Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συμμετοχή του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Δ. Παναγιωτόπουλου στο Διεθνές Συνέδριο “Legal support of national sovereign interests in cross-border economic relations”

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Π. Παναγιωτόπουλος, Δικηγόρος Supreme Court and Counsel of State, συμμετείχε στο Διεθνές Επιστημονικό και Πρακτικό Συνέδριο “Legal support of national sovereign interests in cross-border economic relations” που έλαβε χώρα στη Μόσχα στις 23 Νοεμβρίου 2023. Το εν λόγω συνέδριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Kutafin Moscow State Law (MSAL), ενώ συνδιοργανωτές υπήρξαν κι άλλοι φορείς.

Ο Καθηγητής Δημήτριος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την εργασία με τίτλο: “Σύγχρονος Κόσμος Δημοκρατία – Ορθή πλευρά της ιστορίας: Επαναπροσδιορισμός των διεθνών σχέσεων”, η περίληψη της οποίας έπεται.

Περίληψη
Κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται και σήμερα είναι το ερώτημα τι σημαίνει Δημοκρατία.
Κατά τούτο και σήμερα, το μείζον πρόβλημα για τη Δημοκρατία Είναι και Λέγεται: Θεσμισμένη Εξουσία και Δημοκρατικοί Θεσμοί.
Ποιο είναι το δεσπόζον πολιτικό αίτημα που τίθεται σήμερα και ποιο είναι το περιεχόμενό του ;
α) Το σύγχρονο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα της οικονομίας και ο άνθρωπος,
β) το εθνικό κράτος και η οικονομία με παγκόσμιες και περιφερειακές οντότητες,
γ) η δομή της πολιτικής εξουσίας, η δημοκρατία και η δυνατότητα του ανθρώπου να παρέμβει στη διαμόρφωση των όρων της οικονομικής, κοινωνικής, και άλλης μορφής ζωής.
δ) Η περίπτωση της Ελλάδος στην ΕΕ και το Ευρώ, μετά την επιβολή των Μνημονίων,

Στις μέρες μας, αυτή η μορφή του καπιταλισμού παρουσιάζεται ως παγκοσμιοποίηση, με ελευθερία κίνησης προσώπων, πραγμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων και οικονομικών μέσων. Είναι φάση της σκλαβιάς του ανθρώπου και της ζωής της κοινωνίας με την μετάληψη στην πίστωση και το χρέος.
Σήμερα το κράτος, στον καπιταλισμό της αγοράς, περιορίζεται να παρέχει το νόμιμο πλαίσιο στις ενέργειες του καπιταλισμού και στην υποβοήθηση της επέκτασής του.
Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο, καινούργιο κόσμο ο οποίος όμως δεν είναι δημιούργημα του πολιτισμού και των θεσμών του ανθρώπου , αλλά αυτού τούτου του πολέμου που βιώνουμε όπως και του υγειονομικού πολέμου με βάση τον COVID 19.
Υφέρπει ένας Γ’ παγκόσμιος πόλεμος, ένα πόλεμος οικονομικός, ενέργειας και επισιτιστικός με βαρύτατες και διαρκείς συνέπειες .
Ο Πολίτης οφείλει να κρίνει, να ελέγχει και να αποφασίζει, σύμφωνα και με αυτά που διακήρυξε ο Αριστοτέλη με την ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή του, είναι ο τροχός κίνησης του κοινωνικού όλου προς τα εμπρός. Ο άνθρωπος λοιπόν είναι και σήμερα το ζητούμενο, σε κοινό τραπέζι συζήτησης, εκεί λύνονται τα προβλήματα της ανθρωπότητας και όχι στα τραπέζια των οικονομικά ισχυρών !!
Η εξουσία διεθνώς έχει καταστεί το «Εμόν Παίγνιον» στα χέρια των πολιτικών σαλτιμπάγκων στο πλαίσιο της εγκαθιδρυμένης κατά καιρούς ιδεολογίας και διαμορφούμενης εξουσίας του κράτους, της επανάστασης, του Πύργου, της γραφειοκρατίας και της ολιγαρχίας των αγορών στον σύγχρονο κόσμο.
Είναι ανάγκη επομένως όπως τονίζαμε και το 2019 ότι οι λαοί πρέπει να ενώσουν τη φωνή απέναντι σ’ αυτή τη Βαρβαρότητα για να την αντιμετωπίσουν έγκαιρα πριν ένα είναι πολύ αργά και να ζητήσουν οι Φυσικοί και Ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας να λογοδοτήσουν στο διεθνές ποινικό δικαστήριο!

Εισαγωγή
Κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται και σήμερα είναι το ερώτημα τι σημαίνει Δημοκρατία. Είναι Δημοκρατία άραγε, τα ανθρώπινα δικαιώματα; η έλλειψη λογοκρισίας; είναι οι εκλογές κάθε τύπου; Μήπως αυτά είναι επακόλουθα της δημοκρατίας και η ίδια η Δημοκρατία είναι το κράτος του Δήμου, η πολιτική δύναμη, η εξουσία του Δήμου; Κατά συνέπεια, ευθέως τίθενται τα προβλήματα τι είναι ο Δήμος, ποιος ανήκει σ’ αυτόν και τι θα πει εξουσία.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN