Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Φόρος τιμής» στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς από το Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ – Αναλυτικά το Ψήφισμα

Το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος, ανακοινώνοντας μια γενναιόδωρη προσφορά στο Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα και προσκαλεί όλους να συμμετέχουν σε αυτήν την κίνηση.

Αναλυτικά, η Συνέλευση του Τμήματος στις 27-7-2021 αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

Για τη Γαρυφαλλιά

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες από τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς. Γαρυφαλλιά Ψαρράκου, ετών 26, φαρμακοποιός από το Βέλο Κορινθίας, αυτή είναι η περιγραφή που αναπαράγεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αποτυπώσει τη φοιτήτριά μας, τη συμφοιτήτρια, τη συνάδελφο, την ερευνήτρια και φίλη μας. Η Γαρυφαλλιά πέρασε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ το 2013 και πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ήρθε στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος για να κάνει την πτυχιακή της εργασία.

Η Γαρυφαλλιά στην πτυχιακή της εργασία, με μεγάλο ενθουσιασμό και αγάπη για την επιστήμη και το επάγγελμά της, ασχολήθηκε με τη διερεύνηση της καρδιοπροστατευτικής δράσης των φαρμάκων ρανολαζίνη και λεβοσιμεντάνη έναντι συγγενών καρδιομυοπαθειών που χαρακτηρίζονται ως δεσμινοπάθειες.  Κατόπιν, η Γαρυφαλλιά  ακολούθησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος με τίτλο «Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών ενώσεων», με κατεύθυνση τη «Φαρμακολογία». Έτσι, η εργαστηριακή μας «παρέα» την αγκάλιασε με μεγάλη χαρά και για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής της εργασίας. Σε αυτήν, ανέδειξε τη μετφορμίνη  ως πιθανό καρδιοπροστατευτικό παράγοντα έναντι της καρδιοτοξικότητας που επάγεται από το φάρμακο καρφιλζομίμπη σε μύες με συννοσηρότητες όπως η ηλικία και τα αποτελέσματα της εργασίας της θα δημοσιευτούν σύντομα.

Με την περιγραφή των παραπάνω επιτευγμάτων της Γαρυφαλλιάς προσπαθούμε να αποδώσουμε ένα φόρο τιμής στη μνήμη της και να συμβάλλουμε στην υστεροφημία της. Κυρίως όμως θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Γαρυφαλλιά ήταν μαζί μας κάθε μέρα, ήταν η φοιτήτριά μας, ένα από τα «παιδιά» μας, συνάδελφος και φίλη. Όπως όλα τα παιδιά με τη μοναδική τους  προσωπικότητα, έτσι και η Γαρυφαλλιά συμπλήρωσε την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας και ήταν πάντα παρούσα με χαμόγελο, καλοσύνη, σεβασμό και αξιοπρέπεια στις ερευνητικές δραστηριότητες και στις στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Έχουμε πολλές μνήμες από τη Γαρυφαλλιά και αυτό καθιστά την απώλειά της ακόμη πιο οδυνηρή.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το τραγικό αυτό γεγονός, όμως έχουμε τη δυστυχία να βιώνουμε την έννοια της «γυναικοκτονίας» σε μία γυναίκα που φοίτησε στο Τμήμα και στο Εργαστήριό μας. Ωστόσο, το κοινωνικό βάρος του συμβάντος είναι καθολικό και  αφορά όλους μας. Αφουγκραζόμαστε ότι ούτε το ήθος, ούτε η μόρφωση, ούτε η παιδεία, ούτε η εξυπνάδα και επιστημονικότητα της Γαρυφαλλιάς δεν κατάφεραν να την προστατεύσουν μπροστά στα βίαια ένστικτα του καθ’ ομολογία δολοφόνου της και αναγνωρίζουμε ότι οι κακοποιητικές συμπεριφορές ανάγονται σε δομικά στοιχεία της κοινωνίας μας. Λυπούμαστε βαθιά που για μία ακόμη φορά ένας τραγικός θάνατος, και δη μιας γυναίκας, αποκαλύπτει την αδυναμία της Ελληνικής Κοινωνίας να παρέχει την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση σε γονείς, παιδιά, νέους, φοιτητές και εργαζόμενους ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα έμφυλης και κάθε άλλης μορφής βίας. Στην προσπάθεια αυτή, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας φέρουν την ευθύνη να στηλιτεύσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις κοινωνικές συμπεριφορές που επιτρέπουν στον οποιοδήποτε να θεωρεί ότι η θέση, το φύλο ή η εθνικότητα του παρέχουν αυτόματα το δικαίωμα να έχει ισχύ και λόγο στην ψυχική ή σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε συνανθρώπου του. Ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είναι χρέος μας να παρέχουμε ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση σε όλους τους φοιτητές μας, θύματα και θύτες.

Ευχόμαστε στην οικογένεια θερμά συλλυπητήρια, καλή δύναμη και να διαμορφώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μετέπειτα ζωή τους.

Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε υπό το βάρος των ανωτέρω είναι μία γενναιόδωρη προσφορά στο  Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα συμβολικά στη μνήμη της και σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε αυτήν την κίνηση.

Η Γαρυφαλλιά για εμάς δεν είναι ακόμη μία δολοφονημένη γυναίκα. Με το θάνατό της καθίσταται σύμβολο ενάντια στη χειραγώγηση και τη βίαιη μεταχείριση των γυναικών και των ανθρώπων και ευχόμαστε να είναι το τελευταίο θύμα που θα θρηνήσουμε. Ας γίνει η Γαρυφαλλιά η αφορμή για να κοιτάξουμε μέσα μας, να αυτοβελτιωθούμε, να σπάσουμε την αλυσίδα αναπαραγωγής καταστροφικών στερεοτύπων και χειριστικών συμπεριφορών από όπου και αν προέρχονται.

Γαρυφαλλιά μας καλό ταξίδι.

Με τιμή,

Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN