Στο «Clusters Meet Regions 2026», που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο Ωδείο Αθηνών, συμμετείχε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Αττικής, Νίκος Θωμαΐδης.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την European Cluster Collaboration Platform, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με επίκεντρο την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη συνεργασία των περιφερειακών οικοσυστημάτων.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Θωμαΐδης ανέδειξε τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Αττικής, όπως το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό, τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, τις ερευνητικές υποδομές και τη διεθνή δραστηριότητα σε τομείς όπως η υγεία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, το περιβάλλον και η αγροδιατροφή.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αδυναμίες και τις προκλήσεις του οικοσυστήματος καινοτομίας, επισημαίνοντας την περιορισμένη διασύνδεση έρευνας και παραγωγής, τις δυσκολίες στη μεταφορά τεχνολογίας και την εμπορική αξιοποίηση της γνώσης, τα χρηματοδοτικά κενά, τις ελλείψεις εξειδικευμένων δεξιοτήτων και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, παρουσίασε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις:
- Δημιουργία φορέα προώθησης της καινοτομίας (Innovation Agency), με στόχο τη δικτύωση των clusters και τη συνεργασία όλων των φορέων του οικοσυστήματος.
- Ενίσχυση της χρηματοδότησης στα αρχικά στάδια (pre-seed και seed financing), για τη στήριξη καινοτόμων ιδεών και νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
- Αναβάθμιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων (upskilling και reskilling) των μελών των clusters, ιδιαίτερα στη χρηματοοικονομική διαχείριση, την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων και το μάρκετινγκ.
- Βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου και επιτάχυνση των διαδικασιών, με ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
- Αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων με παράλληλη επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς η ουσιαστική συνεργασία των clusters απαιτεί, πάνω απ’ όλα, ανθρώπους με κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες.
Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι η στενότερη συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε καινοτομία, οικονομική ανάπτυξη και νέες ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες.
