες σας και προχωρούμε μαζί.

Σήμερα λοιπόν βραβεύουμε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξεκινώντας από όλη την προσφορά στην πανδημία αλλά συνεχίζοντας με αυτό που γίνεται σήμερα και αυτό που γίνεται αύριο και που θέλουμε να γίνεται αύριο.

Πριν κλείσω και δώσω το λόγο στον Υπουργό, θέλω να καταθέσω μία προσωπική ιστορία.

Όπως ξέρετε όταν ξεκίνησε η πανδημία εγώ ήμουν γιατρός στο «Σωτηρία». Είχαμε κάνει σχέδια, είχαμε αποφασίσει ότι θα ανοίξουμε μια κλινική και μια μονάδα. Ήρθε η πανδημία και μέσα σε 10 μέρες χρειάστηκε να ανοίξουμε τις 10 κλινικές και όλες τις μονάδες. Σ’ αυτές προστέθηκε η δωρεά της Βουλής και σήμερα το νοσοκομείο έχει περισσότερο από 80 κρεβάτια μονάδας.

Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι καταρχάς ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους δικούς μου συνεργάτες, τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που ήταν εκεί και πρόσεχαν όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τους εαυτούς τους και όλους τους υπόλοιπους εμάς: για το πως θα ντυθούμε και πως θα βγάλουμε τα ρούχα για να μην κινδυνεύουμε ούτε εμείς ούτε οι δικοί μας, να ευχαριστήσω τους τεχνολόγους: Που ντύνονταν και έμπαιναν κάθε μέρα μέσα σε κάθε θάλαμο για να κάνουν φορητές ακτινογραφίες στους ασθενείς, τους συναδέλφους στη σίτιση και τη καθαριότητα, που επίσης έμπαιναν κάθε μέρα μέσα στους θαλάμους,στηρίζοντας τους ασθενείς. Πολλοί είχαν στο σπίτι μωρά παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς και συχνά έβγαιναν κλαίγοντας από το φόβο και την πίεση και χρειάζονταν συζήτηση, στήριξη και μια καλή κουβέντα. Και παρόλα αυτά ήταν όλοι εκεί για όλους τους ασθενείς και ο καθένας για τους άλλους. Θέλω λοιπόν να τους ευχαριστήσω ολόψυχα, να σας ευχαριστήσω ολόψυχα και παράλληλα, ως υγειονομικός, εδώ να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υγείας και τους Υπεαρχες, γιατί δεν αισθανθήκαμε ποτέ ότι μας έλειψε κάτι ή ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός. Και να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό, γιατί ενδιαφερόταν συνέχεια, γιατί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας μας έστειλε επάνω στη βόρεια Ελλάδα που δοκιμαζόταν, για να βοηθήσουμε κάθε νοσοκομείο, γιατί είχε το νου του συνέχεια στο να είναι όλοι ασφαλείς. Και αργότερα, που ήρθα στο Υπουργείο, τον βλέπω σε κάθε κάθε διάσκεψη για την επιδημιολογική επιτήρηση και το σχεδιασμό, σε κάθε έκτακτη διάσκεψη με έμφαση στην ασφάλεια, στην ποιότητα και ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά.

Από τη θέση τώρα του Υπουργείου, να σας πω και πάλι ότι σας ακούμε, σας ευχαριστούμε και σας στηρίζουμε.

Θα δείτε στις επόμενες μέρες προκηρύξεις για περισσότερες από 800 μόνιμες θέσεις γιατρών, θα δείτε ότι ανοίγει η πλατφόρμα για επικουρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όπως ξέρετε έχουμε στα χέρια μας μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια για την στήριξη των δομών.

Να σας ευχαριστήσω λοιπόν και πάλι όλους και να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε εδώ και σας ακούμε.

Προχωράμε μαζί σε ένα σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, για όλους τους εργαζόμενους, ένα σύστημα υγείας που το κάνουμε μαζί».

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για εμάς διότι έχοντας διαχειριστεί ένα σκέλος της πανδημίας βασικό που ανέδειξε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θέλουμε ηθικά, με έναν ενδεικτικό τρόπο, γιατί από εδώ και πέρα η καθιέρωση των βραβείων θα να γίνει με έναν τρόπο που κάθε χρόνο φιλοδοξούμε να βραβεύουμε αυτούς που διέπρεψαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η φετινή βράβευση είναι ενδεικτική γιατί συνολικά θα βραβευτεί το σύνολο του ΕΣΥ στα πρόσωπα τα δικά σας, για την προσπάθεια που κάνατε όλο αυτό το διάστημα.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, μέσα στη βασική προτεραιότητα που έχουμε για την αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας, βάζουμε μια προτεραιότητα κεντρική που έχει να κάνει με την πρόληψη και τη μεταφορά από το νοσοκομείο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με μεταρρυθμίσεις που έγιναν και στο κομμάτι των προληπτικών εξετάσεων και του Προσωπικού Γιατρού.

Όμως το ΕΣΥ παραμένει κορωνίδα όλου του συστήματος Υγείας με τις αλλαγές που έχουμε κάνει και στο σκέλος των εργασιακών σχέσεων αλλά και στο σκέλος της αναβάθμισης των υποδομών.

Οπωσδήποτε, η στόχευση που έχουμε, ο πολίτης να παραμένει υγιής και όχι απλά να θεραπεύουμε τις ασθένειες, είναι το νέο δόγμα που φιλοδοξούμε να έχουμε και στην επόμενη πορεία, όπου – όπως έχετε αναφέρει και εσείς ο ίδιος- κεντρικό πρόσταγμα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η Υγεία.

Προκειμένου να στηρίξουμε όλες αυτές τις υποδομές, έχουμε διασφαλίσει 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης όπου πραγματικά βλέπετε και σε αυτό το νοσοκομείο που είμαστε αγαπητέ μου διοικητά θα υπάρξει μια μεγάλη και σημαντική τομή, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με αυτόν τον τρόπο 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και 157 Κέντρα Υγείας θα έχουν μια τελείως διαφορετική όψη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση από τώρα προσπαθούμε να βρούμε τις συνέργειες που είναι απαραίτητες. Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σε ένα νοσοκομείο που έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα, με την προσπάθεια τη δική σας να εκμηδενίζει την παρουσία των επικουρικών κλινών στο σύστημα. Και γενικότερα έχουμε ένα ολόκληρο σχέδιο ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες.

Όμως δεν είναι μόνο οι υποδομές, αλλά πρωτίστως οι άνθρωποι. Και αυτούς τους ανθρώπους προσπαθήσαμε να τους στηρίξουμε. Με την πρώτη αύξηση μισθών που έγινε μετά απο 15 χρόνια, με συγκεκριμένα στοχευμένα επιδόματα, με αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος για τις άλλες ειδικότητες του ΕΣΥ. Και φυσικά με άλλες δυνατότητες, είτε ήπιου έργου ιδιωτικού, είτε δυνατότητας να στελεχωθεί καλύτερα το ΕΣΥ και από ιδιώτες γιατρούς.

Ολοκληρώνοντας αυτήν την σύντομη τοποθέτηση χαίρομαι πολύ που είναι εδώ και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, που ήταν και στην αρχή στην έναρξη της πανδημίας και πήραμε τη σκυτάλη από αυτούς. Σε έναν αγώνα που αν δεν τον βιώσει κανείς καθημερινά δεν καταλαβαίνει τις δυσκολίες του.

Το μεγάλο μπράβο είναι σε εσάς που είστε στην πρώτη γραμμή. Μια ηθική αναγνώριση μέσα από την καρδιά μας για αυτό το οποίο προφέρετε στον Έλληνα πολίτη, στον Έλληνα Ασθενή».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Θαυμακού κ.κ. Ιάκωβος, η Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο τέως Υπουργός Υγείας και νυν Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Συνημμένα τα ονοματεπώνυμα των βραβευθέντων ανά κατηγορία:

Βλ. επίσης: https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/11286-ekdhlwsh-ypoyrgeioy-ygeias-ena-brabeio-kai-polla-eyxaristw

Συνάντηση του Αναπλ. Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητή Ν. Θωμαϊδη, με τον Υπουργό Υγείας και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Συνάντηση του Αναπλ. Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητή Ν. Θωμαϊδη, με τον Υπουργό Υγείας και στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ. Νίκος Θωμαιδης, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους και στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Dr. Guadalupe Bedoya, Senior Economist (Development […]

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιομεταβολικού και καρδιαγγειακού κινδύνου. Το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» είναι μια οργανωμένη δράση δημόσιας υγείας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, που δείχνει έμπρακτα ότι η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει σωστά όταν υπάρχει σχεδιασμός και υποστήριξη από την Πολιτεία και συνδρομή επιστημόνων του συστήματος υγείας. Μέσα από ένα […]

Διπλή παρέμβαση του Καθηγητή Γιώργου Αλεβιζόπουλου στη Βουλή: Από τη μεταρρύθμιση των Δικανικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις Νέες Τεχνολογίες για την Ψυχική Υγεία

Διπλή παρέμβαση του Καθηγητή Γιώργου Αλεβιζόπουλου στη Βουλή: Από τη μεταρρύθμιση των Δικανικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις Νέες Τεχνολογίες για την Ψυχική Υγεία

Σειρά κρίσιμων ενημερώσεων προς την Εθνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε ο Καθηγητής Δικανικής Ψυχιατρικής κ. Γιώργος Αλεβιζόπουλος, συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις δύο Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων. Στο επίκεντρο των τοποθετήσεών του βρέθηκαν η εναρμόνιση του σωφρονιστικού πλαισίου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατόπιν της ένταξης του Ε.Κε.Ψ.Υ.Κ. στο ΕΣΥ, καθώς και ο ρόλος της ψηφιακής καινοτομίας […]

Διεθνής Ακαδημαϊκή Συνάντηση Εργασίας Ευρωπαϊκών και Ασιατικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα με θέμα «Η Μετάβαση της Υγειονομικής Εκπαίδευσης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή: Προκλήσεις και Ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης  για τις σύγχρονες ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού»

Διεθνής Ακαδημαϊκή Συνάντηση Εργασίας Ευρωπαϊκών και Ασιατικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα με θέμα «Η Μετάβαση της Υγειονομικής Εκπαίδευσης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή: Προκλήσεις και Ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για τις σύγχρονες ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, διεθνής ακαδημαϊκή συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή επτά πανεπιστημίων από την Ευρώπη και την Ασία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LEAN  (Erasmus+, Agreement number 101179632) υπό τον συντονισμό του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή. Το έργο […]

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet‑Activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet‑Activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet-activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator C. A. Demopoulos Στο τεύχος (16, No2, 2025) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Atherosclerosis Prevention and Treatment (επίσημου υπό νέα διεθνή μορφή περιοδικού της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης), το οποίο εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Medknow Publications – μέλος […]

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σπουδές στο Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ – Παράρτημα Κύπρου

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σπουδές στο Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ – Παράρτημα Κύπρου

Η Ιατρική Σχολή, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) – Παράρτημα Κύπρου (Λευκωσία), σας προσκαλεί όπως εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για σπουδές το 2026 στο ελληνόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής, διάρκειας δώδεκα (12) εξαμήνων, το οποίο οδηγεί στην απονομή τίτλου σπουδών (ΠΤΥΧΙΟ), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υποβάλλοντας τη συνημμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος […]

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιομεταβολικού και καρδιαγγειακού κινδύνου. Το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» είναι μια οργανωμένη δράση δημόσιας υγείας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, που δείχνει έμπρακτα ότι η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει σωστά όταν υπάρχει σχεδιασμός και υποστήριξη από την Πολιτεία και συνδρομή επιστημόνων του συστήματος υγείας. Μέσα από ένα […]

Διπλή παρέμβαση του Καθηγητή Γιώργου Αλεβιζόπουλου στη Βουλή: Από τη μεταρρύθμιση των Δικανικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις Νέες Τεχνολογίες για την Ψυχική Υγεία

Διπλή παρέμβαση του Καθηγητή Γιώργου Αλεβιζόπουλου στη Βουλή: Από τη μεταρρύθμιση των Δικανικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στις Νέες Τεχνολογίες για την Ψυχική Υγεία

Σειρά κρίσιμων ενημερώσεων προς την Εθνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε ο Καθηγητής Δικανικής Ψυχιατρικής κ. Γιώργος Αλεβιζόπουλος, συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις δύο Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων. Στο επίκεντρο των τοποθετήσεών του βρέθηκαν η εναρμόνιση του σωφρονιστικού πλαισίου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατόπιν της ένταξης του Ε.Κε.Ψ.Υ.Κ. στο ΕΣΥ, καθώς και ο ρόλος της ψηφιακής καινοτομίας […]

Διεθνής Ακαδημαϊκή Συνάντηση Εργασίας Ευρωπαϊκών και Ασιατικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα με θέμα «Η Μετάβαση της Υγειονομικής Εκπαίδευσης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή: Προκλήσεις και Ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης  για τις σύγχρονες ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού»

Διεθνής Ακαδημαϊκή Συνάντηση Εργασίας Ευρωπαϊκών και Ασιατικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα με θέμα «Η Μετάβαση της Υγειονομικής Εκπαίδευσης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή: Προκλήσεις και Ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για τις σύγχρονες ανάγκες του γηράσκοντος πληθυσμού»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, διεθνής ακαδημαϊκή συνάντηση εργασίας, με τη συμμετοχή επτά πανεπιστημίων από την Ευρώπη και την Ασία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LEAN  (Erasmus+, Agreement number 101179632) υπό τον συντονισμό του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή. Το έργο […]

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet‑Activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet‑Activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator

The Story Behind the Discovery of the Structure of Platelet-activating Factor: A Potent Lipid Inflammatory Mediator C. A. Demopoulos Στο τεύχος (16, No2, 2025) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Atherosclerosis Prevention and Treatment (επίσημου υπό νέα διεθνή μορφή περιοδικού της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης), το οποίο εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Medknow Publications – μέλος […]

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σπουδές στο Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ – Παράρτημα Κύπρου

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σπουδές στο Τμήμα Ιατρικής ΕΚΠΑ – Παράρτημα Κύπρου

Η Ιατρική Σχολή, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) – Παράρτημα Κύπρου (Λευκωσία), σας προσκαλεί όπως εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για σπουδές το 2026 στο ελληνόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής, διάρκειας δώδεκα (12) εξαμήνων, το οποίο οδηγεί στην απονομή τίτλου σπουδών (ΠΤΥΧΙΟ), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υποβάλλοντας τη συνημμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος […]

10 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γυναικών Δικαστών – Γυναίκες στη Δικαιοσύνη, Γυναίκες για τη Δικαιοσύνη

10 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Γυναικών Δικαστών – Γυναίκες στη Δικαιοσύνη, Γυναίκες για τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Γυναικών Δικαστών, τιμούμε σήμερα, 10 Μαρτίου, τον καθοριστικό ρόλο των γυναικών στη Δικαιοσύνη και τις απόφοιτες της Σχολής μας που έχουν διακριθεί σε όλα τα επίπεδα της δικαστικής ιεραρχίας, υπηρετώντας με ακεραιότητα, επιστημονική επάρκεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μακρά ακαδημαϊκή […]

Το Εργαστήριο Κυβερνητικής και Τεχνητής Νοημοσύνης διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Μηχανική Προτροπών και Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης» [11 Μαρτίου 2026]

Το Εργαστήριο Κυβερνητικής και Τεχνητής Νοημοσύνης διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Μηχανική Προτροπών και Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης» [11 Μαρτίου 2026]

Το Εργαστήριο Κυβερνητικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα Τεχνητής Νοημοσύνης με θέμα «Μηχανική Προτροπών και Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2026, από τις  15:00 έως τις 21:00, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα). Η εκδήλωση εντάσσεται […]

8 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών

8 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών

Η 8η Μάρτη αποτελεί διαχρονικά παγκόσμιο σημείο αναφοράς για δράση, διεκδίκηση και συλλογική ευθύνη. Το 2026 συμπληρώνονται 115 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της International Women’s Day (1911–2026) |Διεθνούς Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Η ιστορική αυτή διαδρομή υπενθυμίζει ότι καμία κατάκτηση δεν υπήρξε αυτονόητη. Η ισότητα των φύλων συνιστά δυναμική διαδικασία που απαιτεί […]

Τελετή αναγόρευσης του ομότιμου Καθηγητή Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Svante Twetman

Τελετή αναγόρευσης του ομότιμου Καθηγητή Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Svante Twetman

Την 17η Μαρτίου 2026, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Svante Twetman, ομότιμος καθηγητής Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Πρόγραμμα Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή […]

Εγγραφές στα Νηπιαγωγεία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Εγγραφές στα Νηπιαγωγεία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Οι αιτήσεις για την εγγραφή των μαθητών/-τριών για τη σχολική χρονιά 2026-2027 υποβάλλονται από 2 Μαρτίου 2026 και αφορούν: • το 19ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου (πλησίον Φιλοσοφικής Σχολής, συστεγαζόμενο με τον Α’ Παιδικό Σταθμό ΕΚΠΑ) • το Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο της ΕΑΔΠΠΑ 🔹 Για εγγραφή στο 19ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου έως 23 Μαρτίου: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ και πληροφορίες στην […]

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Athens International Master’s Programme in Neurosciences» διοργανώνει επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο “Psychedelics in Preclinical Research: An Introduction to Animal Models of Stress and Treatment Response”

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Athens International Master’s Programme in Neurosciences» διοργανώνει επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο “Psychedelics in Preclinical Research: An Introduction to Animal Models of Stress and Treatment Response”

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Athens International Master’s Programme in Neurosciences» διοργανώνει επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο “Psychedelics in Preclinical Research: An Introduction to Animal Models of Stress and Treatment Response“ Ομιλητής είναι ο Juan Pablo Lopez, Assistant Professor. Department of Neuroscience, Karolinska Institutet, Sweden. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2026, στις 3:30 μμ, στον Τομέα Φυσιολογίας Ζώων & Ανθρώπου, στην Αίθουσα «Πέτρος Βλάχος». Η γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι Αγγλικά. […]

Το Εργαστήριο Κυβερνητικής και Τεχνητής Νοημοσύνης διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Μηχανική Προτροπών και Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης» [11 Μαρτίου 2026]

Το Εργαστήριο Κυβερνητικής και Τεχνητής Νοημοσύνης διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Μηχανική Προτροπών και Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης» [11 Μαρτίου 2026]

Το Εργαστήριο Κυβερνητικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα Τεχνητής Νοημοσύνης με θέμα «Μηχανική Προτροπών και Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2026, από τις  15:00 έως τις 21:00, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα). Η εκδήλωση εντάσσεται […]

8 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών

8 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών

Η 8η Μάρτη αποτελεί διαχρονικά παγκόσμιο σημείο αναφοράς για δράση, διεκδίκηση και συλλογική ευθύνη. Το 2026 συμπληρώνονται 115 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της International Women’s Day (1911–2026) |Διεθνούς Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Η ιστορική αυτή διαδρομή υπενθυμίζει ότι καμία κατάκτηση δεν υπήρξε αυτονόητη. Η ισότητα των φύλων συνιστά δυναμική διαδικασία που απαιτεί […]

Τελετή αναγόρευσης του ομότιμου Καθηγητή Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Svante Twetman

Τελετή αναγόρευσης του ομότιμου Καθηγητή Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Svante Twetman

Την 17η Μαρτίου 2026, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Svante Twetman, ομότιμος καθηγητής Παιδοδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Πρόγραμμα Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή […]

Εγγραφές στα Νηπιαγωγεία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Εγγραφές στα Νηπιαγωγεία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Οι αιτήσεις για την εγγραφή των μαθητών/-τριών για τη σχολική χρονιά 2026-2027 υποβάλλονται από 2 Μαρτίου 2026 και αφορούν: • το 19ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου (πλησίον Φιλοσοφικής Σχολής, συστεγαζόμενο με τον Α’ Παιδικό Σταθμό ΕΚΠΑ) • το Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο της ΕΑΔΠΠΑ 🔹 Για εγγραφή στο 19ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου έως 23 Μαρτίου: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ και πληροφορίες στην […]

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Athens International Master’s Programme in Neurosciences» διοργανώνει επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο “Psychedelics in Preclinical Research: An Introduction to Animal Models of Stress and Treatment Response”

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Athens International Master’s Programme in Neurosciences» διοργανώνει επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο “Psychedelics in Preclinical Research: An Introduction to Animal Models of Stress and Treatment Response”

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Athens International Master’s Programme in Neurosciences» διοργανώνει επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο “Psychedelics in Preclinical Research: An Introduction to Animal Models of Stress and Treatment Response“ Ομιλητής είναι ο Juan Pablo Lopez, Assistant Professor. Department of Neuroscience, Karolinska Institutet, Sweden. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2026, στις 3:30 μμ, στον Τομέα Φυσιολογίας Ζώων & Ανθρώπου, στην Αίθουσα «Πέτρος Βλάχος». Η γλώσσα του σεμιναρίου θα είναι Αγγλικά. […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο