Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τελετή παρουσίασης του συλλογικού τόμου – πρακτικά συνεδρίου Ε.Κ.Π.Α.: «Η Γένεση του Ελληνικού Συνταγματισμού: Η Ελληνική Συνταγματική Ιστορία κατά τα Επαναστατικά και Μετεπαναστατικά Χρόνια»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών η παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο «Η Γένεση του Ελληνικού Συνταγματισμού: Η Ελληνική Συνταγματική Ιστορία κατά τα Επαναστατικά και Μετεπαναστατικά Χρόνια». Στην παρουσίαση απηύθυνε προσφώνηση ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, και συμμετείχαν ως ομιλητές ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Αλιβιζάτος, ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, και η Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Καθηγήτρια, κ. Χριστίνα Κουλούρη. Την παρουσίαση συντόνισε η Δημοσιογράφος κ. Δήμητρα Κρουστάλλη.

book law event

Ο Πρύτανης κ. Γεράσιμος Σιάσος στην προσφώνησή του ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την εκδήλωση για την παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο: “Η Γένεση του Ελληνικού Συνταγματισμού. Η Ελληνική Συνταγματική Ιστορία κατά τα Επαναστατικά και Μετεπαναστατικά Χρόνια”, που οργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Τομέας Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής.

Ο συλλογικός αυτός τόμος έρχεται ως καρπός του συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο των δράσεων της “Πρωτοβουλίας 1821-2021”.

Η συνολική θεώρηση του πρώτου αιώνα του ελληνικού συνταγματισμού, επιβεβαιώνει την προσήλωση του νέου κράτους στις αρχές του νεοελληνικού Διαφωτισμού, την ελευθερία και την ισότητα, καθώς και τον πόθο για ολοένα μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή.

siasos
Γεράσιμος Σιάσος

Αναμφίβολα τα πρώτα επαναστατικά Συντάγματα -στο μέτρο που εφαρμόστηκαν- άσκησαν μια σημαντική παιδευτική και ιδεολογική λειτουργία και δεν ήταν απλά προσχήματα, εξοικειώνοντας έτσι τους Έλληνες με μια μορφή άσκησης της εξουσίας διαφορετική από αυτή που είχαν συνηθίσει την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και  που έκτοτε θα αποτελέσει σημείο αναφοράς όλων των πολιτικών παρατάξεων. Άλλωστε, οι επαναστατημένες κοινότητες έπρεπε να μετατραπούν σε μια οργανωμένη κοινωνία υπό ένα εθνικό κράτος.

Ο τόμος επιθυμεί να επικοινωνήσει στους αναγνώστες την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα της Ελληνικής Επανάστασης. Μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι οι εξεγερμένοι Έλληνες φρόντισαν εξαρχής, να προσδώσουν πανηγυρικά στην επανάσταση εκτός από τον εθνικοαπελευθερωτικό, και πολιτικό χαρακτήρα. Και αυτό έγινε μέσα από τα Συντάγματα, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συνταγματισμού και  λειτουργούν ως η γενέθλια πράξη του Κράτους, που διεκδικεί την πολιτική του ύπαρξη και ανεξαρτησία.

Μέσα από τις σελίδες αυτής της σημαντικής έκδοσης παρακολουθούμε πώς η συνταγματική μας ιστορία συνδέεται με το παρόν, καθώς αναδεικνύονται ποικίλες άγνωστες πλευρές και βασικοί σταθμοί του συνταγματικού «ταξιδιού» του νέου Ελληνικού Κράτους.

Ο συλλογικός τόμος, που παρουσιάζεται  σήμερα, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο για όλους μας, ένα παράθυρο για να δούμε και να κατανοήσουμε ότι ελληνικός συνταγματισμός, 200 και πλέον χρόνια μετά, αντλώντας δύναμη από τις ρίζες του και όντας ανοικτός στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, παραμένει αναμφίβολα δημοκρατικός και ακμαίος.

Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα στο σημείο αυτό να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες προς τους διακεκριμένους επιμελητές αυτής της έκδοσης, τον Καθηγητή του τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής και μέλος του Σ.Δ. του Ε.Κ.Π.Α., κ. Σπύρο Βλαχόπουλο, ο οποίος όλο και πιο συχνά μας εντυπωσιάζει με τα επιστημονικά του συγγράμματα, την Καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής, κ. Βασιλική Χρήστου και τον Καθηγητή Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κ. Μανόλη Κούμα.

Ευχαριστώ επίσης και όλους του έγκριτους συνάδελφους που συμμετέχουν σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, συμβάλλοντας με το κύρος τους και τη βαθιά επιστημονική τους γνώση στην αρτιότητα και την πρωτοτυπία αυτού του συλλογικού τόμου καθώς και τους διακεκριμένους συναδέλφους, την Πρύτανι του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Χριστίνα Κουλούρη και τον Ομότιμο καθηγητή κύριο Αλιβιζάτο Νίκο, για την σημερινή παρουσία τους αλλά και την συνολική προσφορά τους στην επιστήμη και την κοινωνία.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να διαβεβαιώσω ότι τόσο οι Πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και εγώ προσωπικά στηρίζουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα  κάθε επιστημονικό βήμα που φωτίζει τις ιστορικές και κοινωνικές συντεταγμένες της χώρας μας και συμβάλλει στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος ακαδημαϊκής μας κοινότητας και εν γένει της κοινωνίας.

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που διενεργείτε!».

alivizatos
Νίκος Αλιβιζάτος
vlachopoulos
Σπύρος Βλαχόπουλος
koulouri
Χριστίνα Κουλούρη

Την προσφώνηση του Πρύτανη ακολούθησε η ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, «η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρωτοπορία των Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες προτού ακόμη ανατείλει ο 20ος αιώνας, εφάρμοζαν χωρίς μείζονες δυσχέρειες το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, όχι μόνο σε επίπεδο προκρίτων αλλά και πλατιών λαϊκών μαζών» και συνέχισε «το βέβαιο είναι ότι με την ανά τακτά χρονικά διαστήματα διεξαγωγή εκλογών και τη βελτίωσης της ποιότητας των τελευταίων, εθιστήκαμε ως λαός να λύνουμε τις διαφορές μας στην κάλπη περισσότερο παρά στα οδοφράγματα, με ψήφους παρά με σφαίρες». Έπειτα, ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης κ. Σπύρος Βλαχόπουλος τόνισε «το Σύνταγμα της Επιδαύρου είναι η αρχή των πάντων και ο καταλύτης της διαμόρφωσης της φυσιογνωμίας του Ελληνικού συνταγματισμού, είναι το κείμενο με το οποίο το Ελληνικό έθνος διακήρυξε την πολιτική του ύπαρξη και ανεξαρτησία» και εν συνεχεία έθεσε το ερώτημα «Μήπως ο συνταγματικός λόγος έχει χάσει την αυστηρότητά του και το συνταγματικό κείμενο δε διαδραματίζει τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει;». Τέλος, η Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Καθηγήτρια κ. Χριστίνα Κουλούρη επισήμανε «Στη λέξη Σύνταγμα συμπυκνώνεται διαχρονικά η αντίσταση εναντίον της απολυταρχικής εξουσίας» σημειώνοντας πως η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση είναι μια ευκαιρία να ζωντανέψουμε το παρελθόν, να γνωρίσουμε καλύτερα το παρόν και να εμβαθύνουμε τη συλλογική μας αυτογνωσία.

Μπορείτε να παρακαλουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση παρακάτω:

Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης είναι του Γιάννη Κολεσίδη.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN