Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέα Μεγάλη Διάκριση της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Διαγωνισμό Εικονικής Δικής ELMC COMPETITION 2022-2023

H oμάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχε στον διαγωνισμό εικονικής δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Law Moot Court Competition 2019-2020 (http://www.europeanlawmootcourt.eu/) κατέγραψε πολύ σημαντική διεθνή διάκριση, κατακτώντας την πρώτη θέση στον Περιφερειακό Τελικό του διαγωνισμού, που έλαβε χώρα στη Λίλ στις 2-5 Μαρτίου 2023. Νικήτρια αναδείχθηκε επίσης η διαγωνιζόμενη ως Γενική Εισαγγελέας του Δικαστηρίου.

Με τη διάκριση αυτή, η ομάδα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναδείχθηκε μεταξύ των 4 καλύτερων του διαγωνισμού και θα διαγωνισθεί στην Τελική Φάση (European Final), που θα λάβει χώρα εντός του Απριλίου στην έδρα του Δικαστηρίου της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Ο διαγωνισμός European Law Moot Court Competition διεξάγεται από το 1989 υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή άνω των 80 ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Βασίζεται σε μία προσομοίωση δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου, και περιλαμβάνει γραπτή και προφορική διαδικασία. Ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού που τον διαφοροποιεί από άλλους, είναι η διγλωσσία, καθώς οι ομάδες καλούνται να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους στα αγγλικά και γαλλικά. Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο λαμβάνει χώρα η γραπτή διαδικασία υποβολής δικογράφων, από την οποία οι 48 ομάδες με τα καλύτερα δικόγραφα προκρίνονται για να διαγωνισθούν σε έναν από τους τέσσερις περιφερειακούς τελικούς της προφορικής διαδικασίας. Οι Τελικοί αυτοί διεξάγονται ενώπιον καταξιωμένων ακαδημαϊκών, δικαστών και δικηγόρων. Η ομάδα που λαμβάνει την πρώτη θέση σε κάθε περιφερειακό γύρο προκρίνεται στον Μεγάλο Τελικό, ο οποίος διεξάγεται στην έδρα του Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού έθιγε δυσχερή ζητήματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας: α) την επιβολή κυρώσεων, στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑ, κατά τρίτων χωρών και κατά φυσικών προσώπων που δεν είναι πολίτες της Ένωσης, και την ενδεχόμενη δυνατότητα των κρατών μελών να διατηρούν στην έννομη τάξη τους εθνικά μέτρα που αναπαράγουν αυτές τις κυρώσεις. β) την ευθύνη για πρόκληση περιβαλλοντικής ζημίας από επαγγελματικές δραστηριότητες πάνω σε σκάφος αναψυχής. γ) τη συμβατότητα εθνικής διάταξης που προβλέπει την ανάκληση εθνικότητας κράτους μέλους, και συνεπώς και της ενωσιακής ιθαγένειας, με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και εγκατάστασης των προσώπων.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελείτο από τις προπτυχιακές φοιτήτριες Αριάδνη Κανατσά, Μαρία Κόλλια, Αδαμαντία Παυλοπούλου και Μαρία Φουρνογεράκη, ενώ στο στάδιο της συγγραφής των γραπτών υπομνημάτων συμμετείχαν και οι φοιτήτριες Ράνια Σαϊνίδου και Μυρτώ Κατσούλη. Την προετοιμασία ανέλαβαν οι φοιτητές Πηνελόπη Μαντέλη, Βασίλης Χριστοδούλου, Θεοδώρα Σφακιανάκη και Ιωάννα Πασιά, οι οποίοι ήταν μέλη της ομάδας που συμμετείχε στον διαγωνισμό την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του μεταδιδακτορικού ερευνητή, κ. Ι. Κούρτη. Η ομάδα προετοιμάστηκε υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη της Αναπλ. Καθηγήτριας Δικαίου της ΕΕ της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ρεβέκκας-Εμμανουέλας Παπαδοπούλου, όπως και του Επίκ. Καθηγητή κ. Εμμ. Περάκη, και με την συμβολή της τ. Επίκ. Καθηγήτριας κ. Μ. Κουσκουνά.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN