Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΦΛΣ του ΕΚΠΑ και η επίσημη παρουσίαση της εικαστικής ζωφόρου του Γιώργου Κόρδη

Σε ιδιαίτερα εορταστική και συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη γιορτή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε και η επίσημη παρουσίαση της μνημειώδους εικαστικής παρέμβασης «Οδύσσεια» του Γιώργου Κόρδη σε ζωφόρο της Σχολής, αλλά και του ομότιτλου λευκώματος που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Καπόν.

321534820 836298710938532 1882728791021911105 n 1

Παρέστησαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος και απηύθυνε εγκάρδιο προοιμιακό χαιρετισμό, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής Δημήτριος Καραδήμας, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών Καθηγητής Ιωάννης Εμμανουήλ, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Αναπλ. Καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, Πρόεδροι Τμημάτων της ΦΛΣ, πλήθος συναδέλφων από τη Φιλοσοφική και άλλες Σχολές του ΕΚΠΑ, καθώς και ικανός αριθμός φοιτητριών και φοιτητών της Σχολής.

Ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης παρουσίασε το έργο, τον καλλιτέχνη και το λεύκωμα. Για το έργο μίλησε ειδικότερα ο Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Δημήτριος Παυλόπουλος, ενώ για το λεύκωμα η εκδότρια κα Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν. Ο Γιώργος Κόρδης, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στο όραμά του για το εν λόγω έργο και στην προ έτους υλοποίησή του, παρέλαβε δε από τον Κοσμήτορα της ΦΛΣ και ειδική τιμητική πλακέτα, τεκμήριο της ευγνωμοσύνης των μελών της Σχολής.

Στη γιορτή παρουσιάστηκε σε πρώτη επιτέλεση ομότιτλο εντυπωσιακό μουσικό δρώμενο του Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Στέλιου Ψαρουδάκη, με τη συμμετοχή μελών της χορωδίας του ίδιου Τμήματος, υπό τη διδασκαλία του Καθηγητή Νίκου Μαλιάρα. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, από σύνολο φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, υπό την επιμέλεια του μέλους ΕΔΙΠ του Τμήματος Γιάννη Μαλαφή.

Στο τέλος, τα μέλη του πολυάριθμου ακροατηρίου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εόρτιες ευχές, με ένα ποτήρι κρασί και κυρίως με θετική διάθεση εν όψει της έλευσης του νέου έτους 2023.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Χαλδαιάκης. Για το έργο και το λεύκωμα μίλησαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας κ. Χαλδαιάκης, ο καθηγητής κ. Παυλόπουλος, ο δημιουργός του έργου κ. Κόρδης και η κ. Μισδραχή-Καπόν.

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ:
https://kaponeditions.gr/…/i-odysseia-eikastiki-paremvasi-…/

Περιγραφή βιβλίου:

Εκτεταμένη και τολμηρή, η τοιχογραφική σύνθεση του Γιώργου Κόρδη (γ. 1956) σε ζωφόρο στον τρίτο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αποτελεί μια σύγχρονη εικαστική πρόταση. Αξιοποιώντας το ύφος της θρησκευτικής εικονογραφίας, χωρίς να μιμείται εξωτερικά και μόνον τύπους της, θέτει στην υπηρεσία της αφήγησής του χρωματολόγιο που κατάγεται από την πολυγνώτεια αρχαία λιτή κλίμακα. O ζωγράφος εικονουργεί επεισόδια της Οδύσσειας, τα οποία υπομνηματίζονται στο κάτω μέρος της ζωφόρου με το κεφαλαιογράμματο ομηρικό κείμενο, που την περιτρέχει από την αρχή έως το τέλος της παράστασης. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται απολύτως σύμφωνο με τον χώρο της μόνιμης πλέον φιλοξενίας του έργου. Συνομιλεί εδώ με τη συγκεκριμένη εκδοχή της μονόχρωμης αρχιτεκτονικής της Φιλοσοφικής Σχολής, ενός κτηρίου σχεδιασμένου από τη δεκαετία του 1960. Επιπλέον, το φωτίζει και το αναδεικνύει: σχηματοποιημένες φόρμες, κινημένες χειρονομίες, μανιεριστικές επιμηκύνσεις, μικρογραφικές λεπτομέρειες, όλα συντίθενται αρμονικά και ρυθμολογημένα.   

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN