Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρουσίαση του βιβλίου της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Μαριλένας Μητρούλη «ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ»

Οι Εκδόσεις ΕΚΠΑ παρουσίασαν την έκδοση του βιβλίου της καθηγήτριας του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, κ. Μαριλένας Μητρούλη με τίτλο: «ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ».

mitrouli 03

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ.

img 02 1

Η προσφώνηση έγινε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο.

Ο Πρύτανης μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται για το συγγραφικό και ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ, γεγονός που μας κατατάσσει σε μία πολύ υψηλή θέση παγκοσμίως.

Το Πανεπιστήμιό μας, με όλους σας, με όλους μας, έχει κάνει τεράστια, σταθερά βήματα προς το μέλλον που οραματιζόμαστε.

Οι Διεθνείς Κατατάξεις αναδεικνύουν τη σημαντική θέση του Πανεπιστημίου μας ανάμεσα σε χιλιάδες σε όλο τον κόσμο.

[…]

Στο πλαίσιο των δράσεων των Πρυτανικών Αρχών για την ενίσχυση δομών και υποδομών του Ιδρύματος, εντάσσεται βεβαίως και η δημιουργία πρόσφατα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων, και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, στο πρότυπο των μεγάλων πανεπιστημιακών εκδόσεων διεθνώς.

Θέλουμε τις Εκδόσεις ΕΚΠΑ δυναμικές και επιστημονικά «παρούσες» και είμαστε βέβαιοι ότι το επιστημονικό περιεχόμενο των μελών του ΕΚΠΑ, μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο «όχημα»!

Ως Πρύτανης χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση, που αποτελεί ένα έξοχο δείγμα των Εκδόσεων ΕΚΠΑ, με έναν επιστημονικό «καρπό» διακεκριμένης συναδέλφου σε ένα άκρως ενδιαφέρον ζήτημα. Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο των εκδόσεων ΕΚΠΑ στον κλάδο των μαθηματικών και ειδικότερα στην Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα και τους Επιστημονικούς Υπολογισμούς.

[…]

Το βιβλίο συνοδεύεται από Εργαστήριο Επιστημονικών Υπολογισμών, στη γλώσσα προγραμματισμού JULIA, η οποία δημιουργήθηκε στο MIT το 2012 και για πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε ελληνική βιβλιογραφία!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 το υψηλού κύρους βραβείο “James Wilkinson Prize for Numerical Software” απονεμήθηκε σε ερευνητές για την ανάπτυξή της.

Είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο, το Νοέμβριο του 2022  εμφανίστηκε σχετική αναφορά στην διεθνή πλατφόρμα JuliaHub με αναφορά στον Κόμβο Επικοινωνίας hub του ΕΚΠΑ και στη νέα έκδοση της κ. Μητρούλη!

Κυρίες και κύριοι,

Πολλά συγχαρητήρια και πολλές ευχές στη συγγραφέα κ. Μητρούλη για το έργο της και την προσφορά της συνολικά. Βεβαίως πολλά συγχαρητήρια και στις Εκδόσεις του πανεπιστημίου μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο βιβλίο και μία επικοιδομητική συζήτηση πάνω στα ενδιαφέροντα θέματα που διαπραγματεύεται.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής κ. Ιωάννης Εμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών, καθηγητής κ. Σωτήριος Νοτάρης και ο υπεύθυνος των εκδόσεων ΕΚΠΑ, ομότιμος καθηγητής κ. Σέργιος Θεοδωρίδης.

img 01 2

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Θεοφάνη Γραμμένο, ενώ σχόλια στο βιβλίο έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, κ. Μιχάλης Δρακόπουλος.

* * *

Περισσότερα για το βιβλίο:

Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα και Επιστημονικοί Υπολογισμοί

Εκδόσεις ΕΚΠΑ, 2022, ISBN:978-960-466-266-1

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο των εκδόσεων ΕΚΠΑ στον κλάδο των μαθηματικών και αφορά την Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα και τους Επιστημονικούς Υπολογισμούς.

Η Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα ασχολείται με την αριθμητική επίλυση προβλημάτων που προέρχονται από τη Γραμμική Άλγεβρα. Τα πιο σημαντικά προβλήματα τα οποία εξετάζονται και εμφανίζονται σχεδόν σε  όλες τις εφαρμογές των επιστημών και της τεχνολογίας, είναι, π.χ., η αριθμητική επίλυση τετραγωνικών γραμμικών συστημάτων, ο προσδιορισμός λύσης ελαχίστων τετραγώνων για υπερκαθορισμένα και υποκαθορισμένα συστήματα καθώς και ο υπολογισμός των ιδιοτιμών και των ιδιαζουσών τιμών ενός πίνακα.

Η Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα κύριο στόχο έχει να εφοδιάσει την επιστημονική κοινότητα με αριθμητικά αποτελεσματικούς αλγορίθμους, που αποτελούν τη βάση δημιουργίας αξιόπιστου μαθηματικού λογισμικού, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Επιστημονικούς Υπολογισμούς. Πράγματι, για την ανάπτυξη καλού λογισμικού απαιτείται μαθηματική κατανόηση του προς λύση προβλήματος, δυνατότητα αλγοριθμικής έκφρασής του και γνώση της αριθμητικής πεπερασμένης ακρίβειας που χρησιμοποιείται από τους υπολογιστές για την επίλυσή του.

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μία εισαγωγή στα βασικότερα προβλήματα της Αριθμητικής Γραμμικής Άλγεβρας και  υποδεικνύει  την καταλληλότερη θεωρητική και αλγοριθμική επίλυσή τους. Κάθε προτεινόμενος αλγόριθμος αναλύεται από πλευράς πολυπλοκότητας και ευστάθειας και επεξηγείται πλήρως με αριθμητικά παραδείγματα.

Πιστεύουμε ότι το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την αριθμητική επίλυση προβλημάτων που εμφανίζονται σε πληθώρα εφαρμογών, όπως π.χ.

  1. στη μηχανική μάθηση και τη τεχνητή νοημοσύνη, όπου η προσέγγιση προβλημάτων με άλλα χαμηλότερης διάστασης είναι απαραίτητη,
  2. στην υπολογιστική στατιστική όπου η επίλυση προβλημάτων ελαχίστων τετραγώνων είναι κυρίαρχη,
  3. στην επίλυση μερικών διαφορικών εξισώσεων όπου απαιτείται η επίλυση γραμμικών συστημάτων μεγάλης διάστασης,
  4. ακόμα και στην ιατρική όπου η περίπτωση επίλυσης υπερκαθορισμένων συστημάτων χρειάζεται για τη διαχείριση τομογραφικών εικόνων.

Το βιβλίο συνοδεύεται από Εργαστήριο Επιστημονικών Υπολογισμών, στη γλώσσα προγραμματισμού JULIA, η οποία δημιουργήθηκε στο MIT το 2012 και για πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε ελληνική βιβλιογραφία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 το υψηλού κύρους βραβείο “James Wilkinson Prize for Numerical Software” απονεμήθηκε σε ερευνητές για την ανάπτυξή της.

Είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο, το Νοέμβριο του 2022  εμφανίστηκε η ακόλουθη αναφορά στην διεθνή πλατφόρμα JuliaHub

Julia Goes Greek: Numerical Linear Algebra and Scientific Calculations by Professor Marilena Mitroulis is a new Greek language mathematics textbook using Julia. “An innovation of the book is the presentation of selected scientific calculations in the Julia programming language. This language is particularly friendly for table calculations and is freely available (open source software). It is worth noting that in 2019, the highly prestigious James H. Wilkinson Prize for Numerical Software was awarded to researchers who contributed to its development.” More information is available here.

Στην οποία γίνεται παραπομπή στον κόμβο επικοινωνίας (hub) του ΕΚΠΑ.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN