Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τρίτη 15 Μαρτίου, 11:00πμ (ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί on-line η εκδήλωση ‘Towards a CURE for Asthma: Accelerating Innovation in Personalised Medicine and Phage Therapies’, με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος CURE, το οποίο είχε ως βασικό στόχο τη χρήση βακτηριοφάγων για την επαναφορά της μικροβιακής ισορροπίας στο άσθμα. Συντονιστής του προγράμματος Cure είναι ο καθηγητής Νικόλαος Παπαδόπουλος από τη Β’ΠΠΚ του ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των Ευρωβουλευτών Tilly Metz (Greens, Luxembourg) and Cristian-Silviu Busoi (EPP, Romania) – αντιπροέδρων του European Interest Group on Allergy and Asthma.

Θα παραστούν ερευνητές του CURE, άλλοι κορυφαίοι ερευνητές από όλο τον κόσμο, και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

CURE Programme at a glance 6

Πρόγραμμα: https://www.efanet.org/component/civicrm/?task=civicrm/event/info&reset=1&id=43
Εγγραφή (χωρίς κόστος): https://www.efanet.org/index.php?option=com_civicrm&task=civicrm/event/register&id=43&reset=1

cure logo

Πρόγραμμα Cure

Το πρόγραμμα CURE, όπου είναι συντονιστής ο καθηγητής Νικόλαος Παπαδόπουλος από τη Β’ΠΠΚ του ΕΚΠΑ, ανήκει στα προγράμματα για καινοτόμες ιδέες H2020-FET. Το CURE : «Constructing a ‘Eubiosis Reinstatement Therapy’ for Asthma» έχει ως βασικό στόχο την χρήση της θεραπείας με βακτηριοφάγους (φάγους) για την επαναφορά της μικροβιακής ισορροπίας στο άσθμα.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το μικροβιακό φορτίο στο άσθμα είναι χαρακτηριστικά μη ισορροπημένο, μία κατάσταση που ονομάζεται δυσβίωση στο άσθμα. Φαίνεται ότι ένα χαρακτηριστικό της δυσβίωσης στο άσθμα είναι η μειωμένη αφθονία των βακτηριοφάγων (φάγοι), οι οποίοι προσφάτως εμφανίζονται στη βιβλιογραφία ως μέσω έναντι των λοιμώξεων. Κανείς όμως έως σήμερα δεν τους έχει χρησιμοποιήσει ως εξισορροπητικό μέσω της δυσβίωσης.

Στο CURE, προτείνεται να γίνει αποκατάσταση της δυσβίωσης των αεραγωγών στο άσθμα μέσω της θεραπείας με φάγους, ρυθμίζοντας την ανοσολογική δυσλειτουργία με αποτέλεσμα τον έλεγχο της κλινικής εμφάνισης της νόσου. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι σημαντική η πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της προσθήκης μιγμάτων φάγων στην πολύπλοκη οικολογία των αεραγωγών. Για αυτό το σκοπό θα αναπτυχθεί ένα σύνθετο μοντέλο πρόβλεψης, με χρήση πληροφοριών όπως αλληλεπιδράσεις μεταξύ ιών-βακτηρίων, ανοσολογική απόκριση του ξενιστή καθώς και η κλινική έκφραση της ασθένειας, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα επικυρωθούν μέσω ενός in–vitro συστήματος καλλιέργειας όπου θα μπορεί να μελετηθούν ταυτόχρονα οι σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των κυττάρων του ξενιστή – βακτηρίων και φάγων. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού θα αναπτυχθούν παρασκευάσματα φάγων, υποψήφια για κλινική εξέταση στο άσθμα.

Scheduled Επιστήμες Υγείας Πανεπιστημιακή Κοινότητα Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN