Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου και του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής κ. Νικόλαου Αρκαδόπουλου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Γεώργιος-Κωνσταντίνος Παπαδήμας, Παρασκευάς Γκολφάκης, Αλίκη Τύμπα-Γρηγοριάδου, Αναστάσιος Ιωαννίδης, Δημήτρης Κικίδης, Γεώργιος-Φαίδων Κορρές, Βασιλική Μπιστόλα, Λίνα Παλαιοδήμου, Χρυσάνθη Σκαλιώτη, Άρης Σπάθης.

Γεώργιος- Κωνσταντίνος Παπαδήμας, νέος διορισμός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής

Ο Γιώργος Παπαδήμας φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου εισήχθη μετά από Πανελλήνιες Εξετάσεις και έλαβε το πτυχίο του το 1999. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Ειδικεύθηκε στη Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου και έλαβε τον τίτλο ειδικότητας το 2008. Μετεκπαιδεύθηκε στα Μυϊκά Νοσήματα στο Friedrich-Baur-Institute και στο Εργαστήριο Μοριακής Μυολογίας της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, με χρηματοδότηση από υποτροφία της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας.

Υπηρέτησε αρχικά ως συνεργάτης επί θητεία και ακολούθως ως μέλος Ε.ΔΙ.Π. Α’ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ από τον 3ο/2025 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας – Μυοπαθολογίας στη Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Συμμετέχει στο κλινικό, εργαστηριακό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και είναι διδάσκων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα.

Είναι Υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου Μυϊκών Παθήσεων και του Εργαστηρίου Μυοπαθολογίας, που αποτελεί το μεγαλύτερο εργαστήριο αυτού του αντικειμένου σε όλη την επικράτεια.

Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στη μελέτη της παθογένεσης, τη διάγνωση και θεραπεία νευρομυϊκών νοσημάτων και συμμετέχει ως κύριος ερευνητής σε πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην αξιολόγηση θεραπειών σε διάφορα νευρομυϊκά νοσήματα.

Ασχολείται ενεργά με την οργάνωση κέντρων εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια νοσήματα και είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Σπανίων Παθήσεων από το 2018 και Αντιπρόεδρός της από το 2022.

Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (member of the Scientific Advisory Board of the Federation of European Myotonic Dystrophy Associations, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Νοσημάτων – Παθήσεων), καθώς και συν-εκπρόσωπος του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης των Νευρομυϊκών Παθήσεων του Αιγινητείου Νοσοκομείου στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς. Είναι επίσης Πρόεδρος του ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων από τον 1ο/2024. Έχει μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

gkpapad@yahoo.gr

Αλίκη Τύμπα-Γρηγοριάδου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

tympaaliki@yahoo.gr

Παρασκευάς Γκολφάκης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

Ο Παρασκευάς Γκολφάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 2007. Ειδικεύτηκε στη Γαστρεντερολογία στην Ηπατογαστρεντερολογική Μονάδα της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας το 2018. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις Βρυξέλλες και εξειδικεύτηκε στην Επεμβατική Ενδοσκόπηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Erasme» με έμφαση στην ενδοσκόπηση των παγκρέατος-ήπατος-χοληφόρων και τη βαριατρική ενδοσκόπηση. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται στις διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές της ενδοσκόπησης του πεπτικού συστήματος. Είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκόπησης του Πεπτικού (European Society of Gastrointestinal Endoscopy).

pgkolfakis@med.uoa.gr

Αναστάσιος Ιωαννίδης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

tasobi@gmail.com

Δημήτρης Κικίδης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

Ο κ. Κικίδης Δημήτριος (MD. MSc, PhD) είναι Ωτορινολαρυγγολόγος, Επίκουρος Καθηγητής, με κλινική και ερευνητική εξειδίκευση στις διαταραχές ακοής, στις εμβοές και τη διαχείριση ιλίγγου. Είναι Συντονιστής από το 2014 αρχικά ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος και στη συνέχεια ως Επιμελητής ΕΣΥ του Νευροωτολογικού Ιατρείου και Εργαστηρίου στην Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική στο Γ.Ν. Ιπποκράτειο το οποίο διαθέτει επταμελή διεπιστημονική ομάδα. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, διαθέτει Μεταπτυχιακό τίτλο Σπουδών στην  Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία, ολοκλήρωσε τόσο την ειδίκευση όσο και τη διατριβή  του στα ακουστικά νευρινώματα στην Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική. Έχει λάβει υποτροφία  από το ΙΚΥ κατόπιν διαγωνισμού, την πρώτη στην ειδικότητα της ΩΡΛ, για μεταδιδακτορική έρευνα στην κοχλιακή συναπτοπάθεια. Έχει συμμετάσχει σε 11 ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, εννέα εκ των οποίων Horizon, σε πέντε από αυτά ως co-Principal Investigator. Έχει συμβάλει στη δημιουργία, στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών, αίθουσας επαυξημένης και τεχνητής πραγματικότητας (augmented/virtual reality) για την αντιμετώπιση αστάθειας καθώς και τριών εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας για τις εμβοές και την ακοή. Έχει συνεργαστεί με πάνω από 40 ερευνητικούς οργανισμούς και εταιρίες από την Ευρώπη. Είναι στην επταμελή συγγραφική ομάδα των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών για τις εμβοές. Έχει πάνω από 60 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά και έχει διδάξει σε πέντε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών καθώς και σε προπτυχιακό επίπεδο από το 2014.

dimitriskikidis@yahoo.gr

Γεώργιος-Φαίδων Κορρές, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

Ο Γεωργιος Κορρές είναι ΩΡΛ με εξειδίκευση στον Τομέα της Νευρο-ωτολογίας, Επ.Καθηγητής της Β’Πανεπιστημιακής Κλινικής ΩΡΛ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν». Ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών με Bachelor στην Cell and Molecular Biology (Γενετική-Μοριακή Βιολογία) στην Μεγ. Βρετανία προτού ξεκινήσει και ολοκληρώσει την εκπαίδευση του στην Ιατρική του ΕΚΠΑ το 2006. Στην συνέχεια ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του ως Ωτορινολαρυγγολόγος στην Πανεπιστημικαή Κλινική ΩΡΛ του ΠΓΝ Αττικόν, με Διδακτορική Διατριβή στον Τομεά της Ακοολογίας-Ωτολογίας. Μετέβη ξανά στην Μεγ. Βρετανία, όπου εργάσθηκε σε έμμισθες θέσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Manchester (Manchester Royal Infirmary) με εξειδίκευση στον Τομεα της Ωτολογίας, στο Λονδίνο (Queen’s Hospital), ενώ αργότερα εργάσθηκε στο Εξειδικευμένο Κέντρο ΩΡΛ της Μεγ.Βρετανίας που ανήκει στο University College London, το Royal National Throat Nose and Ear Hospital με εξειδίκευση στον Τομέα της Νευρο-ωτολογίας αντιμετωπίζοντας επιπλεγμένα περιστατικά ασθενών από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη στον Τομέα της Νευρο-ωτολογίας (Ίλιγγος, Εμβοές, Βαρηκοϊα). Επίσης συμμετείχε ως διδάσκων και εξεταστής φοιτητών των Πανεπιστήμιων του Μάντσεστερ και του Λονδίνου. Κατά την διάρκεια της παραμονής του, ασχολήθηκε ερευνητικά με την Γενετική της Βαρηκοϊας και του Ιλίγγου μέσω του 100k Genome Project, που στόχευε στην ανακάλυψη νέων γονιδίων για τις παθήσεις του εσωτερικού ωτός. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Νευρο-Ωτολογικής Εταιρείας (Barany Society), μέλος της British Society of Neuro-otology, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Ακοολογίας-Ωτολογίας και Νευρο-ωτολογίας. Είναι μέλος του Editorial Board του περιοδικού Frontiers in Neuro-otology, ενώ έχει συνδράμει στην συγγραφή εργασιών (h-index 18) αλλά και Κεφαλαίων σε Ελληνικά και Διεθνή Βιβλία ΩΡΛ. Μετά την επιστροφή του από την Μεγ. Βρετανία, εργασθηκε ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ Ακοολογίας και Νευρο-ωτολογίας, βοηθώντας στην εκπαίδευση και εξέταση των Μεταπτυχιακών φοιτητών.  Τέλος, διατελεί ενεργός Εξεταστής των Πανευρωπαϊκών Εξετάσεων Ειδικότητας ΩΡΛ (E.B.E ORL-HNS), στον Τομέα της Ωτολογίας.

gfkorres@gmail.com

Βασιλική Μπιστόλα, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Δρ Βασιλική Μπιστόλα αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998. Το 2011 ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2009 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Καρδιολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ Αττικόν. Τα έτη 2011-2012 μετεκπαιδεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στην Καρδιοθωρακική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων του Νοσοκομείου Royal Brompton και στο Τμήμα Ηχωκαρδιογραφίας και Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στο Νοσοκομείο Harefield στο Λονδίνο. Από το 2014-2025 εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, αρχικά ως Πανεπιστημιακή Υπότροφος και στη συνέχεια ως Επιμελήτρια Καρδιολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Το κύριο ερευνητικό και κλινικό της ενδιαφέρον είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η επείγουσα Καρδιολογία. Έχει διατελέσει μέλος του πυρήνα της Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είναι συγγραφέας σε περισσότερα από 70 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και σε περισσότερες από 170 περιλήψεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

vasobistola@yahoo.com

Λίνα Παλαιοδήμου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Λίνα Παλαιοδήμου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας – Αγγειακών Εγκεφαλικών Νοσημάτων στη Β’ Νευρολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Τμήμα Ιατρικής), ενώ ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Νευρολογίας στη Β΄Νευρολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Επιμελήτρια Νευρολόγος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτης στη Β’ Νευρολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Η κ. Παλαιοδήμου είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο τη γλυκαιμική μεταβλητότητα στην οξεία φάση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει μετεκπαίδευση στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Νοσήματα και τη Νευροϋπερηχογραφία στο Ruhr University Bochum (Γερμανία). Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σημαντική ερευνητική παραγωγή με άνω των 140 δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά (h-index 32) και πολλαπλές διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, την εφαρμογή βιοδεικτών, τη νευροαπεικόνιση, τα σπάνια νευρολογικά νοσήματα, καθώς και σε όλο το φάσμα της κλινικής νευρολογίας. Έχει ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και συνεργατικά ερευνητικά δίκτυα και έχει αναγνωριστεί διεθνώς με τον τίτλο ESO Emerging Stroke Leader από τον European Stroke Organisation.

lina_palaiodimou@yahoo.gr

Χρυσάνθη Σκαλιώτη, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

c_skalioti@yahoo.gr

Άρης Σπάθης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

Ο Δρ. Άρης Σπάθης είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας ΕΚΠΑ και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Διαθέτει ειδίκευση σε κυτταρομετρία ροής από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό (Certified Cytometry Operator, ESCCA) και από την American Society of Clinical Pathology [SCYM(ASCP)] από το 2016. Το 2005 ξεκίνησε την πορεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» ως υποψήφιος διδάκτορας και μετέπειτα ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Διαγνωστικής Κυτταρολογίας και του Β’ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, καθώς και της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Υπό την διεύθυνση αρχικά του αειμνήστου Καθηγητή Κυτταρολογίας Πέτρου Καρακίτσου και μετέπειτα του Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής κ. Ιωάννη Παναγιωτίδη συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία, εξοπλισμό και λειτουργία των υποομάδων Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας. Σήμερα διενεργούνται κατ’ έτος, υπό την επίβλεψή του, στο Β’ Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ, περισσότερες από 3.500 αναλύσεις δειγμάτων με κυτταρομετρία ροής για διάγνωση και παρακολούθηση αιματολογικών νοσημάτων και ανοσοανεπαρκειών, καθώς και περισσότερες από 1.700 μοριακές αναλύσεις για ανίχνευση γονιδιακών μεταλλαγών / παραλλαγών προς επιλογή στοχευμένης θεραπείας σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους. Επιπλέον, ο Δρ Σπάθης έχει συμβάλει σημαντικά στην επιτυχή συμμετοχή του Εργαστηρίου σε σχήματα ποιότητας και διακρίβωσης των εξετάσεών του (υπό την αιγίδα της European Society of Pathology) από το 2009 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει, σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και άλλους επιστήμονες, στη συγγραφή 83 εργασιών σε διεθνή περιοδικά με κριτές, με περισσότερες από 1.000 παραθέσεις αυτών στο Scopus. Έχει περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, 7 από τις οποίες έχουν βραβευθεί ως καλύτερες ανακοινώσεις. Είναι κριτής σε 8 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και μέλος της συντακτικής επιτροπής 4 διεθνών περιοδικών.

aspathis@med.uoa.gr

 

 

orkomosis 20250328 14.00

 

 

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN