Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου συμμετείχε στην ενημέρωση της Κυπριακής Πρεσβείας προς τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Αγνοούμενους του ’74

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα ενημέρωσε τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (με έδρα την Αθήνα) για τις εξελίξεις στο ζήτημα των Αγνοουμένων του ’74. Μίλησαν η Α.Ε. ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρος Αυγουστίδης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Μαρία Καλμπουρτζή, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης, ο τ. Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, η κ. Μαρία Λεοντίου-Γεωργίου, θυγατέρα αγνοούμενου, και η κ. Βασιλική Ζώη, επίσης συγγενής αγνοούμενου. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ το οποίο επιμελήθηκε η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Στη συνάντηση μετείχε και ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου, ο οποίος απήγγειλε τρία ποιήματά του για τους Αγνοούμενους. Όπως σημειώνει: «Είμαι βαθύτατα ευγνώμων στην Κυπριακή Δημοκρατία για την εξαιρετική τιμή της συμμετοχής μου στην εξόχως σημαντική διπλωματική ενημέρωση για τους Αγνοούμενους του ’74, που μας αφορά όλες και όλους. Οι ευθύνες που εδώ και μισό αιώνα βαραίνουν την Τουρκία -και- στο εν λόγω ζήτημα μετά την παράνομη και βάρβαρη εισβολή και κατοχή της Κύπρου είναι πασιφανείς και απολύτως τεκμηριωμένες. Συγχρόνως, παραβιάζουν κάθε θεμελιώδη αρχή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δημόσιου πολιτισμού, κάθε θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει να σταθούμε όλες και όλοι αλληλέγγυοι στις οικογένειες των Αγνοουμένων, οι οποίες εδώ και πενήντα χρόνια βιώνουν καθημερινά ένα ανείπωτο δράμα, που συνιστά, επίσης, ηχηρή υπόμνηση ηθικής και νομικής ευθύνης προς τη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσει τη διεθνή νομιμότητα όπως αυτή θεμελιώνεται στην έλλογη και έννομη αξίωση για την υπηρέτηση των θεμελιωδών αξιών του ίδιου, εντέλει, του ανθρώπινου πολιτισμού. 1619 – κι αν τ’ αθροίσεις και ξαπλώσεις το οκτώ, τότε θα ’χεις το μέτρο του χρέους τ’ άπειρο».

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Εταίρος στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader, Honorary University Fellow και Honorary Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Έξετερ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια και στο Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Visiting Research Professor στο Virginia Tech Center for European Union, Transatlantic and Trans-European Space Studies – A Jean Monnet Center of Excellence, και Επισκέπτης Εταίρος/Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης, LSE, Κολούμπια, Όσλο, Γενεύης, CHRIST (Deemed to be University, Ινδία), Γιβάσκιλα, Μάλτας, Λευκωσίας, Νεάπολις Πάφου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πελοποννήσου, Κρήτης και Αιγαίου, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης απένειμε Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπου Σχεδιασμού και Υποδειγματικής Γραφής στο έργο του Πολιτειολογία των ενώσεων (Ι. Σιδέρης, 2020). Στις 30 Ιανουαρίου 2022, Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, χειροθετήθηκε Άρχων Ρεφερενδάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίοστον Ι.Π.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Τoν Μάιο και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκαν, αντιστοίχως, το Μετάλλιο του Δήμου Ύδρας για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το Μετάλλιο Τιμής του Δήμου Ναυπλιέων για τα 200 Χρόνια από την Απελευθέρωση του Ναυπλίου. Τον Φεβρουάριο του 2023, παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN