Νέα & Ανακοινώσεις

«Οταν ο θάνατος υποστηρίζει τη ζωή», συνέντευξη της καθηγήτριας Αναστασίας Κωνσταντινίδου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

«Οταν ο θάνατος υποστηρίζει τη ζωή», συνέντευξη της καθηγήτριας Αναστασίας Κωνσταντινίδου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Η καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ μιλάει για την Εμβρυϊκή/ Περιγεννητική Παθολογοανατομία, την επιστήμη που μελετά τις διαταραχές της ενδομήτριος ανάπτυξης του εμβρύου, καθώς και τις αιτίες που μπορεί να καταλήξουν σε απώλεια της κύησης.

Αβέβαιο είναι το μέλλον της Εμβρυϊκής/Περιγεννητικής Παθολογοανατομίας, ενός επιστημονικού πεδίου που χαρακτηρίζεται από αντικειμενικές δυσκολίες και προκλήσεις. Εντούτοις και όπως αναλύει στη συνέντευξη που παραχωρεί στα «ΝΕΑ», η Αναστασία Κωνσταντινίδου, καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ, μέσα από την εξήγηση της απώλειας ενός εμβρύου η επιστήμη επενδύει στη ζωή, διευκολύνοντας μεταξύ άλλων τον οικογενειακό προγραμματισμό για τις επόμενες, επιτυχείς κυήσεις.

Τι είναι η Εμβρυϊκή/Περιγεννητική Παθολογοανατομία; Ποιοι απευθύνονται σε γιατρό της ειδικότητάς σας;

Η Εμβρυϊκή/Περιγεννητική Παθολογοανατομία είναι η επιστήμη που μελετά τις διαταραχές της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου, καθώς και τις αιτίες που μπορεί να καταλήξουν σε απώλεια της κύησης, π.χ. σε πρώιμη αποβολή ή σε ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου, σε διακοπή της κύησης όταν έχει βρεθεί κάτι παθολογικό στον προγεννητικό έλεγχο, ή σε θάνατο του νεογέννητου βρέφους μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής. Η επιστήμη αυτή μελετά επίσης τις διαταραχές του πλακούντα, του οργάνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην έγκυο και το έμβρυο, παρέχει οξυγόνο, τρέφει αλλά και προστατεύει το μωρό από βλαπτικούς παράγοντες. Η βασική ιατρική πράξη είναι η «περιγεννητική νεκροτομή», σύνθετη, χρονοβόρος και δύσκολη. Το διαγνωστικό εύρος της Εμβρυϊκής/Περιγεννητικής Παθολογοανατομίας είναι τεράστιο, περιλαμβάνονται χιλιάδες παθήσεις, πολλές από τις οποίες ανήκουν στα «σπάνια νοσήματα», δηλαδή Τσ διαγνωστικό εύρος της Εμβρυϊκής/Περιγεννιγτικής Παθολογοανατομίας είναι τεράστιο, , περιλαμβάνονται χιλιάδες παθήσεις, πολλές από τις οποίες ανήκουν στα «σπάνια νοσήματα», δηλαδη νοσήματα εξαιρετικά σπάνια τσ καθένα για τον εαυτό του, αλλά σαν ομάδα πάρα πολλά νοσήματα εξαιρετικά σπάνια το καθένα για τον εαυτό του, αλλά σαν ομάδα πάρα πολλά. Εκατοντάδες εκδηλώνονται στην εμβρυϊκή ζωή, τα βρίσκουμε στον δρόμο μας συχνά και πρέπει να είμαστε σε θέση να τα διαγνώσουμε.

Ποια ερωτήματα, που συχνά βασανίζουν τους γονείς και τους γιατρούς, μπορούν να απαντηθούν;

Οι γονείς και οι εμπλεκόμενοι γιατροί κατ’ αρχάς θέλουν να μάθουν την αιτία του ατυχούς συμβάντος, «γιατί συνέβη;», π.χ., λοίμωξη, πάθηση του πλακούντα, σύνδρομο συγγενών ανωμαλιών κ.ά. Η διάγνωση είναι πάντα ο κύριος και βασικός σκοπός. Και πολλές φορές η διάγνωση είναι δύσκολη. Οι γονείς και οι γιατροί ρωτούν επίσης για τους μηχανισμούς θανάτου, «πώς συνέβη;», π.χ., οξεία αιμορραγία, χρόνια υποξία κ.λπ. Κρίσιμο ερώτημα είναι και η πρόγνωση για τις επόμενες εγκυμοσύνες, «θα ξανασυμβεί;». Οι απαντήσεις, που συχνά παρέχονται ύστερα από ομαδική διεπιστημονική προσέγγιση με επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων της Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής, αποσκοπούν όχι μόνο στη διαλεύκανση της απώλειας, αλλά και στην καθοδήγηση και διευκόλυνση του οικογενειακού προγραμματισμού για τις επόμενες κυήσεις. Συχνά υπάρχουν και ερωτήματα που αφορούν την απόδοση ευθυνών, π.χ. ενοχές της εγκύου, μήπως έκανε κάτι που έβλαψε το κυοφορούμενο, ή και πιθανή απόδοση ευθύνης στον γιατρό για ιατρική αμέλεια, μήπως ο γιατρός έκανε κάτι που δεν έπρεπε ή αμέλησε να κάνει ή να δει κάτι που θα μπορούσε να προλάβει ή να αποτρέψει το συμβάν.

Μήπως είναι όμως μια δύσκολη δοκιμασία για εκείνους που είδαν τα όνειρά τους για δημιουργία οικογένειας να γκρεμίζονται; Ισως πάλι και για εσάς την ίδια;

Η δοκιμασία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι γονείς που ζητούν τη βοήθειά μας πενθούν. Η διαχείριση αυτού του πένθους είναι και δικό μας καθήκον. Μαζί με την επιστημονική γνώση, οι πληροφορίες που παρέχουμε, οι απαντήσεις στα ερωτήματά τους, ο χρόνος που τους διαθέτουμε και η στάση που τηρούμε αποσκοπούν και στη διαχείριση του πένθους, αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ. Οσο επώδυνη κι αν είναι η «ταύτιση» με τους γονείς που βιώνουν την απώλεια, η ενσυναίσθηση είναι αναπόφευκτη και επιτακτική, ιδίως όταν έχεις παιδιά και έχεις περάσει την αγωνία της εγκυμοσύνης μέχρι «να κάνεις ένα γερό παιδί». Προσωπικά έχω ζήσει περιστατικά όπου η χαρά και η περηφάνια μιας καλής δύσκολης διάγνωσης έχει μετριαστεί ή ακυρωθεί από τη γνώση ότι η δική μου επιτυχία είναι ταυτόχρονα το δράμα και το πένθος ενός γονιού.

Ποιο είναι το κόστος της Περιγεννητικής Νεκροτομής; Καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία;

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί το κόστος και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συνολική διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρος, και απαιτεί υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες το κόστος κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο κόστος είναι υπερδιπλάσιο και καλύπτεται από το Δημόσιο.

Ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στο πεδίο σας; Πώς δυναμιτίζουν το μέλλον της ειδικότητας αυτής;

Υπάρχει μεγάλη ένδεια εξειδικευμένων περιγεννητικών παθολογοανατόμων στην Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Οντας εκλεγμένη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Paediatric Pathology Society, μπορώ να γνωρίζω ότι οι περιγεννητικοί παθολογοανατόμοι διεθνώς είναι λίγοι. Το ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς είναι μειωμένο. Στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως ειδικό γνωστικό αντικείμενο, δεν αμείβεται η περίοδος εξειδίκευσης, και απαιτείται μακροχρόνια και διά βίου εκπαίδευση για να μπορεί κανείς να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες. Η ιατρική πράξη της περιγεννητικής νεκροτομής είναι μη θελκτική, και η συνολική διαδικασία από την παραλαβή μέχρι την ολοκλήρωση και εξαγωγή τελικής διάγνωσης είναι χρονοβόρος, ώστε δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση πολλών περιστατικών, προκειμένου να καταστεί η ειδικότητα οικονομικά αποδοτική. Χρονοβόρος είναι επίσης η παροχή εκπαίδευσης από την πλευρά του δασκάλου, επιβαρύνει τον ήδη βεβαρημένο χρόνο του, ιδίως όταν είναι κανείς ακαδημαϊκός και έχει πολλαπλά καθήκοντα πέραν της παροχής κλινικού έργου. Επίσης το αντικείμενο της μελέτης, το νεκρό σώμα και η διαχείρισή του, άπτονται πολλαπλών βιοηθικών, θεσμικών και νομικών ζητημάτων, ενώ δυστυχώς υπάρχει συχνή εμπλοκή σε ιατρονομικά ζητήματα και δικαστικές διενέξεις. Το μέλλον της Εμβρυϊκής/Περιγεννητικής Παθολογοανατομίας είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ισως η ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογική πρόοδος, η πληροφορική και η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελέσουν ερείσματα του μέλλοντος για την επιστήμη αυτήν και τη συνέχιση της πολύτιμης προσφοράς της στην κοινωνία.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 8-9 Μαρτίου 2025

20250309 221826

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο