Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ολοκληρώθηκε το Α΄ Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο των Θεολογικών Σχολών Balamand (Λίβανος), Α.Π.Θ. και Ε.Κ.Π.Α.

Από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Α΄ Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων Balamand (Λίβανος), Θεσσαλονίκης και Αθηνών, με θέμα: «Η Αντιόχεια και ο Πρώιμος Χριστιανισμός: Από το κήρυγμα των Αποστόλων στην πίστη της Νικαίας».

Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από τις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Balamand (Λίβανος), Θεσσαλονίκης και Αθηνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.

IMG 5460

Την έναρξη του Συμποσίου, που εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΑΠΘ, χαιρέτισαν η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πατριάρχης της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας τε και Μεσοποταμίας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης ο Ι΄, ο Παναγιωτάτος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό κ. Γιάννης Λοβέρδος, η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κα Μάιρα Μυρογιάννη, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας και οι κοσμήτορες των 3 Θεολογικών Σχολών.

Τη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκπροσώπησαν με εισηγήσεις: ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτριος Μόσχος, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Μπελέζος και Αθανάσιος Γλάρος, η καθηγήτρια Ειρήνη Χριστινάκη και ο επίκουρος καθηγητής Φώτιος Αποστολός.

RAFL8882 2048x1366

Το Συμπόσιο αποτέλεσε ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, που προστίθεται στις επιστημονικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται φέτος με αφορμή τα 1.700 χρόνια από την σύγκληση της Α´ Οικουμενικής Συνόδου και εγκαινίασε ταυτόχρονα έναν κύκλο Διεθνών Συμποσίων που πρόκειται να συνδιοργανωθούν από τις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων του Balamand Λιβάνου, Α.Π.Θ. και Ε.Κ.Π.Α. κατά τα επόμενα χρόνια με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας στον χώρο της Ορθόδοξης θεολογικής επιστήμης και παιδείας.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN