Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

To ΕΚΠΑ με σημαντική παρουσία και συμβολή στο «Fintech Athens 2.0»

Με μεγάλη επιτυχία και με σημαντική παρουσία και συμβολή του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο του Greek Fintech Hub με τίτλο «Fintech Athens 2.0: The Fintech landscape in SEE & MENA regions», την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Μέσω του συνεδρίου, ήρθαν σε επαφή εκπρόσωποι από διεθνείς φορείς και πρωτοβουλίες στο χώρο του fintech, με έμφαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με σκοπό την αλληλεπίδραση και δικτύωση σε τομείς όπως το ESG, ο τουρισμός, η έρευνα και εκπαίδευση, οι τέχνες και η δημιουργική βιομηχανία, μέσα από το πρίσμα του fintech.

Η παρουσία του ΕΚΠΑ στο συνέδριο ήταν σημαντική. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, στον εναρκτήριο χαιρετισμό τόνισε, ότι η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει τον τρόπο των συναλλαγών και γενικότερα την επιχειρηματικότητα, με τις fintech εταιρίες να διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο. Αναφέρθηκε στην ολιστική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΠΑ για την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των fintech.

BGAR1u6y8IzCNagL
Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο

Ο καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας, Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ, συμμετείχε στο 1ο πάνελ για τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ ΕΕ, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, εκφράζοντας μια καινοτόμο, εξωστρεφή αντίληψη για την κοινότητα του Fintech, η οποία βασίζεται στις συνέργειες και την αλληλεπίδραση. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ και ο καθηγητής του Τμήματος και Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ κ. Αριστείδης Σάμιτας, έφερε σε επαφή ευρωπαϊκούς φορείς από τον ευρύτερο χώρο του επιχειρείν και της εκπαίδευσης, με αντίστοιχους φορείς της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας τις κατάλληλες κοιτίδες για την αποτελεσματική αξιοποίηση και εφαρμογή της έρευνας και της καινοτομίας στο πεδίο του Fintech.

eZlzFZgfo4u3fqj7

Το ΕΚΠΑ είχε την τιμητική του στο πάνελ για το ρόλο της εκπαίδευσης στο χώρο του fintech, στο οποίο συμμετείχαν ο καθηγητής Δημήτρης Καινούργιος, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ο καθηγητής Δημήτρης Θωμάκος, Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης και Επιχειρήσεων Οργανισμών και το οποίο συντόνισε ο καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας. Μέσω της παραγωγικής συζήτησης, αναδείχτηκε ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος του fintech και την ενσωμάτωση των νέων λύσεων και τεχνολογιών από τους χρήστες-πελάτες. Η κρισιμότητα της εκπαίδευσης στον τομέα θα τονιστεί περαιτέρω στο επόμενο συνέδριο για το fintech, το οποίο θα το συμπεριλάβει ως το κύριο θέμα του.

9aiqG51q0ZBWdjWA

Τέλος, το Κέντρο Αρχιμήδης φιλοξένησε το ολοήμερο workshop με το οποίο ξεκίνησαν οι διεργασίες του συνεδρίου, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου. Το workshop είχε ως στόχο την οικοδόμηση ενός ισχυρού δικτύου αντιπροσώπων από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, στο οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν κοινούς στόχους και προωθούνται συμπράξεις και συνέργειες. Παράλληλα, επιχειρήθηκε η κατανόηση της δυναμικής, των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών μεταξύ των κεντρικών θεσμικών οργάνων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 01 113225

Οι συμμετέχοντες στα workshops του συνεδρίου “Fintech Athens 2.0” πραγματοποιήσαν επίσκεψη στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών με ξενάγηση από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Χρηματοικονομικής Αριστείδη Σάμιτα.

img 01
Αναμνηστική φωτογραφία στην Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ

Το Greek Fintech Hub (https://www.fintechhub.gr/) είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για το Fintech στην Ελλάδα και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Συμμετέχουν έξι μεγάλοι ελληνικοί φορείς: η Εθνική Τράπεζα, η Endeavor Greece, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω του Κέντρου Αρχιμήδης, και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μαζί με αυτούς τους θεσμούς, βρίσκεται και η πρωτοβουλία European Crowd Dialog. Επίκεντρο της πρωτοβουλίας του GFH, είναι μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Fintech, η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο, η σύνδεση του Fintech με την έρευνα που διεξάγεται σε πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά κέντρα, καθώς και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δικτύωσης με βασικά δίκτυα και πρωτοβουλίες στο εξωτερικό.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN