Νέα & Ανακοινώσεις

Ραδιοφωνική Συνέντευξη του Καθηγητή Ε.Κ.Π.Α Αλέξανδρου Σ. Αντωνίου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Ραδιοφωνική Συνέντευξη του Καθηγητή Ε.Κ.Π.Α Αλέξανδρου Σ. Αντωνίου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Περί μετανεωτερικής συντροφικότητας, συμπόρευσης του βίου και εναλλακτικών προσαρμογών

Ο Καθηγητής Ψυχολογίας του ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου παραχώρησε συνέντευξη στις 25 Φεβρουαρίου 2025 στην εκπομπή «Γεώπολις» του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επιλογή του μοναχικού βίου από σημαντικό ποσοστό των νέων ανθρώπων σήμερα και στην αυξανόμενη προτίμησή τους για κατοικίδια, φυτά και τεχνολογικά συντροφικά υποκατάστατα μέσω τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), αντί της σύναψης συντροφικών σχέσεων περισσότερο ίσως «παραδοσιακού» χαρακτήρα. Αναφέρθηκε ότι η τάση αυτή αποτελεί ως επί το πλείστον μια συνειδητή επιλογή, η οποία διαμορφώνεται από μια σειρά κοινωνικών, συναισθηματικών, επαγγελματικών και οικονομικών παραγόντων.

Πρωτίστως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι μακρές περίοδοι απομόνωσης εξαιτίας και της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές αντιλήψεις για τον γάμο και την οικογένεια έχουν διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στις ανθρώπινες σχέσεις. Παράλληλα, η ενίσχυση με κάθε τρόπο της –ούτως ή άλλως- υπερτροφικής ατομικότητας και της προσωπικής ελευθερίας καθώς και η έντονη τάση ιδιωτικοποίησης του βίου εν γένει έχουν οδηγήσει σήμερα πολλούς συνανθρώπους μας στο να αποφεύγουν διαπροσωπικές δεσμεύσεις τις οποίες βιώνουν ως ιδιαιτέρως περιοριστικές και καταδυναστευτικές της ελευθερίας τους. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο κ. Αντωνίου παρέπεμψε στον φιλόσοφο Χρήστο Γιανναρά ο οποίος τόσο ευθύβολα είχε χαρακτηρίσει τις ανθρώπινες σχέσεις ως ένα «άθλημα» που απαιτεί την υπέρβαση του εγώ, τον αλληλοσεβασμό και την αυθεντική επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων.

Επίσης, τόνιζε ότι η αληθινή σχέση δεν είναι εργαλειακή συναλλαγή αλλά υπαρξιακή συνάντηση που προϋποθέτει δέσμευση και αυτοπροσφορά. Επί τη βάσει των θέσεων αυτών του Γιανναρά όπως και σχετικών ψυχολογικών θεωριών, ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε ότι στη σημερινή συγκυρία η κυριαρχία ενός πνεύματος ατομικισμού και η αντικατάσταση των ανθρώπινων σχέσεων με υποκατάστατα, όπως η τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα, όχι σπάνια οδηγούν σε αλλοτρίωση και απώλεια της βαθύτερης επικοινωνίας.

Ακόμη, ο φόβος της απογοήτευσης, της εξάρτησης ή του ψυχολογικού τραύματος από προηγούμενες σχέσεις, σε συνδυασμό με τις οικονομικές πιέσεις και την επαγγελματική εξουθένωση ενισχύει περαιτέρω την τάση αυτή. Μια κεντρική θεωρία η οποία μπορεί να ερμηνεύσει -ως ένα βαθμό τουλάχιστον- την αποφυγή των ερωτικών σχέσεων είναι εκείνη της προσκόλλησης του Bowlby, σύμφωνα με την οποία τα πρώιμα βιώματα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται μεταξύ τους κατά την ενήλικη ζωή.

Όσοι/όσες έχουν αναπτύξει απορριπτική-αποφευκτική προσκόλληση συχνά αποφεύγουν τη συναισθηματική δέσμευση φοβούμενοι είτε την εξάρτηση είτε την απογοήτευση. Αυτός ο μηχανισμός αυτοπροστασίας γίνεται ακόμη πιο έντονος όταν προηγούμενες εμπειρίες, όπως ένας δύσκολος χωρισμός, ενισχύουν την πεποίθηση ότι οι στενές σχέσεις συνεπάγονται πόνο. Έτσι, τα ήδη υψηλά και περαιτέρω αυξανόμενα ποσοστά διαζυγίων στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες επιβεβαιώνουν την προσέγγιση αυτή δεδομένου ότι εκείνοι/ες που έχουν βιώσει έναν δύσκολο χωρισμό τείνουν να αποφεύγουν μελλοντικές σχέσεις για να προστατεύσουν με τον τρόπο αυτό τον εαυτό τους από ενδεχόμενο πόνο και συναισθηματικό τραύμα.

Συνακόλουθα, διαπιστώνεται ότι οι ανθρώπινες ανάγκες έχουν σε μεγάλο βαθμό μετασχηματιστεί στα πλαίσια των σχέσεων καθώς η έμφαση μετατοπίζεται από τη μακροχρόνια δέσμευση προς πιο ευέλικτες και λιγότερο απαιτητικές μορφές συναισθηματικής σύνδεσης. Όπως αναφέρθηκε, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αποθέωση της ατομικότητας και ο φόβος της απογοήτευσης οδηγούν στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων ικανοποίησης της ανάγκης για συντροφικότητα. Ειδικότερα, ο κ. Αντωνίου έκανε μνεία της Τριγωνικής Θεωρίας της Αγάπης κατά τον Sternberg, σύμφωνα με την οποία οι ρομαντικές σχέσεις βασίζονται σε τρεις βασικούς άξονες: την οικειότητα, το πάθος και τη δέσμευση, οι οποίοι σήμερα έχουν προσλάβει άλλες μορφές. Έτσι, η οικειότητα φαίνεται να αναπληρώνεται από τις φιλικές σχέσεις, την ψηφιακή επικοινωνία και άλλα υποκατάστατα σχέσεων μέσω τεχνητής νοημοσύνης, το πάθος εκφράζεται μέσα από αυτοϊκανοποίηση ή/και περιστασιακές σχέσεις και η δέσμευση καθίσταται προαιρετική και συχνά απευκταία.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες διαπιστώνεται ότι η ανάπτυξη συναισθηματικών σχέσεων μέσω τεχνητής νοημοσύνης γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο, καθώς η τεχνολογία προσφέρει κάποια μορφής συντροφικότητα, κατανόηση και προσαρμογή στις ανάγκες του χρήστη χωρίς τις προκλήσεις και την όποια αβεβαιότητα χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Διαδικτυακές εφαρμογές, εικονικοί σύντροφοι και AI powered avatars είναι δυνατόν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας αμοιβαίας σχέσης.

Η τάση αυτή φαίνεται να συνδέεται με τη θεωρία της «παρατεταμένης εφηβείας» βάσει της οποίας η τεχνολογία συντείνει στην αναβολή ανάληψης παραδοσιακών ενήλικων ρόλων, όπως η δημιουργία οικογένειας και η δέσμευση σε σταθερές σχέσεις. Ωστόσο, ενώ η επικοινωνία μέσω AI μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην αυτογνωσία, ενέχει και τον πραγματικό κίνδυνο απομάκρυνσης από την αυθεντική ανθρώπινη επαφή. Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στις απαιτήσεις του χρήστη, δημιουργεί την ψευδαίσθηση της πλήρους κατανόησης, χωρίς να απαιτούνται συμβιβασμοί ή συναισθηματική επένδυση. Κατά συνέπεια, μιας τέτοιας μορφής διαδικασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πολυπλοκότητα, τον «πλούτο», τη «μαγεία» και τις προκλήσεις που συνεπάγονται οι αυθεντικές συντροφικές σχέσεις.

Επιπλέον, συζητήθηκε η σημασία των κατοικίδιων ως υποκατάστατα της ανθρώπινης συντροφικότητας. Η προτίμηση των κατοικίδιων ζώων έναντι των ανθρώπινων σχέσεων αντανακλά κι αυτή μια βαθύτερη αλλαγή στις σύγχρονες κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες. Σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις καθίστανται ολοένα και πιο περίπλοκες και χαρακτηρίζονται από απαιτήσεις, συγκρούσεις και συναισθηματικά ρίσκα, τα κατοικίδια φαίνεται να προσφέρουν μια ασφαλή, σταθερή και μη επικριτική μορφή συντροφικότητας.

Τα κατοικίδια παρέχουν άνευ όρων αγάπη, μειώνουν το στρες, δημιουργούν μια αίσθηση ρουτίνας και υπευθυνότητας και, σε πολλές περιπτώσεις, αναπληρώνουν το συναισθηματικό κενό που προκύπτει από την αποξένωση ή τις απογοητεύσεις στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Ειδικά στα σημερινά αστικά κέντρα, όπου η μοναξιά καθίσταται περισσότερο έντονη, τα κατοικίδια λειτουργούν ως υποκατάστατα κοινωνικής και συναισθηματικής αλληλεπίδρασης χωρίς τις δεσμεύσεις και τις ανασφάλειες της ανθρώπινης επικοινωνίας. Αν και προσφέρουν συναισθηματική ενδυνάμωση και αναπληρώνουν σε κάποιο βαθμό την ανθρώπινη επαφή, ωστόσο, επισημάνθηκε ότι θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί πως τα κατοικίδια θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις δεδομένου κυρίως και του πολύ σημαντικού ρόλου της λεκτικής επικοινωνίας και έκφρασης.

Τέλος, ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε ότι παρά τις σύγχρονες προκλήσεις και αναγκαίες προσαρμογές, η διατήρηση ουσιαστικών στενών σχέσεων μεταξύ δύο ανθρώπων, σε κάθε περίπτωση συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ψυχική ισορροπία και πολύπλευρη κοινωνική αλληλεπίδραση των εμπλεκόμενων.

Η υπέρμετρη εξάρτηση από τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας καθώς και τα προηγμένα ψηφιακά μέσα δεν θα πρέπει να οδηγήσουν στην εύκολη παραίτηση από τη συμμετοχή και δημιουργία συντροφικών σχέσεων αλλά στην εξισορρόπηση μεταξύ ατομικής αυτονομίας/ελευθερίας και αυτοδέσμευσης/αλληλοπεριχώρησης προς το άλλο πρόσωπο. Η προτροπή για αφιέρωση προσωπικού χρόνου και συστηματικών προσπαθειών προς την κατεύθυνση του αθλήματος της οικοδόμησης και διατήρησης αυθεντικών συντροφικών σχέσεων μπορεί μόνο να εμπλουτίσει και να προάγει σημαντικά την ουσιώδη αλληλεπίδραση των εμπλεκόμενων.

Η συνέντευξη (στο 01:21)
https://www.ertecho.gr/radio/proto/show/geopolis/ondemand/938295/geopolis-me-ton-dimitri-fanarioti-25-02-2025/

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο