Μνήμη ομότιμου καθηγητή και πρώην Αντιπρύτανη Γεωργίου Φιλοκύπρου
Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Φιλοκύπρου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, γεννημένος στην Κύπρο το 1932. Ο Γιώργος Φιλοκύπρου αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και, ως υπότροφος κυπριακού ιδρύματος, σπούδασε Φυσική στο ΕΚΠΑ, όπου έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας. Ως υπότροφος του ΙΚΥ, πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μanchester, στην Επιστήμη των Υπολογιστών, σε μια εποχή που η επιστήμη αυτή βρισκόταν στα σπάργανα· καθοδηγητές στην έρευνά του υπήρξαν ορισμένα από τα σημαντικότερα μέλη της περίφημης ομάδας που έσπασε τον κωδικό Enigma. Στη συνέχεια, δίδαξε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, εργάστηκε έπειτα ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος», και το 1975 εξελέγη Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώτα στο Τμήμα Φυσικής και στη συνέχεια στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής. Αφυπηρέτησε το 2000, εξακολούθησε όμως να προσφέρει τις γνώσεις του σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για πολλά χρόνια ακόμη.
Επέβλεψε δεκάδες διδακτορικές διατριβές και είχε τη χαρά να δει πολλούς από τους διδάκτορες εκείνους να γίνονται καθηγητές σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια ή να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα με το ερευνητικό και διδακτικό του έργο, σημαντική θέση στην ακαδημαϊκή του ζωή κατείχε το διοικητικό έργο. Για μία δεκαετία διατέλεσε Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και με την ιδιότητα αυτή υπήρξε ένας από τους βασικούς συντελεστές στην αναβίωση του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου. Εργάστηκε επίσης με αφοσίωση για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου και χρημάτισε αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ίνα, τα δύο παιδιά και τα τρία εγγόνια του. Ο Γεώργιος Φιλοκύπρου σμίλευσε ξεχωριστό παράδειγμα πανεπιστημιακού δασκάλου αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη το πολυεπίπεδο έργο του.