Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η πρόδρομη ημερίδα του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο: «Γλυκύπικρον ἀμάχανον ὄρπετον. Ο έρωτας στη διαχρονία της ελληνικής γραμματείας»

Πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου, η πρόδρομη ημερίδα του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο: «Γλυκύπικρον ἀμάχανον ὄρπετον. Ο έρωτας στη διαχρονία της ελληνικής γραμματείας» με προσκεκλημένη ομιλήτρια την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

εικόνα Viber 2023 02 16 09 58 36 957

Η ημερίδα μεταδόθηκε και διαδικτυακά:

Προσφώνηση απηύθυνε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Δημήτριος Καραδήμας, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης και η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια Θεοδώρα Αντωνοπούλου.

εικόνα Viber 2023 02 16 09 58 29 822

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σάς υποδεχόμαστε εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών στη Μεγάλη Αίθουσα για την πρόδρομη ημερίδα του επιστημονικού συνεδρίου του ΕΚΠΑ με τίτλο: «Γλυκύπικρον ἀμάχανον ὄρπετον. Ο έρωτας στη διαχρονία της ελληνικής γραμματείας».

[…]

Με τη σημερινή πρόδρομη ημερίδα και με το προσεχές Συνέδριο αναδεικνύουμε την λεπταισθησία, την υψηλή εκφραστική δύναμη και τον ανθρωποκεντρισμό του ελληνικού πολιτισμού διαχρονικά.

[…]

Στο Πανεπιστήμιό μας στα ζητήματα αυτά και γενικότερα στις ανθρωπιστικές επιστήμες υπηρετούν και προσφέρουν πλούσιο έργο διακεκριμένοι επιστήμονες, με ευρύτερη αναγνώριση, με μεγάλη συμβολή στην έρευνα, και με διεθνείς συνεργασίες.

[…]

Το Πανεπιστήμιό μας αλλάζει, μεγαλώνει και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της Επιστήμης και στις ανάγκες της κοινωνίας! Ειδικά για τη Φιλοσοφική Σχολή, σημειώνουμε την έναρξη λειτουργίας της εμβληματικής βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής ως αποτέλεσμα εντατικών προσπαθειών της παρούσας Πρυτανικής Αρχής και την πλήρη ανακαίνιση των Σπουδαστηρίων του Κεντρικού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής που κενώθηκαν μετά τη δημιουργία της βιβλιοθήκης.

Συμβάλαμε, επίσης, καθοριστικά στη δημιουργία και ανάπτυξη ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή καθώς και του 1ου προπτυχιακού προγράμματος Σπουδών στην Ελλάδα στην Αγγλική Γλώσσα.

Είμαστε αρωγοί και χρηματοδοτούμε τα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής και την Κοσμητεία στις προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των Συναδέλφων σε αυτό το εμβληματικό κτήριο το οποίο είναι το 2ο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα.

Ολοκληρώνεται η υγρομόνωση, βελτιώνονται συνεχώς οι χώροι της Σχολής και δρομολογείται ριζική ανακαίνιση του συστήματος ψύξης-θέρμανσης.

Επίσης, προχωρούν οι ενέργειες για την ανακαίνιση του αμφιθεάτρου της Φιλοσοφικής AULA, την προμήθεια καθισμάτων, σκίασης και λοιπού εξοπλισμού.

Εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε όλες τις βάσεις δεδομένων και βιβλιογραφίες που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή της διδασκαλίας και της έρευνας.

Εξασφαλίστηκε, επίσης, η αυτόνομη λειτουργία όλων των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής και απετράπησαν σχέδια συγχώνευσης.

Παρά τις δυσκολίες με τον περιορισμένο αριθμό νέων θέσεων μελών ΔΕΠ που κατανέμονται κάθε χρόνο στο ΕΚΠΑ, λαμβάνεται συνεχώς πρόβλεψη για την ενίσχυση όλων των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών θα ήθελα να συγχαρώ την επιστημονική-οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, τους διακεκριμένους συναδέλφους Βασίλη Βερτουδάκη, Θανάση Αγάθο, Θεοδώρα Αντωνοπούλου, Μαριάννα Θωμά, Νικολέττα Καναβού, Κίρκη Κεφαλέα, Γεώργιο Κούζα και Αμφιλόχιο Παπαθωμά για τη διοργάνωση και γενικότερα για το σημαντικό έργο τους.

Ιδιαιτέρως εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρύτανη και Επίτιμη Διδάκτορα του ΕΚΠΑ Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ για την εξόχως τιμητική συμμετοχή της.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και ξεκίνησε η 1η Συνεδρία με πρόεδρο τον Ιωάννη Καλογεράκο και θέμα “Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Γραμματεία”.

Στην 1η συνεδρία συμμετείχαν ως ομιλητές η Νικολέττα Καναβού, η Μαριάννα Θωμά, ο Βασίλειος Βερτουδάκης, ο Αμφιλόχιος Παπαθωμάς και η Θεοδώρα Αντωνοπούλου.

Έπειτα σειρά είχε η 2η Συνεδρία με πρόεδρο τον Αλέξανδρο-Σταμάτιο Αντωνίου και θέμα τη Νεοελληνική γραμματεία.

Ομιλητές της 2ης Συνεδρίας ήταν ο Γιώργος Κούζας, ο Θανάσης Αγάθος και η Κίρκη Κεφαλέα.

Τέλος, η προσκεκλημένη ομιλήτρια, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, απηύθυνε ομιλία με θέμα «Τα άρρητα των Βυζαντινών».

Η ημερίδα έκλεισε μουσικό μέρος με μελοποιημένη αρχαία λυρική ποίηση από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, υπό τον συντονισμό της Προέδρου του Τμήματος, Καθηγήτριας Αναστασίας Γεωργάκη.

εικόνα Viber 2023 02 16 09 58 38 708

Παρακάτω παρατίθεται το αναλυτικό πρόγραμμα της πρόδρομης ημερίδας:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN