Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αθηναίων, ο «Μαραθώνιος Ποίησης», στα Προπύλαια του Ε.Κ.Π.Α., την Πέμπτη 21η Μαρτίου 2024, παγκόσμια ημέρα της ποίησης.
Επί δώδεκα ώρες (10:00-22:00) αντιπροσωπευτικά έργα από τον ακένωτο θησαυρό της ελληνικής και της παγκόσμιας ποιητικής παράδοσης απαγγέλλονταν σε μιαν αδιάκοπη ροή, από φοιτήτριες, φοιτητές και μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α., ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή, κάποτε αυθόρμητη, κατοίκων της πόλης μας.
Η δράση αυτή σηματοδοτεί την απαρχή μιας σειράς από επιμορφωτικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «το Ε.Κ.Π.Α. στην Πόλη», εκδηλώσεις που θα οργανώνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, με στόχο την κοινοποίηση και διάχυση της ακαδημαϊκής γνώσης και των ερευνητικών εμπειριών των μελών του Ε.Κ.Π.Α. στην πόλη-έδρα του Πανεπιστημίου.
Στην καρδιά της Αθήνας και του Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια, αυτή η μαραθώνια απαγγελία ποιημάτων συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη της πολυσήμαντης μαρτυρίας της ποίησης, μέσα από την έξαρση της εμπειρίας του ακούσματός της στον ανοικτό χώρο, πέρα από νοητικά σχήματα και τυπικές συμβάσεις, ενώ προσέθεσε αισθαντικούς ήχους και πολύγλωσσες φωνές στην τύρβη και στην καθημερινότητα της πόλης μας.
Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, πραγματοποιήθηκε, στην κεντρική αίθουσα του Ε.Κ.Π.Α. (ώρα 19:00-20:00), ένα μουσικό αφιέρωμα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη: έργα κλασικής μουσικής για πιάνο (συνθέσεις των Mozart, Debussy, Ravel, Bach, Schumann, Chopin, Mendelssohn, Κουρουπού, Παπαστεφάνου), αριστοτεχνικά ερμηνευμένα στο πιάνο από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, διαλέχθηκαν με τον λυρισμό της ποίησης του νομπελίστα ποιητή μας σε απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκφωνήθηκαν ποιήματα από τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα του Κωστή Παλαμά («Στον Δάσκαλο») και του Γιώργου Σεφέρη («Ένα γέροντας στην ακροποταμιά»). Μετά την εκδήλωση και την εκφώνηση ποιημάτων, ο Δήμαρχος ξεναγήθηκε στην Αίθουσα της Παλαιάς Συγκλήτου, και ακολούθως, μαζί με τον Πρύτανη, παρακολούθησαν τα ποιήματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών.
Τον «Μαραθώνιο Ποίησης» τίμησαν με την παρουσία τους πολυάριθμοι συμμετέχοντες, κάθε ιδιότητας, ηλικίας και εθνικότητας, και απήγγειλαν ποιήματα· κι ανάμεσά τους οι ποιήτριες και ποιητές κ.κ. Ελένη Αράπη, Γιώργος Βέης, Χάρης Βλαβιανός, Γιάννης Δούκας, Ιωάννα Καραμαλή, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Μπαλτάς, Χρύσα Νικολάκη, Γιάννης Ξέστερνος, Ασημίνα Ξηρογιάννη, Αθηνά Παπαδάκη, Ελένη Τζατζιμάκη, Αντώνης Φωστιέρης, Μαίρη Χάψα, Θανάσης Χατζόπουλος, κ.ά.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος και Καθηγήτρια κ. Αθανασία Σμυρνιώτου, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Σοφία Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής και ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγητής κ. Δημήτριος Δρόσος.
Την ευθύνη και την οργανωτική μέριμνα διεξαγωγής του «Μαραθώνιου Ποίησης» είχε ομάδα μελών του Ε.Κ.Π.Α. (αποτελούμενη από τους κ.κ. Ευριπίδη Γαραντούδη, Μαίρη Δημάκη-Ζώρα, Στέφανο Κακλαμάνη, Γεωργία Καλογήρου, Κίρκη Κεφαλέα, Δώρα Μέντη, Μαρία Παπαδήμα, Κλειώ Φανουράκη, Αχιλλέα Χαλδαιάκη), που υποστηρίχθηκε δυναμικά και από εικοσαμελή όμιλο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών του Ιδρύματος.
Ο Πρύτανης Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε στον χαιρετισμό του:
«Με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, χαιρετίζω τον απόλυτα επιτυχημένο σημερινό μαραθώνιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Ο “Μαραθώνιος Ποίησης” αποτελεί την έναρξη ενός κύκλου από επιμορφωτικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αθηναίων υπό τον τίτλο “το Ε.Κ.Π.Α στην Πόλη”.
Η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Δήμο Αθηναίων εκφράζει την εκατέρωθεν εποικοδομητική διάθεση εξωστρέφειας και τη διαχρονική σχέση του Ιδρύματός μας με την πόλη των Αθηνών.
Το Πανεπιστήμιο μας ως οργανικό κομμάτι αυτής της πόλης ανοίγει τις πύλες του προς όλους, τόσο στα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας όσο και στο ευρύ κοινό και φέρνει στη δημόσια σκηνή τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των διδασκόντων και των επιστημονικών συνεργατών του Πανεπιστημίου μας ενισχύοντας τους δεσμούς του με την κοινωνία.
Σήμερα ας τιμήσουμε τους μεγάλους ποιητές του παρελθόντος, αλλά και τους σύγχρονους ποιητές που συνεχίζουν να δημιουργούν και να εμπνέουν και ας γιορτάσουμε αυτή τη μέρα ανακαλύπτοντας ένα νέο ποίημα ή μοιραζόμενοι αγαπημένους στίχους.
Μαζί με τις προσωπικές μου ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα για την καθοριστική του συνεισφορά στην υλοποίηση αυτής της δράσης, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου προς τον Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη για την διενέργεια πρωτοβουλιών, όπως η σημερινή, που προάγουν την
«ανοιχτότητα» του Ιδρύματός μας και μετασχηματίζουν δημιουργικά το πολιτιστικό τοπίο της πόλης μας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να μοιραστώ με τη σειρά μου ένα ποίημα του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, ο οποίος διετέλεσε επί 30 χρόνια Γραμματέας του Πανεπιστημίου μας και με τους στίχους του μας εμπνέει πάντα το χρέος να εργαζόμαστε διαρκώς και άοκνα για μια παιδεία πλατιά και ανοικτή προς όλους!
«Στον Δάσκαλο»
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ό,τι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ’ αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου! Χτίσ’ το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μές στο κορμί σου μένει, Μην κουρασθείς. Είν’ η ψυχή σου ατσαλωμένη. Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθιά,
Ο πόλεμος να μην μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθιά. Τι κι αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει; Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη, Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
Αυτό της “Κοινωνίας το Παλάτι”, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρωτοστατεί επί δύο αιώνες στην παιδεία όλων των Αθηναίων, όλων των Ελλήνων.»