Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του Πρύτανη ΕΚΠΑ Καθ. Αθ. Δημόπουλου και του Προέδρου του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ Καθ. Φ. Μαδιανού σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Με αφορμή την 20η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, ο Πρύτανης ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ κ. Μαδιανός και ο Πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Δεβλιώτης συμμετείχαν, εκθέτοντας τις απόψεις τους και παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους για την προαγωγή της στοματικής υγείας, σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022.

dental care 0007

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος, από το βήμα της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

[…]

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Στοματικής Υγείας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της στοματικής υγείας και την αναγκαιότητα ενημέρωσης τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινού, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα (webinar) την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, με θέμα «Στοματική και Γενική Υγεία: Μία αμφίδρομη σχέση – Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας». Στην ημερίδα αυτή, την οποία θα συντονίσουν εγώ, ως  Πρύτανης του ΕΚΠΑ, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ Εμμανουήλ Πικουλής, ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής Φοίβος Μαδιανός και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής Νίκος Νικητάκης, θα συμμετέχουν ως ομιλητές καταξιωμένοι Καθηγητές, παρουσιάζοντας ποικίλα θέματα που άπτονται της στοματικής υγείας. Την εκδήλωση θα τιμήσει απευθύνοντας χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όπως και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ)  Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και ένα υγιές στόμα επιδρά ευεργετικά στην ευτυχία, στην ευημερία και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η πανδημία, όπως και η προηγούμενη οικονομική κρίση, έπληξαν σοβαρά τη στοματική υγεία των Ελλήνων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αμέλησε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ωστόσο, εμείς στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι οφείλουν να φροντίζουν το στόμα τους, καθώς η διατήρηση της υγείας του στόματος συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της γενικής υγείας, αλλά και στην ποιότητα ζωής. Το στόμα είναι ο καθρέφτης της γενικής υγείας και πολλές συστηματικές ασθένειες προκαλούν βλάβες στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν τις πρώτες εκδηλώσεις ενός μέχρι τότε άγνωστου προβλήματος υγείας. Επίσης, μία πληθώρα τοπικών νοσημάτων που κυμαίνονται από τις άφθες και τον επιχείλιο έρπητα μέχρι τον καρκίνο του στόματος προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα και συχνά παραμένουν αδιάγνωστα και αθεράπευτα, ορισμένες φορές απειλώντας ακόμη και τη ζωή των ασθενών. Ο οδοντίατρος, όμως, κατά τον τακτικό έλεγχο μπορεί να διακρίνει τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα μιας νόσου και να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση.

[…]

Η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες Σχολές του κόσμου, με τις Κλινικές της προσφέρει πολύτιμες Οδοντιατρικές Υπηρεσίες σε χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Η λειτουργία αυτών των Κλινικών πραγματοποιείται με την καθοδήγηση και συμμετοχή Καθηγητών και στελεχών της Οδοντιατρικής Σχολής στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των φοιτητών της. Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ συμβάλλει ουσιαστικά στην υποστήριξη της λειτουργίας των Κλινικών της Οδοντιατρικής Σχολής με καθοριστική οικονομική ενίσχυση μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Ιδρύματος. Για την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας από τη Σχολή, επίκειται η προμήθεια σύγχρονων οδοντιατρικών κλινών (μέσω δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) και ξεκινάει η ανέγερση νέου κτηρίου.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχουμε σήμερα προσκληθεί και συμμετέχουμε, εκθέτοντας τις απόψεις μας και παρουσιάζοντας τις προτάσεις μας για την προαγωγή της στοματικής υγείας, σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και σας ευχαριστούμε θερμότατα για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

dental care 0002

IMG 4345

dental care 0003

Βλ. επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: «Νιώσε περήφανος για το Στόμα σου!»

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN