Πανεπιστημιακή Κοινότητα

Απόφαση Συγκλήτου Ε.Κ.Π.Α. για το σχέδιο νόμου: «Ενίσχυση Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

Απόφαση Συγκλήτου Ε.Κ.Π.Α. για το σχέδιο νόμου: «Ενίσχυση Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα τελευταία σαράντα χρόνια γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό, επίπεδο. Παρά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια παράγουν αξιοσημείωτο ερευνητικό έργο, ενώ οι απόφοιτοί τους διακρίνονται επιστημονικά και επαγγελματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί το Ε.Κ.Π.Α., το οποίο πρόσφατα κατέγραψε εντυπωσιακό άλμα ανόδου στις διεθνείς κατατάξεις και περιλαμβάνεται πλέον στα 90 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου και στα 16 καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Οι επίσης πρόσφατες υπογραφείσες συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής αναδεικνύουν την πρωτοπορία του δημόσιου Πανεπιστημίου στην εξωστρέφεια και τις διεθνείς συνεργασίες.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της εκπαίδευσης στη χώρας μας, ταυτόχρονα δε λειτουργεί και ως η επιστημονική ραχοκοκαλιά της, παράγοντας νέα γνώση και καινοτομία που έχουν συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Σήμερα η ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου, με βάση τις προτάσεις τις οποίες από καιρό έχει διατυπώσει η πανεπιστημιακή κοινότητα, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη η επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων προσωπικού που απώλεσε το Πανεπιστήμιο τα προηγούμενα χρόνια καθώς επίσης και η αύξηση της χρηματοδότησης με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών για την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας.
Η Πολιτεία οφείλει να εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη των δημοσίων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πλήρη 100% κάλυψη των πάγιων λειτουργικών αναγκών τους, ενώ η επιβράβευση των Ιδρυμάτων πρέπει να αφορά ποσοστό πέραν της πλήρους χρηματοδότησής τους.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (ΜΕΡΟΣ Γ)

Πολλές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν τα δημόσια Πανεπιστήμια, όπως η αναπλήρωση των αφυπηρετήσεων του προσωπικού των Πανεπιστημίων, είναι στη σωστή κατεύθυνση, παρότι οι ανάγκες των Πανεπιστημίων υπερβαίνουν κατά πολύ το επίπεδο αυτών των αναγκαίων παρεμβάσεων.
Σχετικά με τις αφυπηρετήσεις παρατηρείται ότι το σχέδιο νόμου δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν επιτάσσεται μέχρι το 2025 η αναπλήρωση των αφυπηρετούντων. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε να προβλεφθεί η αναπλήρωση 1:1 ρητώς και χωρίς χρονικό περιορισμό. Ταυτόχρονα δε, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ρητή μνεία και για το έτος 2024, ώστε να αποτελεί αμέσως εφαρμόσιμο κανόνα και όχι απλή μελλοντική ευχή, υποκείμενη ανά πάσαν στιγμήν σε νομοθετική αναθεώρηση. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά στο νόμο ότι οι πληρωτέες θέσεις των αφυπηρετούντων δεν θεωρούνται νέες θέσεις και για το λόγο αυτό να προστεθεί στο νόμο επιπλέον πρόβλεψη από πλευράς της πολιτείας για προκήρυξη νέων θέσεων σύμφωνα με τον υποχρεωτικό, βάσει νόμου, προγραμματισμό των Α.Ε.Ι.. Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη την πρόβλεψη για αναπλήρωση των θέσεων των αφυπηρετούντων, ζητούμε να παραμένουν οι πιστώσεις τους στο Α.Ε.Ι., ώστε να μπορούν να προκηρυχθούν άμεσα έτσι ώστε μετά την αποχώρηση του αφυπηρετούντος να υπάρξει ομαλή και άμεση αναπλήρωση από το διάδοχο προσωπικό. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα η ρύθμιση για αναπλήρωση 1:1 του προσωπικού που αφυπηρετεί να συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες προσωπικού,  δηλαδή μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ  και διοικητικούς υπαλλήλους.

Επιπλέον, διορθωτικές ρυθμίσεις όπως αυτές που αφορούν τη διαδικασία εκλογής οργάνων διοίκησης, είναι στην πραγματικότητα διορθώσεις θεσμικών άστοχων νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας κατά τα προηγούμενα χρόνια που οδήγησαν σε αδιέξοδα και επέτειναν τα προβλήματα.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι ορισμένες ρυθμίσεις χρήζουν επανεξέτασης (όπως η δυνατότητα να εκλεγεί Πρόεδρος από συναφές Τμήμα) ή μερικής τροποποίησης (όπως η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των Σχολών στην Επιτροπή Ερευνών του ΕΛΚΕ).

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΜΕΡΟΣ ΄Δ)

Σχετικά με την ίδρυση Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΔ) η Σύγκλητος θεωρεί ότι για να συζητηθούν τέτοιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η συνταγματική αναθεώρηση είναι η θεσμικά προτιμητέα διαδικασία, η οποία εξασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια δικαίου.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο που πρωτοπορεί και διακρίνεται διεθνώς απονέμει πτυχία με κύρος στους φοιτητές του και δεν φοβάται κανένα ανταγωνισμό.
Ωστόσο, στη μετά – λυκειακή και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει δημιουργηθεί ένα άναρχο τοπίο. Κολέγια, που λειτουργούν ως παραρτήματα Πανεπιστημίων, προσφέρουν πτυχία με επαγγελματική κατοχύρωση, αντίστοιχη των Δημοσίων ΑΕΙ. Η Πολιτεία, αν και αρνείται ότι πρόκειται για ακαδημαϊκή αναγνώριση, δημιούργησε το ΑΤΕΕΝ το οποίο, δίκην ΔΟΑΤΑΠ, χρεώνει μαθήματα στους αιτούντες επαγγελματική αναγνώριση και τα Τμήματα υποχρεούνται, επ’ απειλή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, να εξετάζουν τους υποψηφίους, νομιμοποιώντας μια έμμεση ακαδημαϊκή αναγνώριση των προσόντων τους.

Η κανονικοποίηση του τοπίου αυτού πρέπει να είναι ζητούμενο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι μόνο. Η όποια λύση, όμως, προκριθεί δεν θα πρέπει να λειτουργεί υπονομευτικά προς τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο συμφέρον.

Όλη η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας θα πρέπει να υπόκειται στο ίδιο νομικό πλαίσιο και να υπακούει στους ίδιους νομικούς και ακαδημαϊκούς κανόνες. Σε όλα τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να τηρούνται οι ίδιοι όροι επιλογής των φοιτητών (καθορισμός από την Πολιτεία των όσων έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση), διοίκησης των Ιδρυμάτων και πρόσληψης, μονιμοποίησης και εξέλιξης των διδασκόντων.

Υποστηρίζουμε την προσπάθεια κανονικοποίησης του άναρχου τοπίου της μετα – λυκειακής εκπαίδευσης που θα οδηγήσει σε αξιολόγηση και βελτίωση της ήδη παρεχόμενης μη κρατικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν τα ΝΠΠΕ θα ενισχύσουν ποιοτικά τον ακαδημαϊκό χάρτη της πατρίδας μας. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια ώστε τα ΝΠΠΕ να προσφέρουν πτυχία με πραγματικό αντίκρισμα που δεν θα υπονομεύουν το μέλλον των φοιτητών τους.


Ειδικότερα, η Σύγκλητος παρατηρεί ότι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο όσον αφορά στην ίδρυση ΝΠΠΕ:

– Απουσιάζει πλήρως η πρόβλεψη ότι μετά την ίδρυση παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων ως ΝΠΠΕ, τα Κολέγια παύουν να λειτουργούν ως παραρτήματα και δεν χορηγούν επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα των δημοσίων και μη κρατικών ΑΕΙ. Οφείλει ρητά το νομοσχέδιο να αναφέρει ότι τα Κολέγια, που δεν είναι ΝΠΠΕ, δεν παρέχουν σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου και ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους (για επαγγέλματα που χρήζουν πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης).

– Η ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου, την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο, έχει πολύ μεγάλη διαφορά από την βάση εισαγωγής σε Σχολές υψηλής ζήτησης (στην Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. η βάση εισαγωγής είναι 19.000 μόρια ενώ η ΕΒΕ για τα ΝΠΠΕ είναι μόλις 10.000 μόρια). Το σχέδιο νόμου οφείλει να διασφαλίζει την ισονομία πρόσβασης και την αίσθηση δικαίου όλων των υποψηφίων.

– Η πρόβλεψη για μόνιμο διορισμό τριάντα (30) μελών ΔΕΠ ανά Σχολή θα πρέπει να συσχετιστεί με τον αριθμό εισακτέων και τα Προγράμματα Σπουδών που θα προσφέρονται. Η αναλογία φοιτητών – μόνιμων Καθηγητών θα πρέπει να είναι σύμφωνη τουλάχιστον με τον μέσο όρο της αναλογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην αντίστοιχη Σχολή του δημόσιου Πανεπιστημίου. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες του προσωπικού του Παραρτήματος.

– Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο επιλογής, εκλογής, διορισμού, εξέλιξης των διδασκόντων. Είναι αναγκαίο να θεσπίσει η Πολιτεία ακαδημαϊκά κριτήρια, αντίστοιχα με τα ισχύοντα στα δημόσια Ιδρύματα. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα είναι αδιανόητη η εφαρμογή διαφορετικών κανόνων ανάλογα με τη χώρα – έδρα του μητρικού Ιδρύματος. Θα δημιουργηθεί ένα άναρχο τοπίο, το οποίο δεν θα μπορεί να κανονικοποιηθεί και να αξιολογηθεί συστηματικά. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να προβλεφθούν κοινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα Α.Ε.Ι., δημόσια και μη κρατικά.

– Απουσιάζει η πρόβλεψη για την Φοιτητική Μέριμνα. Αν και γίνεται αναφορά για κτηριακή πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ, δεν αναγράφονται οι κανόνες βάσει των οποίων θα πραγματοποιείται η πιστοποίηση αυτή (φοίτηση, στέγαση, σίτιση).

– Όλα τα Προγράμματα Σπουδών που προτείνονται από τα ΝΠΠΕ θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από την ΕΘΑΑΕ, και όχι από τα μητρικά Ιδρύματα, για λόγους ισονομίας και αίσθησης δικαίου. Εννοείται ότι οι υποχρεώσεις που έχουν τα δημόσια Α.Ε.Ι. ως προς την ΕΘΑΑΕ θα αποτελούν υποχρεώσεις και των ΝΠΠΕ. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν διφορούμενες διατυπώσεις (όπως, πιστοποιήσεις από ΕΘΑΑΕ ή/και από μητρικά Ιδρύματα, πιστοποίηση ενός και όχι του συνόλου των Προγραμμάτων Σπουδών κλπ.) οι οποίες θα πρέπει να απαλειφθούν.

– Δεν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην υποχρέωση διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας στα ΝΠΠΕ. Παγκοσμίως βασική υποχρέωση των Α.Ε.Ι. αποτελεί η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και οι διδάσκοντες κρίνονται και για αυτό τους το έργο. Ωστόσο η πρόσβαση στα κονδύλια για την έρευνα αυτή θα πρέπει να δοθεί στα ΝΠΠΕ μετά τη λειτουργία όλων των Προγραμμάτων Σπουδών τους και την αξιολόγησή τους από την ΕΘΑΑΕ τουλάχιστον μετά από μία πενταετία.

– Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά για τη διάρκεια σπουδών, για κατώτατο και ανώτατο όριο φοίτησης από τους φοιτητές (όπως ορίζεται για τα δημόσια Α.Ε.Ι.). Θα πρέπει ρητά να αναφέρεται ότι τυχόν Προγράμματα Σπουδών τριετούς φοίτησης δεν μπορούν να είναι ισοδύναμα με τα αντίστοιχα τετραετή ή πενταετή των δημοσίων Α.Ε.Ι., ούτε να προσφέρουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.

– Είναι αναγκαίο να υπάρξουν νομικές δικλείδες ασφαλείας που θα κατοχυρώνουν τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.

Η Σύγκλητος θεωρεί ότι η υιοθέτηση των προτάσεων της, με απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων, θα διασφαλίσει την ποιοτική ενίσχυση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Δωρεά 130 εκ. ευρώ στο ΕΚΠΑ από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Η μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων δεκαετιών

Δωρεά 130 εκ. ευρώ στο ΕΚΠΑ από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Η μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων δεκαετιών

Δωρεά ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο τη ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση χώρων και κτηριακών υποδομών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανακοινώθηκε σήμερα από τους Προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας […]

«Η Γεωπολιτική της Αρπαγής» – Άρθρο του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Στέλιου Παπαθανασόπουλου στα «Νέα»

«Η Γεωπολιτική της Αρπαγής» – Άρθρο του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Στέλιου Παπαθανασόπουλου στα «Νέα»

Άρθρο του καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιου Παπαθανασόπουλου, με τίτλο «Η Γεωπολιτική της Αρπαγής» που φιλοξένησαν «ΤΑ ΝΕΑ». Η Γεωπολιτική της Αρπαγής (ΤΑ ΝΕΑ) Για δεκαετίες, η παραδοσιακή διπλωματική ανάλυση βασιζόταν σε μια απλή, σχεδόν αξιωματική παραδοχή: τα κράτη δρουν στη διεθνή σκηνή, ενεργούν ως ορθολογικοί παράγοντες […]

Στο μυαλό των Ελλήνων διανοητών – Ο Γεράσιμος Σιάσος γράφει για την διανόηση και το ΕΚΠΑ στον 21ο αιώνα στην συλλεκτική έκδοση της Ναυτεμπορικής

Στο μυαλό των Ελλήνων διανοητών – Ο Γεράσιμος Σιάσος γράφει για την διανόηση και το ΕΚΠΑ στον 21ο αιώνα στην συλλεκτική έκδοση της Ναυτεμπορικής

Κείμενο του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου με τίτλο «Διανόηση και ΕΚΠΑ στον 21ο αιώνα: Ευθύνη και προοπτική» φιλοξενείται στην ειδική έκδοση της «Ναυτεμπορικής» με τίτλο «Στο μυαλό των Ελλήνων διανοητών». Διανόηση και ΕΚΠΑ στον 21ο αιώνα: Ευθύνη και προοπτική Από το «Πάντα χρήµατα ήν οµού· είτα νους ελθών αυτά διεκόσµησε» του Αναξαγόρα, µέχρι […]

Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού 2026 – Όταν η στρατηγική σκέψη συναντά την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία

Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού 2026 – Όταν η στρατηγική σκέψη συναντά την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία

Η 20ή Ιουλίου, που έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού, τιμά την επέτειο ίδρυσης της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) στις 20 Ιουλίου 1924. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού, αναγνωρίζοντας τη μοναδική συμβολή του στη διαπαιδαγώγηση και στην εκπαίδευση των νέων, αλλά και […]

Το ΕΚΠΑ πρώτο στην Ελλάδα στη χρηματοδότηση του Erasmus+

Το ΕΚΠΑ πρώτο στην Ελλάδα στη χρηματοδότηση του Erasmus+

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται για ακόμη μία χρονιά στην πρώτη θέση πανελλαδικά στην κατανομή της ευρωπαϊκής επιχορήγησης της Βασικής Δράσης KA131 του προγράμματος Erasmus+ (Call 2026), εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 4.131.460 ευρώ. Η σημαντική αυτή διάκριση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας του Πανεπιστημίου για την ενίσχυση της διεθνοποίησης, της ποιότητας των υπηρεσιών […]

Newsletter του ΠΜΣ του ΕΚΠΑ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”: το 32ο τεύχος είναι αφιερωμένο στους σεισμούς της Βενεζουέλας

Newsletter του ΠΜΣ του ΕΚΠΑ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”: το 32ο τεύχος είναι αφιερωμένο στους σεισμούς της Βενεζουέλας

Tο 32ο τεύχος του “Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies (EDCMS)” που εκδίδεται από το ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”, είναι αφιερωμένο στους σεισμούς που έπληξαν το βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας (Νότια Αμερική) στις 24 Ιουνίου 2026 με μέγεθος Mw=7.2 και Mw=7.5. Το τεύχος αποτελεί σύνθεση: (α) των επιτόπιων παρατηρήσεων που […]

«Η Γεωπολιτική της Αρπαγής» – Άρθρο του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Στέλιου Παπαθανασόπουλου στα «Νέα»

«Η Γεωπολιτική της Αρπαγής» – Άρθρο του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Στέλιου Παπαθανασόπουλου στα «Νέα»

Άρθρο του καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιου Παπαθανασόπουλου, με τίτλο «Η Γεωπολιτική της Αρπαγής» που φιλοξένησαν «ΤΑ ΝΕΑ». Η Γεωπολιτική της Αρπαγής (ΤΑ ΝΕΑ) Για δεκαετίες, η παραδοσιακή διπλωματική ανάλυση βασιζόταν σε μια απλή, σχεδόν αξιωματική παραδοχή: τα κράτη δρουν στη διεθνή σκηνή, ενεργούν ως ορθολογικοί παράγοντες […]

Στο μυαλό των Ελλήνων διανοητών – Ο Γεράσιμος Σιάσος γράφει για την διανόηση και το ΕΚΠΑ στον 21ο αιώνα στην συλλεκτική έκδοση της Ναυτεμπορικής

Στο μυαλό των Ελλήνων διανοητών – Ο Γεράσιμος Σιάσος γράφει για την διανόηση και το ΕΚΠΑ στον 21ο αιώνα στην συλλεκτική έκδοση της Ναυτεμπορικής

Κείμενο του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου με τίτλο «Διανόηση και ΕΚΠΑ στον 21ο αιώνα: Ευθύνη και προοπτική» φιλοξενείται στην ειδική έκδοση της «Ναυτεμπορικής» με τίτλο «Στο μυαλό των Ελλήνων διανοητών». Διανόηση και ΕΚΠΑ στον 21ο αιώνα: Ευθύνη και προοπτική Από το «Πάντα χρήµατα ήν οµού· είτα νους ελθών αυτά διεκόσµησε» του Αναξαγόρα, µέχρι […]

Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού 2026 – Όταν η στρατηγική σκέψη συναντά την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία

Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού 2026 – Όταν η στρατηγική σκέψη συναντά την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία

Η 20ή Ιουλίου, που έχει ανακηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού, τιμά την επέτειο ίδρυσης της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) στις 20 Ιουλίου 1924. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού, αναγνωρίζοντας τη μοναδική συμβολή του στη διαπαιδαγώγηση και στην εκπαίδευση των νέων, αλλά και […]

Το ΕΚΠΑ πρώτο στην Ελλάδα στη χρηματοδότηση του Erasmus+

Το ΕΚΠΑ πρώτο στην Ελλάδα στη χρηματοδότηση του Erasmus+

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται για ακόμη μία χρονιά στην πρώτη θέση πανελλαδικά στην κατανομή της ευρωπαϊκής επιχορήγησης της Βασικής Δράσης KA131 του προγράμματος Erasmus+ (Call 2026), εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 4.131.460 ευρώ. Η σημαντική αυτή διάκριση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας του Πανεπιστημίου για την ενίσχυση της διεθνοποίησης, της ποιότητας των υπηρεσιών […]

Newsletter του ΠΜΣ του ΕΚΠΑ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”: το 32ο τεύχος είναι αφιερωμένο στους σεισμούς της Βενεζουέλας

Newsletter του ΠΜΣ του ΕΚΠΑ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”: το 32ο τεύχος είναι αφιερωμένο στους σεισμούς της Βενεζουέλας

Tο 32ο τεύχος του “Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies (EDCMS)” που εκδίδεται από το ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”, είναι αφιερωμένο στους σεισμούς που έπληξαν το βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας (Νότια Αμερική) στις 24 Ιουνίου 2026 με μέγεθος Mw=7.2 και Mw=7.5. Το τεύχος αποτελεί σύνθεση: (α) των επιτόπιων παρατηρήσεων που […]

Η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Σωτηρία Γκιζάνη ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής

Η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Σωτηρία Γκιζάνη ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής

Η Καθηγήτρια Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτηρία Γκιζάνη, ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής (European Academy of Paediatric Dentistry – EAPD), κατά τη διάρκεια του 18ου Συνεδρίου της Ακαδημίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λίβερπουλ. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής αποτελεί τον κορυφαίο επιστημονικό φορέα στον τομέα της Παιδοδοντιατρικής στην Ευρώπη, […]

Οι τρεις νανοδορυφόροι ERMIS του ΕΚΠΑ καταχωρίστηκαν στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων

Οι τρεις νανοδορυφόροι ERMIS του ΕΚΠΑ καταχωρίστηκαν στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων

Ένα ακόμη σημαντικό θεσμικό βήμα για την ελληνική παρουσία στο Διάστημα και για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ολοκληρώθηκε με την επίσημη καταχώριση των τριών νανοδορυφόρων ERMIS 1, ERMIS 2 και ERMIS 3 στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων. Με απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4254/13.07.2026, οι 3 νανοδορυφόροι […]

25 Νέες Υποτροφίες για τους φοιτητές Αεροδιαστημικής ΕΚΠΑ από την Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής

25 Νέες Υποτροφίες για τους φοιτητές Αεροδιαστημικής ΕΚΠΑ από την Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής

Η σύμπραξη των πανεπιστημίων με την βιομηχανία είναι κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ειδικά για τον τομέα της Αεροδιαστημικής. Το τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καινοτομεί και εγκαινιάζει μία νέα εποχή στην συνεργασία με την Ελληνική βιομηχανία Διαστημικής με την προσφορά […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2026, Σιγκαπούρη

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2026, Σιγκαπούρη

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2026, που πραγματοποιήθηκε από 30 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου 2026 στη Σιγκαπούρη, φιλοξενούμενο από το Nanyang Technological University (NTU). Το Συνέδριο ΙΑΜΕ 2026 φέρνει […]

13ο Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Απρίλιος-Ιούνιος 2026)

13ο Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Απρίλιος-Ιούνιος 2026)

Το δέκατο τρίτο Ενημερωτικό Δελτίο (Απρίλιος-Ιούνιος 2026) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το oποίο έχει ως στόχο να ενημερώνει σχετικά με τις δράσεις και τα νέα των μελών και των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος, μόλις δημοσιεύθηκε:

Συνέντευξη του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιώργου Ν. Πολίτη στην Lifo – «Ο χώρος της ελευθερίας ολοένα και συρρικνώνεται»

Συνέντευξη του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιώργου Ν. Πολίτη στην Lifo – «Ο χώρος της ελευθερίας ολοένα και συρρικνώνεται»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Ο μαύρος άγγελος της νοσταλγίας», ο Καθηγητής Kοινωνικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Ν. Πολίτης μίλησε στην Lifo για έναν κόσμο που θυσιάζει την ελευθερία στο όνομα της ευκολίας, για τους «ηττημένους» της Ιστορίας και για τη σημασία της κριτικής σκέψης. «Ο χώρος της ελευθερίας ολοένα και συρρικνώνεται» (lifo.gr) Είθισται […]

Οι τρεις νανοδορυφόροι ERMIS του ΕΚΠΑ καταχωρίστηκαν στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων

Οι τρεις νανοδορυφόροι ERMIS του ΕΚΠΑ καταχωρίστηκαν στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων

Ένα ακόμη σημαντικό θεσμικό βήμα για την ελληνική παρουσία στο Διάστημα και για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ολοκληρώθηκε με την επίσημη καταχώριση των τριών νανοδορυφόρων ERMIS 1, ERMIS 2 και ERMIS 3 στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων. Με απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4254/13.07.2026, οι 3 νανοδορυφόροι […]

25 Νέες Υποτροφίες για τους φοιτητές Αεροδιαστημικής ΕΚΠΑ από την Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής

25 Νέες Υποτροφίες για τους φοιτητές Αεροδιαστημικής ΕΚΠΑ από την Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής

Η σύμπραξη των πανεπιστημίων με την βιομηχανία είναι κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ειδικά για τον τομέα της Αεροδιαστημικής. Το τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καινοτομεί και εγκαινιάζει μία νέα εποχή στην συνεργασία με την Ελληνική βιομηχανία Διαστημικής με την προσφορά […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2026, Σιγκαπούρη

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2026, Σιγκαπούρη

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2026, που πραγματοποιήθηκε από 30 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου 2026 στη Σιγκαπούρη, φιλοξενούμενο από το Nanyang Technological University (NTU). Το Συνέδριο ΙΑΜΕ 2026 φέρνει […]

13ο Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Απρίλιος-Ιούνιος 2026)

13ο Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Απρίλιος-Ιούνιος 2026)

Το δέκατο τρίτο Ενημερωτικό Δελτίο (Απρίλιος-Ιούνιος 2026) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το oποίο έχει ως στόχο να ενημερώνει σχετικά με τις δράσεις και τα νέα των μελών και των φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος, μόλις δημοσιεύθηκε:

Συνέντευξη του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιώργου Ν. Πολίτη στην Lifo – «Ο χώρος της ελευθερίας ολοένα και συρρικνώνεται»

Συνέντευξη του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιώργου Ν. Πολίτη στην Lifo – «Ο χώρος της ελευθερίας ολοένα και συρρικνώνεται»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Ο μαύρος άγγελος της νοσταλγίας», ο Καθηγητής Kοινωνικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Ν. Πολίτης μίλησε στην Lifo για έναν κόσμο που θυσιάζει την ελευθερία στο όνομα της ευκολίας, για τους «ηττημένους» της Ιστορίας και για τη σημασία της κριτικής σκέψης. «Ο χώρος της ελευθερίας ολοένα και συρρικνώνεται» (lifo.gr) Είθισται […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο