Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εφαρμοσμένο Σεμινάριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας με τίτλο “Σύγχρονες Αρχές Ελεγκτικής για Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις” | Πορίσματα

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία εφαρμοσμένο Σεμινάριο με θέμα: ‘Σύγχρονες Αρχές Ελεγκτικής για Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις’, την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, στην έδρα του (Συγκρότημα Ευρίπου).

1 TΔΙΛΙΝ 5.5.22

Ομιλητές του Σεμιναρίου ήταν οι κ. Ηλίας Μακρής και κ. Μιχάλης Στεργίου, Partners στο Τμήμα Audit & Assurance της διεθνούς εταιρείας Deloitte, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, με πολυετή εμπειρία στον λογιστικό και χρηματοοικονομικό έλεγχο ναυτιλιακών ομίλων.

Η ευρεία συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών, του συνόλου των διδασκόντων του Τμήματος και επισκεπτών, καθώς και η ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξαν το ισχυρό ενδιαφέρον για τον κρίσιμο και αναβαθμισμένο ρόλο της ελεγκτικής στο διεθνοποιημένο περιβάλλον λειτουργίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Τον συντονισμό του Σεμιναρίου είχε ο κ. Ευθύμιος Ρουμπής, Επίκουρος Καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομικής του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας. Οι κύριοι άξονες του Σεμιναρίου κάλυψαν τα ακόλουθα θέματα:

  1. Θεμελιώδεις έννοιες και βασικές αρχές της ελεγκτικής και λογιστικής επιστήμης.
  2. Το πλαίσιο των ελεγκτικών διαδικασιών και οι πρακτικές του εξωτερικού ελέγχου των ναυτιλιακών εταιριών.
  3. Προοπτικές αποφοίτων για επαγγελματική σταδιοδρομία στον χώρο της Ελεγκτικής.

Στα κρίσιμα πορίσματα του Σεμιναρίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  1. Το διεθνές περιβάλλον λειτουργίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, καθώς και οι σύνθετες, πολυνομισματικές, εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές τους, δημιουργούν ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τον προσδιορισμό και την εκτίμηση του ‘ελεγκτικού κινδύνου’ που καλούνται να προσδιορίσουν οι εξωτερικοί ορκωτοί ελεγκτές.
  2. Η εταιρική δομή και οργάνωση, τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, το λογιστικό πλαίσιο και τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζει η διοίκηση της ναυτιλιακής επιχείρησης καθορίζουν το ελεγκτικό πλάνο και τις διαδικασίες που ακολουθούν οι εξωτερικοί ελεγκτές.
  3. Οι εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες καλούνται να υιοθετούν σύγχρονα λογιστικά και ελεγκτικά πρότυπα, καθώς και πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, με σύνθετες διαδικασίες συμμόρφωσης, σε εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στις διεθνείς οργανωμένες αγορές που διαπραγματεύονται αυτές.
  4. Το σύνολο των λογιστικών λογαριασμών και η αντίστοιχη προσαρμογή των γενικών αρχών της ναυτιλιακής λογιστικής και ελεγκτικής αναδεικνύουν τις κρίσιμες ιδιαιτερότητες των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
  5. Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, η αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση μεγάλων βάσεων δεδομένων (big data) και η ενίσχυση των ελεγκτικών ομάδων με στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις (όπως ΙΤ, ΑΙ, credit specialists κ.α.) αναβαθμίζουν σημαντικά τις υπηρεσίες των ελεγκτικών φορέων προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
  6. Η διοίκηση αυξανόμενου αριθμού ναυτιλιακών επιχειρήσεων εισάγει κριτήρια λήψης αποφάσεων και λειτουργίας που συνδέονται με τις επιδόσεις τους στα κρίσιμα θέματα ‘περιβάλλοντος-κοινωνίας-και-εταιρικής διακυβέρνησης’ (Environmental-Social-Governance, ESG). Οι νέες αυτές προκλήσεις επιφέρουν αντίστοιχες προσαρμογές και στις σύγχρονες αρχές της ελεγκτικής.
  7. Οι προοπτικές απασχόλησης και σταδιοδρομίας των αποφοίτων του Τμήματος στον χώρο της ελεγκτικής των ναυτιλιακών επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρές και ελκυστικές. Σημαντικά προσόντα στην κατεύθυνση αυτή παραμένουν η εμβαθής επιστημονική κατάρτιση και οι σχετικές επαγγελματικές πιστοποιήσεις, με εξειδικευμένη εστίαση στην ελεγκτική των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN