Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το ΕΚΠΑ συμμετείχε στην αξιολόγηση του Γεωπάρκου της Νισύρου για την ένταξή του στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO

Ολοκληρώθηκε η αποστολή της επιτόπιας αξιολόγησης του Γεωπάρκου της Νισύρου (Nisyros aspiring UNESCO Global Geopark) από ειδική επιτροπή αξιολογητών της UNESCO, που επισκέφτηκαν τη Νίσυρο κατά το διάστημα 30 Οκτωβρίου έως και 3 Νοεμβρίου 2022. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν ο έλεγχος και η επαλήθευση των περιεχομένων του φακέλου υποψηφιότητας του Γεωπάρκου, με στόχο την ένταξή του στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, που κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2021. Τον επιστημονικό συντονισμό του όλου εγχειρήματος έχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Δρ. Νομικού Παρασκευή, που είναι και η επιστημονική υπεύθυνη του Γεωπάρκου της Νισύρου σε θέματα Γεωλογίας, όπως και ο Καθηγητής του ίδιου Τμήματος Δρ. Νάστος Παναγιώτης, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ (Δρ. Αντωνίου Βαρβάρα, Μεταπτ. Φοιτητές: Δημήτρης Πανούσης και Ελισάβετ Νικολή). Το συντονισμό προετοιμασίας και υποβολής του φακέλου καθώς και την επικοινωνία με την Εθνική Επιτροπή της Ελλάδος για την UNESCO όπως και με τη διεύθυνση Γεωπάρκων της UNESCO έχει ο Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Δρ. Εμμανουλούδης Δημήτριος. Τις ημέρες της αξιολόγησης αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή ξένων μεταπτυχιακών φοιτητών από το Διεθνές Πρόγραμμα Erasmus Mundus Joint Master Degree ‘Pangea’, στο οποίο έχει ενταχθεί η ειδίκευση ‘Κλιματικές Μεταβολές και Επιπτώσεις στο Περιβάλλον’ του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Επιστήμες Γης και Περιβάλλον’, που διοργανώνει και υλοποιεί το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με διευθύντρια την Καθηγήτρια Χ.Ντρίνια.

Κατά το διάστημα παραμονής τους οι δύο αξιολογήτριες, οι ίδιες διοικητικά και συντονιστικά μέλη αναγνωρισμένων και λειτουργικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO από την Αγγλία και την Ολλανδία, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση καλωσορίσματος όπου απέκτησαν μία εισαγωγική και σφαιρική εικόνα της σπάνιας και μοναδικής Γεωποικιλότητας και Βιοποικιλότητας του Γεωπάρκου, της Διαχειριστικής Αρχής αλλά και των δράσεων που έχουν ή που πρόκειται να υλοποιηθούν. Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση και τη διαρκή υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού των δύο πανεπιστημίων, αλλά και των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας, οι αξιολογήτριες περιηγήθηκαν στα φυσικά θαύματα της Νισύρου από χέρσου και από θαλάσσης, επισκέφτηκαν τους υδροθερμικούς κρατήρες περπατώντας στον πυθμένα του μεγαλύτερου φρεατικού κρατήρα στον κόσμο, του Στεφάνου, και θαύμασαν τις φουμαρόλες, τις ατμίδες και τις αποθέσεις αυτοφυούς θείου. Ακολούθως επισκέφτηκαν τους πιο σημαντικούς γεωτόπους του Γεωπάρκου, αξιολόγησαν τις γεωτουριστικές υποδομές και τα ψηφιακά προϊόντα (ιστοσελίδα, mobile application, ενημερωτικές πινακίδες, χάρτες και ενημερωτικά φυλλάδια) και περιηγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους και στους γραφικούς οικισμούς του νησιού, δοκιμάζοντας τοπικές γεύσεις, θαυμάζοντας λαογραφικές παραδόσεις και συνομιλώντας με κατοίκους και τοπικούς επιχειρηματίες που αναπτύσσουν συνεργασίες με το Γεωπάρκο και τη Διαχειριστική αρχή.

Είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν και στην τελετή εγκαινίων του νέου Κέντρου Πληροφόρησης του Γεωπάρκου στο Μανδράκι και να απευθύνουν, με την παρότρυνση του Δημάρχου Νισύρου κ. Χριστοφή Κοροναίου, χαιρετισμό και περιγραφή των στόχων του Δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων σε όλους τους παρευρισκόμενους. Τέλος, μοιράστηκαν συμβουλές και προτάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών, των συνεργασιών και της εθνικής και διεθνούς δικτύωσης του Γεωπάρκου, με στόχο την περαιτέρω ωρίμανσή του και την τελική επίτευξη του στόχου ένταξης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η γραπτή αναφορά της επιτροπής αξιολόγησης από την επίσκεψή τους αυτή θα κατατεθεί και θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, που θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο του 2022 και που θα αποφασίσει την τελική αναγνώριση ή όχι του Γεωπάρκου της Νισύρου σε Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Το Γεωπάρκο της Νισύρου είναι ένα νησιωτικό γεωπάρκο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με έκταση 481 km2, που παρουσιάζει εκπληκτικά γεωλογικά, φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, πράγματα που το καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για το δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Στην έκτασή του περιλαμβάνει τη Νίσυρο και τις μικρότερες νησίδες Παχειά, Περγούσα, Κονδελιούσα και Στρογγύλη, μαζί με το θαλάσσιο χώρο που παρεμβάλλεται μεταξύ τους. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Ηφαιστειακού Τόξου Νοτίου Αιγαίου, ενός από τα πιο σημαντικά και ενεργά τέτοια τόξα στον κόσμο και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται από ένα δραματικό φυσικό τοπίο τόσο χερσαίο όσο και υποθαλάσσιο,  που σμιλεύτηκε από το πέρας της ηφαιστειακής δράσης τα τελευταία 160.000 χρόνια. Με εξωπραγματική ομορφιά, μοναδική γεωποικιλότητα, βιοποικιλότητα και πολιτιστική κληρονομιά όπως και ασύγκριτη επιστημονική αξία, το Γεωπάρκο της Νισύρου έχει όλα τα συστατικά για να προσεγγίσει έναν εναλλακτικό τύπο φυσιολατρικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού τουρισμού, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και παγκόσμια ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας. Οι αφοσιωμένες ομάδες ανθρώπων που το λειτουργούν, διοικητική και επιστημονική, δουλεύουν διαρκώς με σκοπό να βελτιώσουν, να καινοτομήσουν και να κινητοποιήσουν όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο, ώστε να εναρμονιστούν με την αποστολή και τους στόχους του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO. Δηλαδή, να προωθήσουν τη σύνδεση ανάμεσα στη γεωλογική κληρονομιά και όλες τις άλλες πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, υποδεικνύοντας έτσι ότι η γεωποικιλότητα αποτελεί τη βάση για όλα τα οικοσυστήματα αλλά και τη βάση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το τοπίο. Ευχόμαστε τα καλύτερα αποτελέσματα της τελικής αξιολόγησης για την ελληνική υποψηφιότητα, το Γεωπάρκο της Νισύρου!

image 8
image 9
image 10
image 11
image 12
image 13
image 14
image 15
image 16

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN