Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ στο 2ο Μεγάλο Συνέδριο της International Orthodox Theological Association (IOTA)

Ολοκληρώθηκε στο Βόλο το 2ο Μεγάλο Συνέδριο της International Orthodox Theological Association (IOTA) που έγινε από τις 11 έως τις 15 Ιανουαρίου με γενικό θέμα “Mission and the Orthodox Church”. H IOTA είναι οργάνωση που προέκυψε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ακαδημαϊκό θεολογικό βήμα, μια «Δημοκρατία των (θεολογικών) Γραμμάτων» στον απόηχο της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης που οργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2016. Το 1ο Συνέδριο είχε διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2019 στο Ιάσιο Ρουμανίας. Συγκεντρώνοντας περίπου 450 θεολόγους (πανεπιστημιακούς, ιερείς, επισκόπους, νέους ερευνητές, κυρίως αλλά όχι μόνο Ορθοδόξους) από 45 χώρες με 300 ανακοινώσεις που έγιναν δεκτές σ’ ένα ευρύτατο φάσμα ακαδημαϊκών κλάδων μετά από ανώνυμη επιλογή (double-blind peer review), το Συνέδριο θεωρήθηκε η πολυπληθέστερη διεθνής συγκέντρωση Ορθοδόξων θεολόγων στη νεότερη ιστορία και άνοιξε τις εργασίες του με εναρκτήριες προσφωνήσεις από τον επιχώριο Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο και την υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος Ζωγράφος.

x 1 14 sakellaris 9461
Όλοι οι συμμετέχοντες από το Τμήμα μαζί με τον επίσκοπο Καμερούν Γρηγόριο, παλαιό απόφοιτο του Τμήματος.

Στο πολύ σημαντικό αυτό γεγονός συμμετείχε δυναμικά το Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ με 9 μέλη ΔΕΠ εκ των οποίων τα 5 (καθηγητές Δημήτριος Μόσχος, Χρήστος Καρακόλης, αναπ. καθηγητές Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Σταύρος Γιαγκάζογλου και εκλεγμένος επίκ. καθηγητής π. Ισίδωρος Κάτσος) είχαν ανακοινώσεις σχετικές με τα αντικείμενά τους, ενώ ολόκληρο το Τμήμα Θεολογίας συμμετείχε ως Co-laborer Organization. Μ’ αυτή την ιδιότητα του Τμήματος, ο Πρόεδρος Δημήτριος Μόσχος παρουσίασε συνολικά το Τμήμα σε ειδική συνεδρία με άλλα αντίστοιχα γνωστά ιδρύματα, όπως το St. Vladimir’s European Academy of Religion, το Huffington Ecumenical Institute, το Τμήμα Θεολογίας του Παν/μίου Σόφιας “Άγιος Κλήμης Οχρίδος”, το Θεολογικό Ινστιτούτο Άγιος Ειρηναίος, Saint Vladimir’s Orthodox Theological Seminary και άλλα, διανέμοντας και σχετικό υλικό. Παράλληλα, άλλοι 4 καθηγητές (Κων/νος Κορναράκης, Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς, αναπ. καθηγήτρια Βασιλική Σταθοκώστα και ο επίκ. καθηγητής Φώτιος Αποστολός) παρουσίασαν σε άλλη ειδική συνεδρία με εικοσάλεπτες εισηγήσεις το ρόλο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών στις θεολογικές και πνευματικές ζυμώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο τον 20ό αιώνα (βλ. φωτογραφία). Τέλος, ικανός αριθμός διδακτόρων και υποψηφίων διδακτόρων συμμετείχαν με εισηγήσεις που έγιναν δεκτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευμενή σχόλια, ενώ εξίσου ικανός αριθμός προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών εργάσθηκαν εθελοντικά ως βοηθοί (stewards) υπό τις οδηγίες της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου που είχε και την οργανωτική ευθύνη του Συνεδρίου στην Ελλάδα. Τόσο οι καθηγητές, όσο και οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές αξιοποίησαν την ευκαιρία να ισχυροποιήσουν τη θέση του Τμήματος Θεολογίας και του ΕΚΠΑ σ’ έναν ισχυρότατο στρατηγικό κόμβο διεθνών ακαδημαϊκών αλλά και εκκλησιαστικών ζυμώσεων σε μια κρίσιμη εποχή όπου, όπως ειπώθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση «η Ορθοδοξία είναι βαθιά πληγωμένη από τις εθνικές διαιρέσεις». Ταυτόχρονα, κοινοποίησαν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Τμήματος και προώθησαν την εξωστρέφεια και με μελλοντικές συνεργασίες και ανταλλαγές με φορείς και πρόσωπα.

IMG 4275 2

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN