Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σε εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Γκέτεμποργκ το 2017, όπου οι ηγέτες της ΕΕ παρουσίασαν το μελλοντικό πλαίσιο για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την διαδικασία πιλοτικής εφαρμογής της δημιουργίας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η δημιουργία της Συμμαχίας του CIVIS όπου το ΕΚΠΑ είναι ιδρυτικό μέλος.

Το επόμενο βήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε τον Απρίλιο του 2020 όπου ανακοινώθηκε η πρόσκληση για την χρηματοδότηση της διαμόρφωσης κοινής ερευνητικής στρατηγικής στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Έτσι η συμμαχία του CIVIS συνέχισε την πορεία της προς την ευθυγράμμιση των στρατηγικών έρευνας και καινοτομίας στα Ιδρύματα – μέλη της.

Σήμερα το RIS4CIVIS ολοκληρώνει την τριετή του πορεία με μια σειρά σημαντικών επιτευγμάτων που επαναπροσδιορίζουν το τοπίο της Έρευνας και της Καινοτομίας εντός της Συμμαχίας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων CIVIS.

Το RIS4CIVIS ξεκίνησε με ένα όραμα: την ανεμπόδιστη ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό την προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας στα Πανεπιστήμια-Μέλη της Συμμαχίας του CIVIS.

Προς επίτευξη του παραπάνω σκοπού, δημιουργήθηκαν έξι πυλώνες Στρατηγικής γύρω από την Έρευνας και την Καινοτομία, οι οποίοι συνέβαλαν στην επίλυση χρόνιων σημαντικών ερωτημάτων και ζητημάτων τόσο για το ΕΚΠΑ όσο και για τα υπόλοιπα Ιδρύματα της Συμμαχίας. Και οι έξι αυτοί πυλώνες ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΚΠΑ και στον απόηχο του RIS4CIVIS, το Ίδρυμα βρίσκεται ξεκάθαρα ένα βήμα πιο κοντά στον μετασχηματισμό του.

Στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκε, σε επίπεδο σημμαχίας, μία κοινή στρατηγική για την Έρευνα και την Καινοτομία, χαρτογραφήθηκαν οι Ερευνητικές Δομές (RIs) των Πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε μία διαδραστική πλατφόρμα η οποία  παρουσιάζει τις εντυπωσιακές Ερευνητικές υποδομές όλων των μελών του CIVIS, ενθαρρύνοντας μια νέα εποχή συνεργασίας και παγκόσμιας δικτύωσης.

Στον τομέα της συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και του επιχειρηματικού τομέα, το έργο, έρχεται, με διάφορες προτάσεις, να αντιμετωπίσει την ανισομορφία μεταξύ των δυνατοτήτων, στρατηγικών δομών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών των Πανεπιστημίων. Με τη δημιουργία μιας ειδικά προσαρμοσμένης Στρατηγικής Καινοτομίας, αυτή η πρωτοβουλία αποτεί τη βάση για την περαιτέρω συνεργασία με τον κόσμο των Εταιρειών και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, αναπτύχθηκε μια κοινή στρατηγική που αφορά στη διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού για ερευνητές (HRS4R), ώστε να υπογραμμιστεί η ανάγκη για ποικιλομορφία, βελτιωμένες συνθήκες εργασίας, καινοτόμα συστήματα αξιολόγησης της έρευνας και ανεύρεση νέων ταλέντων.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την εκπαίδευση στην Ανοιχτή Επιστήμη (ΟS), στη συμμετοχή των πολιτών σε επιστημονικές δραστηριότητες, στην κατανόηση της επιστήμης από το κοινό καθώς και στην αυξημένη αποδοχή της έρευνας, μέσω της ενσωμάτωσης της Επιστήμης των Πολιτών και της Επικοινωνίας της Επιστήμης.

Καθώς το RIS4CIVIS φτάνει στο τέλος του, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά ενισχυμένης συνεργασίας, καινοτομίας και ενσωμάτωσης εντός της Συμμαχίας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων CIVIS. Το έργο αυτό έθεσε τις βάσεις για ένα φωτεινότερο μέλλον στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το RIS4CIVIS επισκεφθείτε το: https://civis.eu/en/ris4civis

Final logo
EU LOGO

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN