Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η έναρξη λειτουργίας του Εργαστηρίου Σεισμολογίας χρονολογείται από το 1929, με κύριους άξονες δραστηριότητας και προσφοράς του την εκπαίδευση των φοιτητών του Φυσικού και Φυσιογνωστικού (κατόπιν Γεωλογικού) Τμήματος και την ενόργανη παρακολούθηση της σεισμικότητας του Ελληνικού χώρου, σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο ενιαίος και ανεξάρτητος αυτός φορέας με την πολύχρονη προσφορά του, έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τους κλάδους της Σεισμολογίας και Γεωφυσικής και έχει αναγνωριστεί από την Ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, η συμετοχή των μελών του σε συνέδρια, η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, σεμιναρίων και διαλέξεων, καθώς και η ανάθεση ερευνητικών προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελληνικούς φορείς, εκφράζουν την ανταγωνιστική δράση του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας καταγράφει τους σεισμούς των τελευταίων ωρών (24 ωρών, 48 ωρών, 10 ημερών, 20 ημερών) μέσω της πλατφόρμας Realtime Seismicity στη διεύθυνση http://www.geophysics.geol.uoa.gr/realtime_gr.html.

Σεισμοί των τελευταίων 2 ημερών στον Ελλαδικό χώρο, με τύπο λύσης, χρόνο γένεσης, επίκεντρο, γεωγραφικό πλάτος και μήκος, εστιακό βάθος και μέγεθος καταγράφονται συνεχώς και σε ζωντανό χρόνο και έτσι ο επισκέπτης μπορεί και ενημερώνεται άμεσα για τα δεδομένα των σεισμών.

Επίσης στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορεί κανείς να ανακαλύψει σημαντικές πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, τους χάρτες σεισμικότητας καθώς και τους σημαντικότερους σεισμούς σε Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο: http://dggsl.geol.uoa.gr/index.html

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN