Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνέντευξη Τύπου από τον Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη, τη Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Ε. Αγαπηδάκη, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτη, την Καθ. Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β. Παπαευαγγέλου και τον Επικ. Καθηγηγή Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνη

Στην συνέντευξη τύπου [20/4/22] που παραχώρησαν ο Υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, η Καθ. Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επικ. Καθηγηγής Επιδημιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο κ. Πλεύρης πήρε πρώτος τον λόγο αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Μετά από 2 χρόνια πανδημίας βρισκόμαστε πλέον σε μία άλλη φάση διαχείρισής της. Στην αρχή, προφανέστατα, είχαμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο είχε βγει από μία δεκαετή κρίση με παθογένειες οι οποίες υπήρχαν διαχρονικά.

Δεν υπήρχε εμβόλιο. Δεν υπήρχαν θεραπείες και δεν υπήρχε τεχνογνωσία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός. Μετά από 2 χρόνια έχουμε κατ’ αρχήν, ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού από αυτό το οποίο είχαμε στην αρχή και στην πορεία είχε εμφανιστεί, το οποίο έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερη νοσηρότητα.

Έχουμε εμβόλιο. Και αυτή τη στιγμή, ενώ στην πρώτη φάση ήμασταν χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πλέον κινούμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 75% εμβολιασμένους στον γενικό πληθυσμό, 85% στον ενήλικο πληθυσμό και πάνω από 90% στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60, ενώ παράλληλα λόγω της μεταδοτικότητας τής «Όμικρον» έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί, το έχουμε αναφέρει, και υλικοτεχνικά και σε επίπεδο ανθρώπων. Έχει και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας την τεχνογνωσία και τα φάρμακα πλέον για την αντιμετώπιση της πανδημίας.”

Συνεχίζοντας, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Όλοι θα θέλαμε να τελειώσει η πανδημία, ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι ακόμα μακριά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρισκόμαστε περίπου στα μέσα της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε.

Και, ακριβώς, το νέο μοντέλο διαχείρισης το οποίο έχουμε υιοθετήσει έχει αυτό το σκοπό: Την προστασία αλλά να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας χωρίς να διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα.

Στη συνέχεια, ο κ. Ζαούτης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Ο αριθμός των θανάτων από Covid δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, επειδή ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν είναι ενιαίος στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας που βρίσκεται ένα κράτος, δηλαδή ο αριθμός κρουσμάτων ανά μονάδα του πληθυσμού σε κάθε χρονική περίοδο.

Η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε αναφορικά με τα σχολεία τα εξής:

“Τώρα η πανδημία φαίνεται να αποκλιμακώνεται και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να μετακινηθούμε στην επόμενη φάση,  όπως έτσι κι αλλιώς προειπώθηκε.

Να εφαρμόσουμε μια νέα πρακτική, όπου ο έλεγχος για Covid συνολικά στον πληθυσμό, αλλά και στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

Έτσι, όταν επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό προ συμπτωματικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση των self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα.

Προφανώς, τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν.”

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε ποιο σημείο βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες σήμερα, καθώς και την καταγραφή της επιδημιολογικής κατάστασης στον κόσμο.

Μέχρι σήμερα έχουμε 505.000.000 μολύνσεις και 6,2 εκατομμύρια θανάτους με τη νόσο. Σε παγκόσμια κλίμακα μειώθηκαν γύρω στο 28% εντός της τελευταίας εβδομάδας, με περίπου 730 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν εντυπωσιακά κατά 27%, καταγράφοντας λιγότερους από 3.000 θανατους, συγκεκριμένα, 2440 θάνατοι ανά ημέρα. Έχουμε να δούμε τέτοια ποσοστά πάρα-πάρα πολύ καιρό και συνεχίζουν, φαίνεται ότι η πτωτική πορεία δεν σταματάει.

Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει την εντυπωσιακή μείωση όσον αφορά τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 29% μείωση στις διαγνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 24%. Οι 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση στη διασπορά της επιδημίας για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε τέσσερις χώρες και δεν ήταν κιόλας σημαντική. Σημαντική βελτίωση, πάνω από 30%, βλέπουμε σε 23 χώρες.”

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι στοιχεία υπάρχουν για το πόσο συνδέεται και αν συνδέεται long covid ή εμβολιασμός με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουμε δει κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε τα εξής:

“Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση με τη long Covid.  Υπάρχουν κάποια από τα παιδιά, αυτά τα οποία νόσησαν με ηπατίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τα οποία έχουμε τα περισσότερα στοιχεία, έχουν ξεπεράσει τα 100 κρούσματα πια στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν περάσει Covid. Όμως φαίνεται ότι όλη η μελέτη αυτού του φαινομένου έχει οδηγήσει σε πιθανή διάγνωση από έναν κοινό ιό, τον αδενοϊό.  Να τονίσω ότι κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 10 και κυρίως 3 έως 5 ετών. Είναι παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, γιατί ακούστηκε και η συσχέτιση πιθανά με το εμβόλιο. Τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ένα ποσοστό είχε νοσήσει. Δεν φαίνεται, όμως, να οφείλεται σε long Covid. Φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό τον οποίο δεν είχαν συναντήσει πριν.”

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης απάντησε τα εξής:

“Τα πιστοποιητικά δεν καταργούνται. Είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, απλώς δεν το συνδέουμε με μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο που μπορεί να παραταθεί, αν μας το επιτρέπει η πανδημία, με την επίδειξή του για να έχουμε πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους. Άρα το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό έχει ανανεωθεί μέχρι το 2023, υπάρχει κανονικά, το έχουμε αποφασίσει στο επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου της 20ης Απριλίου 2022:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN