Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ιδιαίτερα θετική η λειτουργία του κόμβου επικοινωνίας του ΕΚΠΑ για την προβολή του έργου και την ενημέρωση των πολιτών

[Σεπτέμβριος 2021- Ιούνιος 2023]

hub.uoa.gr

Το HUB ξεκίνησε την λειτουργία του δοκιμαστικά τον Αύγουστο του 2021 και επίσημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 με σκοπό την πληρέστερη ανάδειξη του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου του ΕΚΠΑ, καθώς επίσης και την ενημέρωση των πολιτών για διάφορα επιστημονικά ζητήματα.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του έως και σήμερα αποτελεί αφενός η θετική ανταπόκριση της ακαδημαϊκής κοινότητας, με την αποστολή εκδηλώσεων, συνεδρίων, ερευνητικών πορισμάτων, άρθρων, διακρίσεων, κλινικών μελετών κ.λπ. και αφετέρου η στήριξη του ευρύτερου κοινού που αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας και χρήσης του HUB που διαγράφουν μια συνεχώς ανοδική πορεία.

Από την αρχή του HUB μέχρι και σήμερα έχουν αναρτηθεί περίπου 5.000 θέματα, ενώ αναφορικά με τις επισκέψεις ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι καταγράφεται αύξηση της επισκεψιμότητας της τάξεως του 55% τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που δείχνει ότι το HUB έχει μπει στην καθημερινότητα εντός και εκτός του ΕΚΠΑ.

Το HUB αριθμεί περισσότερους από 520.000 χρήστες, με περισσότερες από 810.000 περιόδους σύνδεσης, με σημαντική διάρκεια παραμονής και 1.146.688 προβολές σελίδας.

Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθεί ότι:

  • Το HUB έχει φτάσει περίπου τους 5.000 επισκέπτες μέσα σε μια μέρα, τις 15.000 επισκέψεις την εβδομάδα και τις άνω των 43.000 επισκέψεων το μήνα.
  • Το HUB έχει φτάσει τις 6.500 προβολές σελίδων μέσα σε μια μέρα, τις 30.000 προβολές σελίδων την εβδομάδα και τις 80.000 προβολές σελίδων το μήνα.

Προέλευση επισκεπτών

Οι επισκέπτες του HUB σε ποσοστό 86% προέρχονται από την Ελλάδα, ενώ ακολουθούν οι Η.Π.Α. με 4,29% και χώρες όπως η Κύπρος, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

image001

Το περιεχόμενο του HUB

image002
image003
image004
image005

Η αρχική σελίδα του HUB λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια ως ένα «κέντρο επικοινωνίας», όπου εναλλάσσονται τα σημαντικά νέα ανεξαρτήτου θεματικής, υπάρχει ένα κεντρικό θέμα το οποίο ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια παρουσιάζονται σε στήλες τα πρόσφατα νέα καθώς και άλλα πολλά θέματα. Ακόμη υπάρχει η φωτογραφία και το βίντεο της εβδομάδας, όπως επίσης και χώρος όπου προβάλλονται απευθείας μέσω YouTube μεγάλες εκδηλώσεις. Στο ημερολόγιο του HUB υπάρχουν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθώς και οι προθεσμίες από σημαντικές προκηρύξεις. Κατά καιρούς αναρτώνται και banners που αφορούν είτε σε θέματα της επικαιρότητας π.χ. βουλευτικές εκλογές (βιογραφικά υποψηφίων μελών ΕΚΠΑ) είτε σε σημαντικές δράσεις του Ιδρύματος όπως π.χ. Επιτροπή Ισότητας Φύλων, CIVIS, Εκδόσεις ΕΚΠΑ κ.ά.

Το HUB στην αγγλική γλώσσα

Σημαντικό ρόλο στην εξωστρέφεια του Ιδρύματος έχει και η ανάπτυξη του HUB στην αγγλική γλώσσα [https://hub.uoa.gr/en/] από την 1/9/2022.

Προβολή περιεχομένου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Με βάση το περιεχόμενο του νέου Κόμβου Επικοινωνίας τροφοδοτούμε, με μεγάλη ανταπόκριση, τους λογαριασμούς του ΕΚΠΑ σε επιλεγμένα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube), αποφεύγοντας την επικοινωνιακή υπερβολή και την παρουσία σε Μέσα που δεν ταιριάζουν στο προφίλ ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των επισκεπτών του HUB προέρχεται από χρήστες των μέσων κοινωνικής, σε ποσοστό άνω του 45%. Το γεγονός αυτό δείχνει αφενός την δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφετέρου την σωστή χρήση τους από το ΕΚΠΑ. Ό,τι αναρτάται στο HUB, διαχέεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνεχής ροή ενημέρωσης και μέσω αυτών των δικτύων.

Στη δεύτερη θέση, σχετικά με την προέλευση των χρηστών, έρχεται η «οργανική αναζήτηση» με ποσοστό 30,5% που αποτελεί την κλασσική διαδικασία αναζήτησης στις διάφορες μηχανές αναζήτησης, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά. Αυτό δείχνει ότι το HUB έχει υψηλές επιδόσεις στις μηχανές αναζήτησης και σε αυτό συντελεί και η σωστή χρήση των λέξεων κλειδιών στα άρθρα που αναρτώνται.

Ενημερωτικό δελτίο (newsletter)

Το πρώτο ενημερωτικό δελτίο (newsletter) εστάλη στις 2 Νοεμβρίου 2021. Από τότε έχουν σταλεί περίπου 50 ενημερωτικά δελτία σε 10.000 παραλήπτες της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι μόνο (ανά αποστολή). Η αλληλεπίδραση των παραληπτών με τα ενημερωτικά δελτία ήταν σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο αλληλεπίδρασης μέσω ενημερωτικών δελτίων όλων των κλάδων για το 2022 [1].

Ειδική εφαρμογή για κινητά και ταμπλέτες (Mobile Application)

Τον Οκτώβριο του 2023 δημιουργήθηκε για κινητά και ταμπλέτες η ειδική εφαρμογή <Hub ΕΚΠΑ> που έφερε τον “κόσμο και τη ζωή” του ΕΚΠΑ στα χέρια κάθε πολίτη. 

Μέσω αυτής της εφαρμογής δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο και μοντέρνο νέο μέσο δημοσιότητας, όπου προβάλλονται όλα τα θέματα του ΕΚΠΑ. Η χρήση της εφαρμογής αποτελεί ένα ακόμα δυναμικό «ενημερωτικό εργαλείο» για την προβολή του έργου του ΕΚΠΑ. Εξάλλου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 71,8% των επισκεπτών του HUB χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για να περιηγηθούν στον ιστοχώρο, έναντι ποσοστού 26,11% που χρησιμοποιεί υπολογιστή.

Με έργα όπως ο νέος κόμβος επικοινωνίας, σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και παραδοσιακών μέσων και διαύλων επικοινωνίας, που ήδη χρησιμοποιούμε, το υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερης σημασίας περιεχόμενο/έργο μας, μπορούμε πλέον ―και πρέπει― να το προβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα του Πανεπιστημίου μας στην κοινωνία.

Θάνος Δημόπουλος
Πρύτανης ΕΚΠΑ


[1. campaignmonitor.com/resources/guides/email-marketing-benchmarks/]

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN