Εκδηλώσεις

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ 2022 [30/9/22]

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ 2022 [30/9/22]

Κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες σε 30 χώρες σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για ένατη συνεχή χρονιά, συνδέεται και φέτος με τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “European Researchers’ Night” και διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και για όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η έμφαση τη φετινή χρονιά δίνεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, αλλά και στο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα για τη διασφάλιση της ειρήνης.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα ξεκινήσει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 με την Εναρκτήρια Εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο Αβέρωφ του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην Πατησίων. Τις εργασίες θα κηρύξει ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Α. Μπουντουβής, και θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων της Αθήνας και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών.

Η διεξαγωγή της εκδήλωσης της Βραδιάς του Ερευνητή συνδέεται με την αξιοποίηση του Πολυτεχνείου Πατησίων και την ευρεία επανάχρησή του για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, ως κόμβου διασύνδεσης του ΕΜΠ με την Κοινωνία της πόλης της Αθήνας.

Προβλέπεται, επίσης, πρόγραμμα διοργάνωσης ειδικών συνεδριών και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης που ξεκινάει από τη Βραδιά του Ερευνητή με έμφαση σε θέματα αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Ερευνητικά επιτεύγματα αιχμής

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ερευνητικών Κέντρων, σχολικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων, οργανισμών και χορηγών, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα στις Αίθουσες του κτιρίου Αβέρωφ.

Δράση “Ερευνητές στα σχολεία”

Τη φετινή χρονιά εγκαινιάζεται η δράση “Ερευνητές στα σχολεία”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ερευνητές του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Αττικής έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν σε επιλεγμένα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα ερευνητικά τους επιτεύγματα σε μια προσπάθεια εμφύσησης στους μαθητές της επιστημονικής περιέργειας και προσέλκυσής τους στο μέλλον σε επαγγέλματα που δημιουργούν αποτύπωμα στην έρευνα.

Δράση “Chat Lab”

Συνεχίζεται και φέτος η δημοφιλής δράση “Chat Lab” που πραγματοποιήθηκε για πρώτη χρονιά πέρυσι με εξαιρετική επιτυχία. Οι ερευνητές διασυνδέονται εικονικά με τις σχολικές αίθουσες και με τον τρόπο αυτό οι μαθητές ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους ερευνητές και να απαντηθούν οι απορίες τους κατευθείαν “από την πηγή”.

Σειρά Podcast

Στο πλαίσιο της φετινής Βραδιάς του Ερευνητή πραγματοποιείται ένα σύντομο συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία των επιστημών και περιήγηση στον μαγευτικό χώρο της έρευνας μέσα από τη Βραδιά του Ερευνητή. Το ακροατήριο έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μέσω μιας σειράς podcast διαφορετικά ερευνητικά πεδία μέσα από την αφήγηση ερευνητών υψηλού κύρους, στοχεύοντας στην ενημέρωσή του, αλλά και στον συναφή μελλοντικό επαγγελματικό του προσανατολισμό.

Δράση “Facebook / Instragram live”

Καινοτόμος δράση που εγκαινιάζεται τη φετινή χρονιά είναι η παρουσίαση από ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων της Αττικής ζωντανά μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Instagram) της Βραδιάς του Ερευνητή στο κοινό του ερευνητικού τους έργου, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να περιηγηθεί εικονικά στο χώρο των επιτευγμάτων τους.

Δράση “Ανοιχτά Εργαστήρια”

Έμφαση δίνεται τη φετινή χρονιά στη διοργάνωση των Ανοιχτών Εργαστηρίων (Open Labs) για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα που άπτονται των “Αποστολών της ΕΕ” (EU Missions) στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe και συγκεκριμένα αναφορικά με τις θεματικές περιοχές του νερού, των εδαφών, των κλιματικά ουδέτερων, ανθεκτικών και έξυπνων κτηρίων και πόλεων, του ρεύματος Bauhaus στην Ευρώπη κ.ά.

Καλλιτεχνικά δρώμενα

Όπως πλέον έχει γίνει παράδοση, τη Βραδιά πλαισιώνει μουσικά η Ομάδα Κρουστών του Μουσικού Τμήματος του ΕΜΠ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Βασιλάτου και η Χορωδία του Μουσικού Τμήματος του ΕΜΠ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Πιστός στο ραντεβού του θα είναι και ο Αθηναϊκός Θίασος Σκιών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αθου Δανέλλη, χαρίζοντας μια μοναδική παράσταση Καραγκιόζη στους μικρούς και μεγάλους πιστούς του φίλους.

Διαγωνισμοί

Όπως κάθε χρόνο, θα διεξαχθούν:

  1. Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα «Διασφαλίζοντας την ειρήνη των λαών μέσα από τη διεθνή ερευνητική συνεργασία» για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων
  2. Διαγωνισμός Αφίσας με θέμα «Η πόλη της Αθήνας προσαρμόζεται σήμερα στην κλιματική αλλαγή;» για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
  3. Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα «Αντιστρέφοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τη βοήθεια της έρευνας»

Οι συμμετοχές θα υποβληθούν στην ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή ΕΜΠ www.ntua.gr/ntuaren για τους δύο πρώτους διαγωνισμούς και στο Instagram με hashtag #ntuaren για τον τρίτο διαγωνισμό.

Κατά τη διάρκεια της Βραδιάς θα λάβει χώρα για τους μαθητές το καθιερωμένο Κυνήγι Θησαυρού «Βρες τον Ερευνητή», όπου οι μαθητές με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου χάρτη καλούνται να εντοπίσουν στις αίθουσες του κτιρίου Αβέρωφ τα «κρυμμένα» εκθέματα και να λύσουν τον γρίφο κερδίζοντας αναμνηστικά δώρα.

Εθελοντισμός

Τη φετινή χρονιά, ο κεντρικός ρόλος του εθελοντισμού αφορά στη διασύνδεση με τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και στην επί τόπου υποστήριξη της διοργάνωσης της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ.

Από την Έρευνα στην Ανάπτυξη με πρωταγωνιστές τους νέους

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ στοχεύει στο μέλλον: στο πέρασμα της έρευνας στην κοινωνία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου προσόντων, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων καινοτομίας στην πραγματική οικονομία, με ιδιαίτερη σημασία σήμερα ενόψει της ανάκαμψης της χώρας από την υγειονομική, περιβαλλοντική και οικονομική κρίση.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ υπογραμμίζει ότι ο καιρός δεν περισσεύει για:
▪ τη χάραξη βιώσιμης στρατηγικής έρευνας & τεχνολογικής ανάπτυξης σε σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα,
▪ την υλοποίηση πολιτικών εφαρμογής της καινοτομίας με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης των νέων,
▪ τη διαμόρφωση μέτρων διευκόλυνσης και χρηματοδότησης για την υποστήριξη της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της έρευνας από νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.

Η Βραδιά του Ερευνητή θέλει να συμβάλει ώστε η Πανεπιστημιακή έρευνα και το επιστημονικό δυναμικό των Πανεπιστημίων να διαμορφώσει το ελπιδοφόρο πρόσωπο της οικονομίας και της κοινωνίας μας σήμερα.
Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας και της επιστήμης!
Ελάτε να αποδείξουμε ότι στην Ελλάδα η Έρευνα και η Καινοτομία έχουν λόγο στην Ανάπτυξη!

Διοργάνωση

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “MARIE – My Awesome Research is for Everyone!” με Επιστημονικά Υπεύθυνη για το ΕΜΠ την Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου. Την εκδήλωση διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνδιοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Συμμετέχει το Γραφείο Διασύνδεσης – Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων ΕΜΠ και η Ελληνική Πλατφόρμα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Δήμου Αθηναίων δια της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών καθώς και της Ανάπλασης Α.Ε.

H επιστημονικά υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ
Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, Μέλος ΔΕ ΤΕΕ

Είσοδος ελεύθερη.

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

9ο Σεμινάριο Πολιτικής Φιλοσοφίας [11/07/2025]

H επόμενη συνάντηση του Σεμιναρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου στον 1ο όροφο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ (Θεμιστοκλέους 6) με τις ακόλουθες δύο ομιλίες: 10.00-12.00 Άννα Μιλιώνη (Centre for Research in Ethics, Université de Montréal) «Citizenship beyond Sedentariness» 12.00-14.00 Γιάννης Δ. Ευρυγένης (Department of Government, Claremont McKenna College) «The Political Economy of Leviathan»

«Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα»

«Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα»

Στις 25 Ιουνίου 2025 στην αίθουσα 209 της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, «Ο φασισμός, […]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές” [8-9 Ιουλίου]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές” [8-9 Ιουλίου]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές”  θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια) Πανεπιστημίου 30, αίθουσα “Ιωάννης Δρακόπουλος”. Την εισαγωγή θα πραγματοποιήσουν: –Βαγγέλης Καραμανωλάκης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΕΚΠΑ –Ζήσιμος Συνοδινός, ιστορικός – αρχειονόμος, επιστημονικός υπεύθυνος ΕΜΙΑΝ/ΑΣΚΙ  Δείτε όλο το πρόγραμμα:

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 24 Ιουνίου, παρουσία του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ν. Ηρειώτη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου Περιπέτειες της πολιτικής και της πολιτικής επιστήμης: Κόμμα, Δημοκρατία, Αριστερά, ένα βιβλίο που γράφτηκε και εκδόθηκε προς τιμήν του Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Εκδήλωση του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025

Εκδήλωση του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025

Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το 17ο Φεστιβάλ ΛΕΑ, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διήμερη εκδήλωση με θέμα «Ισπανόφωνος Κόσμος και Ελλάδα», στις 16 και 17 Ιουνίου 2025, στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά με ταυτόχρονη διερμηνεία από το […]

«Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα»

«Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα»

Στις 25 Ιουνίου 2025 στην αίθουσα 209 της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Iταλικός Φασισμός: ιδεολογία, δομές, κουλτούρα». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Όπως τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, «Ο φασισμός, […]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές” [8-9 Ιουλίου]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές” [8-9 Ιουλίου]

Διημερίδα “Ιουλιανά 1965: Πολιτική κρίση και Νεανική διαμαρτυρία, Ιστορία, Μνήμη, Πηγές”  θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια) Πανεπιστημίου 30, αίθουσα “Ιωάννης Δρακόπουλος”. Την εισαγωγή θα πραγματοποιήσουν: –Βαγγέλης Καραμανωλάκης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΕΚΠΑ –Ζήσιμος Συνοδινός, ιστορικός – αρχειονόμος, επιστημονικός υπεύθυνος ΕΜΙΑΝ/ΑΣΚΙ  Δείτε όλο το πρόγραμμα:

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 24 Ιουνίου, παρουσία του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ν. Ηρειώτη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου Περιπέτειες της πολιτικής και της πολιτικής επιστήμης: Κόμμα, Δημοκρατία, Αριστερά, ένα βιβλίο που γράφτηκε και εκδόθηκε προς τιμήν του Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Εκδήλωση του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025

Εκδήλωση του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025

Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το 17ο Φεστιβάλ ΛΕΑ, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διήμερη εκδήλωση με θέμα «Ισπανόφωνος Κόσμος και Ελλάδα», στις 16 και 17 Ιουνίου 2025, στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά με ταυτόχρονη διερμηνεία από το […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο