Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [13/05/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [13/05/2025]

Την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Ευγένιος Κακαριάδης, Αντώνιος Μεταξάς, Κωνσταντίνος Νούτσος, Πέτρος Γαλάνης, Αντώνιος Καναράς, Ανδρέας Μούτσιος-Ρέντζος, Ζωή Ζενιώδη, Ιωάννης Σύρος.

Ευγένιος Κακαριάδης, νέος διορισμός, Καθηγητής Μαθηματικών

 

evgenios.kakariadis@ncl.ac.uk

Αντώνιος Μεταξάς, εξέλιξη, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

Ο Καθηγητής κ. Αντώνης Μεταξάς σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας το βαθμό Άριστα, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου με την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής, η οποία βαθμολογήθηκε από κοινού με την προφορική εξέταση (“Rigorosum”) ομοφώνως από τη σχετική πενταμελή Επιτροπή εκλεκτόρων με Άριστα μετ’ επαίνου (“summa cum laude”).

Εξελέγη Λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2017 εξελέγη παμψηφεί Επίκουρος Καθηγητής. Το 2021 εξελέγη ομοφώνως Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2025 επίσης ομοφώνως Καθηγητής.Έχει αναπτύξει εκτενή διδακτική δραστηριότητα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ελληνικά ΑΕΙ αλλά και έγκριτα ΑΕΙ του εξωτερικού. Επί συναπτά έτη υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιθστήμιο ΤΟυ Βερολίνου (TU Berlin)

ametaxas@pspa.uoa.gr

Κωνσταντίνος Νούτσος, εξέλιξη, Καθηγητής ΤΕΦΑΑ

 

knutsos@phed.uoa.gr

Πέτρος Γαλάνης, εξέλιξη, Αναπληρωτής Καθηγητής Νοσηλευτικής

Ο Πέτρος Γαλάνης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο «Ερευνητική Μεθοδολογία και Νοσηλευτική Βάσει Τεκμηρίων». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και το 2003 έλαβε με άριστα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο γνωστικό αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας. Το 2006 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 550 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών με περισσότερες από 8250 βιβλιογραφικές αναφορές (citations) στο έργο του και h-index ίσο με 49. Επιπλέον, είναι συγγραφέας επτά βιβλίων: Επιδημιολογία Ι, Δοκίμια Επιδημιολογίας, Εγχειρίδιο Επιδημιολογίας, Κλινική και Επιδημιολογική Έρευνα, Μεθοδολογία ανάλυσης δεδομένων στις επιστήμες υγείας-Εφαρμογές με το IBM SPSS Statistics, Βασικές αρχές συγγραφής και δημοσίευσης ερευνητικών άρθρων στις επιστήμες υγείας, Μεθοδολογία της Έρευνας στις Επιστήμες Υγείας. Για τα έτη 2020 έως και 2024, ο Πέτρος Γαλάνης βρίσκεται στο κορυφαίο 2% των ερευνητών παγκοσμίως σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές αναφορές (citations), τη θέση του συγγραφέα μεταξύ των συγγραφέων μιας δημοσίευσης, τον h-index κ.ά. Η κατάταξη αυτή πραγματοποιείται από την Scopus, μια από τις σημαντικότερες βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων διεθνώς. Ο λογαριασμός του στο google scholar είναι ο εξής: https://scholar.google.com/citations?user=x0RBJiMAAAAJ&hl=el.

pegalan@nurs.uoa.gr

Αντώνιος Καναράς, εξέλιξη, Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας

Ο Αντώνιος Καναράς είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Βιοανόργανη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στη Νανοχημεία στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου του Λίβερπουλ, με πεδίο έρευνας την χημική σύνθεση και αυτοδιοργάνωση νανοσωματίδιων και τις εφαρμογές τους. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, εστιάζοντας στη χημική σύνθεση και τις ενεργειακές εφαρμογές ημιαγώγιμων νανοσωματιδίων. Κατόπιν εργάστηκε ως Λέκτορας, Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και επικεφαλής του εργαστηρίου ανόργανων λειτουργικών νανοσωματιδίων και εφαρμογών τους. Το 2018 εκλέχθηκε Καθηγητής πρώτης Βαθμίδας του Τμήματος όπου και παρέμεινε έως σήμερα.
Ο Αντώνιος Καναράς έχει ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών σε έγκριτα διεθνή και διεπιστημονικά περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης και έχει δώσει πάνω απο 100 ομιλίες ως προσκεκλημένος σε κορυφαία ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια. Το 2013, ονομάστηκε ως ανερχόμενος ερευνητής απο το επιστημονικό περιοδικό Chemical Communications. Μέλη της επιστημονικής του ομάδας έχουν βραβευθεί με το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο στην εκδήλωση προβολής επιστημονικής έρευνας (STEM For BRITAIN) στις βιοϊατρικές επιστήμες στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεκατέσσερις μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους στην ομάδα του έως σήμερα.
Ο κ. Καναράς έχει αναλάβει ποικίλα διδασκαλικά και διοικητικά καθήκοντα και πρόσφατα έχει διατελέσει ως μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (2020-2024). Έχει εκλεγεί Εταίρος (Fellow) της Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας (Royal Society of Chemistry), Εταίρος του Ινστιτούτου Φυσικής (Institute of Physics), Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Βιολογίας (Royal Society of Biology) και Εταίρος της Εταιρείας Μηχανικών Φωτο-Οπτικών Οργάνων (SPIE).
Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από ένα ευρύ φάσμα φορέων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το BBSRC, το EPSRC, η Βασιλική Εταιρεία (Royal Society), το Ίδρυμα Leverhulme και η Bιομηχανία.

antoniskan@gmail.com

Ανδρέας Μούτσιος-Ρέντζος, εξέλιξη, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ο Ανδρέας Μούτσιος-Ρέντζος είναι Επίκουρος Καθηγητής Διδακτικής των Μαθηματικών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Κατέχει Πτυχίο Μαθηματικών (Ε.Κ.Π.Α.), MSc στη Διδακτική των Μαθηματικών (University of Warwick), Διδακτορικό στη Διδακτική των Μαθηματικών (University of Warwick), ενώ έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) για τις συστημικές προσεγγίσεις και την πολυπλοκότητα στις συνδέσεις της επιστημολογίας με την ψυχολογία της μάθησης και της διδασκαλίας με τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό για τη μαθηματική εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Είναι μέλος της International Commission for the Study and Improvement of Mathematics Teaching (C.I.E.A.E.M.) και αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών (Εν.Ε.Δι.Μ.). Η διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνει διδασκαλία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σχετικά με τη Διδακτική των Μαθηματικών, καθώς και τη διδακτική μεθοδολογία, την εκπαιδευτική μηχανική και τη μεθοδολογία της έρευνας. Είναι Συντονιστής της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Ευκλείδης γ΄, ενώ είναι κριτής εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια του πεδίου της Διδακτικής των Μαθηματικών. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος REMEDIATE (2023-2025). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην εξερεύνηση της πολυπλοκότητας των φαινομένων διδασκαλίας-μάθησης υιοθετώντας πολύπλευρες διεπιστημονικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων: Επιχειρηματολογία και Απόδειξη στη Διδακτική των Μαθηματικών · Διεπιστημονικές, συστημικές προσεγγίσεις και πολυπλοκότητα στη μαθηματική εκπαίδευση: διδασκαλία, μάθηση, αξιολόγηση· Ψηφιακή αφήγηση στη Διδακτική των Μαθηματικών· Διδακτική των Μαθηματικών για εκπαιδευτικούς Μαθηματικών· Αλληλεπιδράσεις μεταξύ γνωστικών και συναισθηματικών εμπειριών-διαθέσεων κατά την αντιμετώπιση μαθηματικών προβλημάτων· Μεταβάσεις στα μαθηματικά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης· Φαινομενολογία και Διδακτική των Μαθηματικών. Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων, βιβλίο, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, εργαστήρια και ομάδες εργασίας σε συνέδρια, πρόλογοι σε βιβλία, επιστημονική επιμέλεια βιβλίων, επιμέλεια πρακτικών συνεδρίων.

amoutsiosrentzos@yahoo.gr

Ζωή Ζενιώδη, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικών Σπουδών

Η Δρ. Ζωή Ζενιώδη, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον τύπο ως «Ms Dynamite», είναι η Αρχιμουσικός της Orquesta Filarmónica de Buenos Aires στο Teatro Colón της Αργεντινής (η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τέτοιο τίτλο σε όλη την Αργεντινή) και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του El Sistema Greece.

Η διεθνής καριέρα της στην όπερα και το μπαλέτο την έχει οδηγήσει σε συνεργασίες με την Opera Australia (πρώτη Ελληνίδα μαέστρος στην Όπερα του Sydney), Opera Ballet Vlaanderen, Teatro de la Maestranza, Opera Queensland, New Zealand Opera, Opera Southwest, Florida Grand Opera, Bremen Opera, Greek National Opera, Onassis Cultural Center, Festival of the Aegean, μεταξύ άλλων.

Η Ζωή έχει διευθύνει τις εξής ορχήστρες: ROSS (Real Orquesta Sinfónica Sevilla), Orchestre National Avignon Provence, Φιλαρμονική της Βρέμης, Συμφωνική Ορχήστρα του Porto Allegre, Banda Sinfonica de Montevideo, Εθνική Ορχήστρα της Κολομβίας, Εθνική Ορχήστρα του Ταταρστάν, Εθνική Ορχήστρα του Βιετνάμ, Φιλαρμονική της Νότιας Τσεχίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου, Φιλαρμονική της Μπογκοτά, Φιλαρμονική του Μπρνο, Συμφωνική Ορχήστρα της Ολυμπίας, Ορχήστρα Μότσαρτ του Παρισιού, Palm Beach Symphony, Orchestra Classica Toscana, μεταξύ άλλων.

Έχει διευθύνει σε χώρους όπως η Φιλαρμονική του Παρισιού, το Teatro Colón και το Carnegie Hall και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Sir Stephen Hough, ο Vadim Gluzman, ο Homero Francesch και η Lise de la Salle.

Το ντοκιμαντέρ «Maestra» που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca της Νέας Υόρκης και κέρδισε το «Βραβείο Κοινού Ντοκιμαντέρ Δεύτερης Θέσης», μεταξύ πολλών άλλων βραβείων σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ αυτή τη στιγμή προβάλλεται στο Netflix.

zzeniodi@gmail.com

Ιωάννης Σύρος, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

 

Jonsir9975@yahoo.gr

 

 

1747139348132

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο