Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Νεοελληνική Διασπορά στην Κεντρική και Νότια Ιταλία των Πρώιμων Νεότερων Χρόνων, 15ος-18ος αι.» [27-29/6/23]

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας) διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Νεοελληνική Διασπορά στην Κεντρική και Νότια Ιταλία των Πρώιμων Νεότερων Χρόνων, 15ος-18ος αι.».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Βενετία, στους χώρους του Ελληνικού Ινστιτούτου, από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2023 και θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι του Ινστιτούτου στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_Psu9WrmIV-AhPBNq3xDXQ.

Την εισαγωγική ομιλία παρουσιάζει ο Καθηγητής Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας. Στο συνέδριο θα συμμετάσχει με ανακοίνωση ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας κ. Γ. Πηλείδης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής, καθώς και η υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος κ. Κ. Ρομανένκο.

Για την κινητικότητα των Ελληνορθοδόξων από την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Ιταλικά κράτη κατά την υπό εξέταση περίοδο διαθέτουμε μεγάλο αριθμό μελετών που ωστόσο κατανέμονται άνισα γεωγραφικά και θεματικά. Η Βενετία, διοικητικό κέντρο για πολλούς Έλληνες, κατέχει τη μερίδα του λέοντος ενώ και άλλες παροικίες που απέκτησαν επίσημη οργανωτική δομή (Τεργέστη, Λιβόρνο) έχουν μελετηθεί αναλυτικά. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Κεντρική και Νότια Ιταλία όπου επίσης μαρτυρείται μια τακτική μετακίνηση προσώπων ή και ομάδων από τον υπό οθωμανική και βενετική κυριαρχία ανατολικομεσογειακό χώρο. Το ιστοριογραφικό αυτό κενό έχει εν πολλοίς αποδοθεί στη μετακίνηση Ελλήνων σε αγροτικές περιοχές, στη μη ύπαρξη θαλερών αστικών κέντρων που θα προσέλκυαν εμπόρους από την Ανατολή ως κρίκους που θα συνέδεαν τους τόπους προέλευσης με τους τόπους νέας εγκατάστασης, στην έλλειψη σαφών οργανωτικών δομών για τους μετοίκους ή στην απουσία της σχετικής τεκμηρίωσης, κ.ο.κ.

Στόχος του συνεδρίου είναι να ενισχύσει τον διεθνή ακαδημαϊκό διάλογο για το πάντα κρίσιμο ζήτημα της κινητικότητας από τις άλλοτε βυζαντινές επικράτειες προς τα Ιταλικά κράτη κατά τη διάρκεια των πρώιμων νεότερων χρόνων, φέρνοντας μαζί ερευνητές και πανεπιστημιακούς καθηγητές που εργάζονται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Γλώσσες του Διεθνούς Συνεδρίου είναι η ιταλική και η αγγλική.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του συνεδρίου:

από έως
Scheduled Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN