Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύθηκε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φωτονικής και Διεπιφανειών του Πολυτεχνείου της Λωζάννης, Καθηγητής, κύριος Michael Graetzel.
Η τελετή αναγόρευσης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 12.00 μ. στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).
Στην τελετή προσφώνηση απηύθυνε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.
Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας, κ. Νικόλαος Θωμαΐδης.
Την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος έκανε η Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγήτρια Ευρύκλεια Λιανίδου.
Την περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής έκανε ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητής Αριστείδης Παρμακέλης.
Ακολούθησε ομιλία του τιμωμένου Καθηγητή κυρίου Michael Graetzel με τίτλο: «Energy Beyond Oil»
Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα για τον τιμώμενο Καθηγητή ότι «ο καθηγητής Graetzel αποτελεί μια από τις πιο διακεκριμένες προσωπικότητες παγκοσμίως στον τομέα της Χημείας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχοντας συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της επιστήμης, με έρευνες και ανακαλύψεις που άνοιξαν νέους δρόμους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση.
Ο τιμώμενος υπηρετεί την επιστήμη της Χημείας σε αντικείμενα που έχουν σχέση με τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε χημική και ηλεκτρική αλλά και την αποθήκευσή της. Είναι διεθνώς γνωστός για την πρωτοποριακή ανακάλυψη των ευαισθητοποιημένων κυψελών, γνωστών ως “κυψέλες Graetzel.” Υπήρξε ο πρώτος που συνέλαβε και υλοποίησε μεσοσκοπικά φωτοσυστήματα που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια και χημικά καύσιμα, μιμούμενα τη φυσική φωτοσύνθεση – μια ελπιδοφόρα εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά. Οι έρευνές του, προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμες λύσεις στην παραγωγή ενέργειας.
Οι δημοσιεύσεις του, οι οποίες ξεπερνούν τις 1.800, μετρώντας περίπου 500.000 αναφορές – τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών στη Χημεία παγκοσμίως – αποτελούν επίδοση που καθρεπτίζει την επιρροή του στο διεθνές ερευνητικό γίγνεσθαι.
Ο καθηγητής Graetzel είναι ένας πραγματικός πρωτοπόρος. Η προσφορά του στην επιστήμη και την τεχνολογία υπερβαίνει τα σύνορα της Χημείας, επηρεάζοντας βαθιά τις επερχόμενες εξελίξεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενδυναμώνοντας την ανθρωπότητα στον αγώνα για ένα βιώσιμο μέλλον».