Νέα & Ανακοινώσεις

Πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα:  «Δικαιώματα, Ανάγκες και Υποστήριξη Ευάλωτων και Ειδικών Ομάδων Πληθυσμού στην Κοινότητα»

Πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα:  «Δικαιώματα, Ανάγκες και Υποστήριξη Ευάλωτων και Ειδικών Ομάδων Πληθυσμού στην Κοινότητα»

Στις 30 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Δικαιώματα, Ανάγκες και Υποστήριξη Ευάλωτων και Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού στην Κοινότητα». Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ), το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών και την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Σπανίων Νοσημάτων και Παθήσεων.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Διευθυντές των δύο Εργαστηρίων, η Καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΠαΔΑ κ. Αρετή Λάγιου και ο Καθηγητής κ. Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου καθώς και η Πρόεδρος του Τμήματος κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, αναδεικνύοντας πολύπλευρες προσεγγίσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της πρακτικής συμπερίληψης των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Ξεχωριστή ήταν και η συμβολή διακεκριμένων καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με εξειδίκευση στην Υγιεινή και την Επιδημιολογία, οι οποίοι παρουσίασαν κρίσιμα ερευνητικά ευρήματα και παρουσίασαν σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την προσβασιμότητα των ευπαθών ομάδων σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής μέριμνας, τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο κοινότητας και τη σημασία της διασφάλισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Οι παρεμβάσεις τους υπογράμμισαν την ανάγκη υιοθέτησης διατομεακών στρατηγικών και διεπιστημονικής συνεργασίας για την ενδυνάμωση της δημόσιας υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων.

Η επιστημονική Ημερίδα είχε οφέλη, τόσο για τους συμμετέχοντες (επαγγελματίες, φοιτητές, εθελοντές, κ.ά.) όσο και για την ευρύτερη κοινότητα:

Για τους Συμμετέχοντες: Ενημέρωση και Επιμόρφωση: Παρείχε επικαιροποιημένη γνώση για τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες και ειδικές ομάδες ενδεικτικά όπως άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, παιδιά, ευάλωτες γυναίκες, άτυποι φροντιστές, άτομα με ψυχικές νόσους, μετανάστες, πρόσφυγες, άστεγοι, ΦμεΑ, κ.α.

Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Έδωσε την ευκαιρία να παρουσιαστούν και να συζητηθούν επιτυχημένα μοντέλα υποστήριξης και παρεμβάσεων που εφαρμόζονται ήδη.

Δικτύωση: Έφερε σε επαφή επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους, οργανώσεις και φορείς, δημιουργώντας ευκαιρίες για συνεργασίες.

Ενίσχυση της Συνεργασίας: Προώθησε τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και φορέων που ασχολούνται με τις ομάδες αυτές για την παροχή πιο ολοκληρωμένων και συντονισμένων υπηρεσιών.

Ευαισθητοποίηση: Βοήθησε τους συμμετέχοντες/ουσες να κατανοήσουν καλύτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτές οι ομάδες και να αναπτύξουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Ανίχνευση Αναγκών: Συνέβαλλε στην ανάδειξη των υφιστάμενων αναγκών και των κενών στις παρεχόμενες υπηρεσίες θέτοντας τη βάση για μελλοντικές δράσεις.

Συνηγορία, Ενημέρωση για Νομικά και Θεσμικά Πλαίσια: Παρείχε πληροφορίες για την ισχύουσα νομοθεσία και τα θεσμικά πλαίσια που αφορούν την υποστήριξη αυτών των ομάδων.

Ενδυνάμωση Επαγγελματιών: Πρότεινε νέα εργαλεία και τεχνικές που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των επαγγελματιών στο έργο τους.

Για την Κοινότητα: Ευαισθητοποίηση του Κοινού: Συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας για τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων και την σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Προώθηση της Κοινωνικής Συνοχής: Συνέβαλε στην οικοδόμηση μιας πιο συμπεριληπτικής και αλληλέγγυας κοινωνίας.

Ενίσχυση των Υπηρεσιών: Πρότεινε βελτιώσεις και διεύρυνση των υφιστάμενων υπηρεσιών υποστήριξης στην κοινότητα.

Κινητοποίηση για Δράση: Επιχείρησε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει πολίτες και φορείς για τη λήψη δράσεων προς όφελος των ευάλωτων ομάδων.

Μείωση ή Εξάλειψη του Στίγματος: Πρότεινε τρόπους μείωσης του στίγματος και των προκαταλήψεων που μπορεί να υπάρχουν για αυτές τις ομάδες.

Ο κ. Αντωνίου στην εισήγησή του με τίτλο «Ισότητα στην Πράξη: Ενδυναμώνοντας τη γυναικεία παρουσία στο περιβάλλον εργασίας» ανέδειξε καίρια ζητήματα που αφορούν τις έμφυλες ανισότητες στον εργασιακό χώρο.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε πορίσματα πρόσφατων ευρωπαϊκών και ελληνικών ερευνών που προβάλλουν τις ανισότητες και τα εμπόδια που συναντούν οι γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο φαινόμενο της γυάλινης οροφής, το οποίο περιορίζει τις δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών διοικητικών στελεχών, καθώς και στα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής και ηθικής παρενόχλησης που αντιμετωπίζουν σε εργασιακά περιβάλλοντα.

Με βάση τα ερευνητικά δεδομένα, ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν είναι μεμονωμένα αλλά συστημικά, επηρεάζοντας την επαγγελματική πορεία, την αυτοαντίληψη και την ψυχική υγεία των επαγγελματιών γυναικών σήμερα.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας ως καθοριστικού προστατευτικού παράγοντα, επισημαίνοντας την ανάγκη καλλιέργειας δεξιοτήτων, της διαχείρισης του εργασιακού στρες, ανθεκτικότητας και ενδυνάμωσης των γυναικών στους χώρους εργασίας. Τέλος, διατυπώθηκαν προτάσεις για την εφαρμογή στοχευμένων οργανωσιακών πολιτικών και δράσεων που προάγουν την ουσιαστική ισότητα των φύλων και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού, ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, οι ομιλητές της θεματικής ενότητας «Εκπαίδευση, Ανάγκες και Υποστήριξη Ευάλωτων και Ειδικών Ομάδων» προέβαλαν τις πολυδιάστατες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες και οι ευπαθείς ομάδες στον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ιστό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εξατομικευμένες ανάγκες παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και στη ζωή στην κοινότητα, φωτίζοντας ζητήματα συμπερίληψης, ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν σχολικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι κατέθεσαν εμπειρικά δεδομένα και πρακτικές παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα αναδείχθηκε η αναγκαιότητα θεσμικής προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως και η ψυχοκοινωνική ενίσχυση των οικογενειών τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ολιστικής στήριξης των εκπαιδευτικών,  γονέων παιδιών με αναπηρία, οι οποίοι συχνά βιώνουν συναισθηματική εξάντληση, επαγγελματική εξουθένωση και κοινωνική επιβάρυνση χωρίς επαρκή υποστηρικτικά δίκτυα.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ουσιοεξάρτηση, με έμφαση στην εμπειρία των γυναικών, ενώ τονίστηκε η ανάγκη ενσωμάτωσης της έμφυλης οπτικής στις πολιτικές πρόληψης και θεραπείας. Δόθηκε έμφαση στην επιτακτική ανάγκη ύπαρξης προσβάσιμων, εξατομικευμένων και κοινωνικά ευαίσθητων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ικανών να ανταποκριθούν στις σύνθετες ανάγκες όσων βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Μέσω των επιμέρους εισηγήσεων και παρεμβάσεων, η ενότητα διαμόρφωσε έναν γόνιμο και ελπιδοφόρο προβληματισμό για την ενίσχυση της συμπερίληψης, της μέριμνας και της ισότητας στο πλαίσιο της κοινότητας.

Συνοψίζοντας, η ημερίδα αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για γνώση και ένα γόνιμο πεδίο επιστημονικής ανταλλαγής απόψεων και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις πολλαπλές όψεις της κοινωνικής ευαλωτότητας, προτείνοντας πρακτικές λύσεις και ενισχυτικές πολιτικές για την ενδυνάμωση της κοινότητας και την δόμηση μιας πιο δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας.

ΗΜΕΡΙΔΑ, 30 5 25 4.p

8 873645730

6 1990987468

7 10987603

4 5509876629

5 1338976140

3 785764771

2 223456876

1 112345382

 

Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής 2025: Χάλκινο μετάλλιο και εύφημος μνεία σε Έλληνες μαθητές

Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής 2025: Χάλκινο μετάλλιο και εύφημος μνεία σε Έλληνες μαθητές

Με ένα χάλκινο μετάλλιο και μία εύφημο μνεία επέστρεψε η ομάδα των πέντε Ελλήνων μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν, από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου, στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής στο Παρίσι μαζί με περισσότερους από 400 συνομήλικούς τους από 80 και πλέον χώρες όλων των ηπείρων. Ο Γεώργιος Καγιαμπάκης (Πρότυπο ΓΕΛ Ηρακλείου) έλαβε Χάλκινο […]

Νέες Παλαιοντολογικές Ανακαλύψεις στα Βατερά από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέες Παλαιοντολογικές Ανακαλύψεις στα Βατερά από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα Βατερά της Λέσβου, μια περιοχή γνωστή για τα εντυπωσιακά παλαιοντολογικά της ευρήματα, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο της επιστημονικής επικαιρότητας, χάρη στις πρόσφατες ανακαλύψεις που ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές στο γεωλογικό παρελθόν της περιοχής. Οι νέες παλαιοντολογικές έρευνες εμπλουτίζουν σημαντικά τη γνώση μας για τα ζώα που έζησαν εκεί πριν από εκατομμύρια χρόνια. […]

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας εορτάζεται από το 2008 κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Baruch Blumberg που ανακάλυψε την Ηπατίτιδα Β και έλαβε το Νομπέλ για αυτήν την ανακάλυψη το 1976. Τι είναι ηπατίτιδα; Η Ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, ενός οργάνου που είναι μεταβολικό εργαστήριο του οργανισμού μας και βοηθάει μεταξύ άλλων […]

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου αποκεντρωμένου Θερινού Σχολείου Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Χίο με τίτλο: Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Το Θερινό Σχολείο διοργάνωσε η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, μετά από πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Εργαστήριου της Σχολής «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής», σε συνεργασία με […]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Στις 16 Ιουλίου 2025 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Henan. Το μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, και, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Henan, ο Αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Καθηγητής Zhang Ligang, στην πόλη Zhengzhou της Κίνας, την έδρα […]

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την Πέμπτη 12/06/2025, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Καθηγητή George Sirrakos και ομάδας φοιτητών και φοιτητριών από το Kutztown University of Pennsylvania, College of Education, Department of Secondary Education στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον Καθηγητή Sirrakos και την ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που τον συνόδευαν υποδέχτηκαν στους χώρους του Τμήματος ο Καθηγητής Χρήστος Παρθένης, η Αναπληρώτρια […]

Νέες Παλαιοντολογικές Ανακαλύψεις στα Βατερά από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέες Παλαιοντολογικές Ανακαλύψεις στα Βατερά από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα Βατερά της Λέσβου, μια περιοχή γνωστή για τα εντυπωσιακά παλαιοντολογικά της ευρήματα, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο της επιστημονικής επικαιρότητας, χάρη στις πρόσφατες ανακαλύψεις που ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές στο γεωλογικό παρελθόν της περιοχής. Οι νέες παλαιοντολογικές έρευνες εμπλουτίζουν σημαντικά τη γνώση μας για τα ζώα που έζησαν εκεί πριν από εκατομμύρια χρόνια. […]

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

28 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας εορτάζεται από το 2008 κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Baruch Blumberg που ανακάλυψε την Ηπατίτιδα Β και έλαβε το Νομπέλ για αυτήν την ανακάλυψη το 1976. Τι είναι ηπατίτιδα; Η Ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, ενός οργάνου που είναι μεταβολικό εργαστήριο του οργανισμού μας και βοηθάει μεταξύ άλλων […]

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου αποκεντρωμένου Θερινού Σχολείου Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Χίο με τίτλο: Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Το Θερινό Σχολείο διοργάνωσε η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, μετά από πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Εργαστήριου της Σχολής «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής», σε συνεργασία με […]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Στις 16 Ιουλίου 2025 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Henan. Το μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, και, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Henan, ο Αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Καθηγητής Zhang Ligang, στην πόλη Zhengzhou της Κίνας, την έδρα […]

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την Πέμπτη 12/06/2025, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Καθηγητή George Sirrakos και ομάδας φοιτητών και φοιτητριών από το Kutztown University of Pennsylvania, College of Education, Department of Secondary Education στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον Καθηγητή Sirrakos και την ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που τον συνόδευαν υποδέχτηκαν στους χώρους του Τμήματος ο Καθηγητής Χρήστος Παρθένης, η Αναπληρώτρια […]

Το μπετόν καίει το Λεκανοπέδιο – Η μελέτη του ΕΚΠΑ για τα «ηφαίστεια τσιμέντου»

Το μπετόν καίει το Λεκανοπέδιο – Η μελέτη του ΕΚΠΑ για τα «ηφαίστεια τσιμέντου»

Η Αττική «φλέγεται». Ο εξαντλητικός καύσωνας ενεργοποιεί τον «πυρετό» της πόλης που προκαλεί η υπερδόμηση. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η πραγματικότητα δραματική: η πρωτεύουσα θερμαίνεται όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και… εκ των έσω. Ο χάρτης του Λεκανοπεδίου «κοκκινίζει» από δεκάδες hot spots που αναδύουν καυτό αέρα σαν μικρά «ηφαίστεια» τσιμέντου. Η […]

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» του ΕΚΠΑ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» του ΕΚΠΑ

Με απόλυτη επιτυχία και συγκινητική συμμετοχή της φορεών, εκπαιδευτικών και γονέων της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» σε Αργοστόλι Κεφαλονιάς, Αρχαία Ολυμπία και Ζαχάρω Ηλείας, στα πλαίσια της ενημέρωσης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και […]

Στην κορυφή των βάσεων η Ιατρική και η Νομική του ΕΚΠΑ

Στην κορυφή των βάσεων η Ιατρική και η Νομική του ΕΚΠΑ

Για άλλη μια χρονιά, η Ιατρική και η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαιώνουν τη σταθερή τους υπεροχή και ελκυστικότητα, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις στις βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται επίσης για τα Τμήματα Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Ψυχολογίας, Βιολογίας, Χημείας και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, τα οποία συνεχίζουν να προσελκύουν αριστούχους […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, του Πρέσβη και Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Αρμενίας στο ΕΚΠΑ

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, του Πρέσβη και Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Αρμενίας στο ΕΚΠΑ

Τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2025, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχθηκε αντιπροσωπεία από την Αρμενία, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚΠΑ ήταν ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης, συνοδευόμενος από τη νομική του σύμβουλο […]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

Παρακαλώ δείτε το Ένατο Ενημερωτικό Δελτίο (Απρίλιος-Ιούνιος 2025) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πατώντας εδώ. Newsletter 9 Λήψη Το αρχείο των προηγούμενων ενημερωτικών δελτίων είναι προσβάσιμο: https://www.phs.uoa.gr/drastiriotites/newsletter/.

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ήταν προσκεκλημμένος στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου όπου αναφέρθηκε στην θερμική καταπόνηση και τα μέτρα πρόληψης ιδιώς για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενόψει του νέου κύματος καύσωνα ο κ. Σιάσος εξήγησε ποιες πληθυσμιακές ομάδες οφείλουν να είναι προσεκτικές και […]

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» του ΕΚΠΑ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» του ΕΚΠΑ

Με απόλυτη επιτυχία και συγκινητική συμμετοχή της φορεών, εκπαιδευτικών και γονέων της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» σε Αργοστόλι Κεφαλονιάς, Αρχαία Ολυμπία και Ζαχάρω Ηλείας, στα πλαίσια της ενημέρωσης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και […]

Στην κορυφή των βάσεων η Ιατρική και η Νομική του ΕΚΠΑ

Στην κορυφή των βάσεων η Ιατρική και η Νομική του ΕΚΠΑ

Για άλλη μια χρονιά, η Ιατρική και η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιβεβαιώνουν τη σταθερή τους υπεροχή και ελκυστικότητα, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις στις βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται επίσης για τα Τμήματα Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Ψυχολογίας, Βιολογίας, Χημείας και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, τα οποία συνεχίζουν να προσελκύουν αριστούχους […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, του Πρέσβη και Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Αρμενίας στο ΕΚΠΑ

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, του Πρέσβη και Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Αρμενίας στο ΕΚΠΑ

Τη Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2025, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχθηκε αντιπροσωπεία από την Αρμενία, στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚΠΑ ήταν ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Φοιτητικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης, Καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης, συνοδευόμενος από τη νομική του σύμβουλο […]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

Παρακαλώ δείτε το Ένατο Ενημερωτικό Δελτίο (Απρίλιος-Ιούνιος 2025) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πατώντας εδώ. Newsletter 9 Λήψη Το αρχείο των προηγούμενων ενημερωτικών δελτίων είναι προσβάσιμο: https://www.phs.uoa.gr/drastiriotites/newsletter/.

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ήταν προσκεκλημμένος στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου όπου αναφέρθηκε στην θερμική καταπόνηση και τα μέτρα πρόληψης ιδιώς για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενόψει του νέου κύματος καύσωνα ο κ. Σιάσος εξήγησε ποιες πληθυσμιακές ομάδες οφείλουν να είναι προσεκτικές και […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο