Σε πανηγυρικό κλίμα και με έντονους συμβολισμούς «άνοιξε τις πύλες του» το 1ο Φεστιβάλ “We Are UoA” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (19-21/10/2024) που πραγματοποιείται στους χώρους του ιστορικού Kεντρικού Kτηρίου, στα Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30).
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, καλωσορίζοντας όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δήλωσε ότι «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω σήμερα στην επίσημη έναρξη του 1ου Φεστιβάλ “We Are UoA”, μια διοργάνωση που φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά όλους όσοι απαρτίζουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μια γιορτή αφιερωμένη στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα, στη γνώση, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη συλλογικότητα, μια γιορτή αφιερωμένη σε εσάς, την καρδιά του Πανεπιστημίου μας!
Το φεστιβάλ αυτό δεν είναι απλά μια σειρά εκδηλώσεων, αλλά ένα δυναμικό βήμα που ενώνει την οικογένεια του Πανεπιστημίου μας. Στο τριήμερο αυτό, ανοίγουμε τις πύλες μας στην κοινωνία. Φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, απόφοιτοι, υποψήφιοι φοιτητές και το ευρύτερο κοινό όλης της πόλης – θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο και το όραμά μας, να συζητήσουν και να εμπνευστούν.
Η διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ αποτελεί τη ζωντανή έκφραση της συνεργασίας αλλά και του κοινού μας οράματος για ένα Πανεπιστήμιο που προάγει τη γνώση, την έρευνα, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική προσφορά.
Σας προσκαλώ λοιπόν, να συμμετάσχετε ενεργά σε αυτή τη γιορτή και εύχομαι το 1ο Φεστιβάλ “We Are UoA” να αποτελέσει την απαρχή ενός θεσμού που θα ριζώσει στο Πανεπιστήμιό μας και θα γίνει σημείο αναφοράς για την κοινότητά μας αλλά και για όλη την πόλη παρέχοντας έναν δυναμικό χώρο συνάντησης, διαλόγου και δημιουργίας στις επόμενες γενιές».
Συμβολικά προηγήθηκε της έναρξης του φεστιβάλ η ανάκρουση του ύμνου του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει συνταχθεί από τον εθνικό μας ποιητή ―και για πολλά έτη γενικό γραμματέα του Πανεπιστημίου― Κωστή Παλαμά.
Στην τελετή παρίστατο μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, οι Αντιπρυτάνεις, τα μέλη της Συγκλήτου, πολλά μέλη ΔΕΠ και φοιτητές και φοιτήτριες της κοινότητας του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας. Ακολούθως και σύμφωνα με το πρόγραμμα υπήρχαν παράλληλες δράσεις σε όλους τους χώρους του ιστορικού κεντρικού κτηρίου:
Open Days, δηλαδή ανοικτές ημέρες γνωριμίας και υποδοχής των υποψηφίων φοιτητών, των οικογένειών τους αλλά και της ευρύτερης κοινότητας, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με μέλη του Διδακτικού προσωπικού των σαράντα δύο (42) Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόσο για τις σπουδές σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Ημέρες καριέρας, που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Αθηνών (https://career.uoa.gr) με στόχο να προσφέρει τόσο στους φοιτητές, όσο και στους αποφοίτους μας μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθούν με περισσότερες από 40 κορυφαίες εταιρείες διαφόρων κλάδων.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η ιδιαίτερα συμβολική τελετή βράβευσης των αριστευσάντων πρωτοετών φοιτητών στην Μεγάλη Αίθουσα του Κεντρικού Κτηρίου. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, απευθυνόμενος στους φοιτητές σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η τελετή βράβευσης των αριστευσάντων πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών αποτελεί μια στιγμή υπερηφάνειας για όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Είστε εσείς οι νέοι και νέες που με την προσπάθεια και τις επιτυχίες σας αποδεικνύετε την αξία της αριστείας και μας κάνετε υπερήφανους με τις επιδόσεις σας.
Σήμερα σε μια εποχή με ανακατατάξεις και προκλήσεις, που η ανάγκη ανάδειξης φωτεινών παραδειγμάτων επιστημονικής πρωτοπορίας είναι σημαντικό ζητούμενο σε όλο τον κόσμο, έχετε επιτύχει την εισαγωγή σας σε ένα πρωτοπόρο δημόσιο Πανεπιστήμιο με μακρά ιστορική πορεία που εκτείνεται στη διάρκεια δύο αιώνων.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο για τους περισσότερους φοιτητές με υψηλές επιδόσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις, και αυτό γιατί αποτελεί μία ακμάζουσα κοινότητα εκπαίδευσης και έρευνας, βρισκόμενο στην υψηλότερη θέση των διεθνών αξιολογήσεων ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και σε υψηλότατες θέσεις συγκρινόμενο με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και όχι μόνο. Με τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, τους υψηλών προσόντων και διεθνούς φήμης πανεπιστημιακούς δασκάλους και ένα εξαιρετικό φοιτητικό σώμα ανταποκρίνεται δυναμικά στις καινούργιες προκλήσεις, έχει αναπτύξει υποδομές, υψηλού επιπέδου έρευνα, νέα Τμήματα και Τομείς, και πραγματοποιεί άλματα σε πεδία διαθεματικά, μέσω πρωτοποριακών Προγραμμάτων Σπουδών, αποτελώντας πόλο έλξης και για φοιτητές από το εξωτερικό.
Η πορεία του Πανεπιστημίου μας και η παραγωγή υψηλού επιπέδου καινοτόμου έρευνας έχει αποτυπωθεί στους δύο αυτούς αιώνες σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις, καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει την πρωτοκαθεδρία όχι μόνο μεταξύ των ελληνικών αλλά και μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενώ βρίσκεται στα 300 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η νέα γενιά επιστημόνων είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας. Αυτή τη νέα γενιά έχουμε χρέος να τη στηρίξουμε και να της δώσουμε τη δυνατότητα να προοδεύει και να αριστεύει.
«Είμαστε το Πανεπιστήμιο Αθηνών» και μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες και επιτεύγματα!».
Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ “We Are UoA” ολοκληρώθηκε με ένα δυναμικό πάρτι-γιορτή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών όλων των Τμημάτων στην Πλατεία Προπυλαίων, με το εκπληκτικό DJ Set από τους Αλέξανδρο Χριστόπουλο & Izo Darko.
Το τριήμερο των ανοικτών εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Open Days (19-21/10, ώρες 12μ-7μμ, Αμφιθέατρο «Δρακόπουλος»).
Ανοικτές ημέρες γνωριμίας και υποδοχής των υποψηφίων φοιτητών, των οικογένειών τους αλλά και της ευρύτερης κοινότητας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με μέλη του Διδακτικού προσωπικού των σαράντα δύο (42) Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόσο για τις σπουδές σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι η ευκαιρία όλων να εξερευνήσουν ζωντανά την οικογένεια του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, να συναντήσουν το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, να γνωριστούν με τους τωρινούς φοιτητές και να ανακαλύψουν τα ποικίλα προγράμματα σπουδών μας. Είναι η ιδανική στιγμή για όλους να συνδεθούν με την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών, να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που τους περιμένουν και να οραματιστούν το μέλλον τους μαζί μας.
- Ομιλίες «Dialogues – Διάλογοι», με θέμα: «Links – Συνδέσεις». (Κυριακή 20/10, ώρες 12μ-3μμ & 5μμ-7μμ, Αμφιθέατρο «Αργυριάδης»).
Οι «Διάλογοι» του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μια εμπνευσμένη δράση η οποία την ίδια στιγμή αποτελεί μια πλατφόρμα συζητήσεων σε real time, η οποία έχει ως στόχο να προκαλέσει τη σκέψη, να προάγει την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ομιλητών από διάφορους τομείς, οι οποίοι μοιράζονται τις ιδέες, τις ιστορίες και τις καινοτόμες σκέψεις τους, ενθαρρύνοντας την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών να αλληλοεπιδράσει με νέες έννοιες προκειμένου να προάγουν την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια.
- Ημέρες καριέρας (19-21/10, Αίθουσα Συμβουλίου Διοίκησης, ώρες 3μμ- 7μμ).
Ένα τριήμερο γεγονός που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίου Αθηνών (https://career.uoa.gr) με στόχο να προσφέρει τόσο στους φοιτητές, όσο και στους αποφοίτους μας μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθούν με περισσότερες από 40 κορυφαίες εταιρείες διαφόρων κλάδων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν απευθείας με πιθανούς εργοδότες, να εξερευνήσουν επαγγελματικές διαδρομές και να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις τελευταίες τάσεις της αγοράς.
Μέσω των συνεδριών δικτύωσης, οι Ημέρες Καριέρας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν σχεδιαστεί για να ενδυναμώσουν τη νέα γενιά επαγγελματιών, βοηθώντας τους να πλοηγηθούν στην αγορά εργασίας, να αναπτύξουν δεξιότητες υψηλής ζήτησης και να κάνουν ενημερωμένες επαγγελματικές επιλογές.
- Ημέρα Ερευνητή (Δευτέρα 21/10, ώρες 3μμ-7μμ, Αμφιθέατρο «Αργυριάδης»).
Οι Κοσμήτορες των Σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζουν το ερευνητικό έργο της Σχολής τους. Η αναγκαιότητα της σύγχρονης έρευνας είναι προφανής σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Αποτελεί τη βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Η σύγχρονη έρευνα έχει καθοριστική σημασία για την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της κοινωνίας, καθώς αποτελεί τη βάση για την κατανόηση νέων φαινομένων, τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
- Πάρτι αποφοίτησης Κυριακή 20/10, Πλατεία Προπυλαίων, ώρα 8.30μμ. Συναυλία με μουσικές από την ελληνική παράδοση από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (με τη συμμετοχή του Χορευτικού Τομέα ΠΟΦΠΑ).
- Reunion πάρτι, Δευτέρα 21/10, Πλατεία Προπυλαίων, ώρα 8.30μμ. Συναυλία με το σχήμα Music Odyssey του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με τη συμμετοχή του Νίκου Πορτοκάλογλου.
Δυναμικό παρών στο πρώτο φεστιβάλ δίνει και ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ). Το Σάββατο 19/10/2024 πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:
12μ Έναρξη έκθεσης φωτογραφίας στα Προπύλαια.
1μμ–4μμ Ανοικτό γύρισμα στο χώρο του Φεστιβάλ από τον Κινηματογραφικό Τομέα.
2μμ–3.30μμ Παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από το βεστιάριο του Χορευτικού Τομέα στο κινηματοθέατρο ΙΡΙΔΑ.
3μμ–7μμ Ανοιχτό θεατρικό εργαστήρι από φοιτητές του θεατρικού τομέα στο θεατράκι που βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς». Μέγιστη συμμετοχή 50 άτομα)
4μμ–7.30μμ Ανοιχτό μάθημα παραδοσιακών χορών από φοιτητές του Χορευτικού Τομέα στον υπόγειο χώρο της Πανεπιστημιακής Λέσχης Ιπποκράτους 15.
6μμ–9.30μμ Ανοιχτό μάθημα φωτογραφίας από φοιτητές του Φωτογραφικού Τομέα στο χώρο του φεστιβάλ. (Θα πραγματοποιηθούν λήψεις από το Φεστιβάλ με σκοπό το τύπωμα των φωτογραφιών και την παρουσίασή τους στην έκθεση).
(Μέγιστος αριθμός συμμετοχών 50 άτομα, προτεραιότητα σε φοιτητές ΕΚΠΑ.)
Για την Κυριακή, 20/10/2024, και τη Δευτέρα, 21/10, προγραμματίζονται οι παρακάτω δράσεις:
Κυριακή, 20/10/2024
12μ–3μμ Εργαστήριο αναλογικού τυπώματος (συμμετοχή με συμπλήρωση φόρμας. Προτεραιότητα σε φοιτητές Πανεπιστημίου Αθηνών, Πραγματοποίηση σεμιναρίου στο σκοτεινό θάλαμο στην Πανεπιστημιακή Λέσχη και έκθεση των τυπωμάτων στα Προπύλαια. (Αφορά στις λήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ανοιχτό μάθημα του Σαββάτου) (Μέγιστη συμμετοχή ατόμων 25)
12.30μμ–2.30μμ Παρουσίαση μαγνητοσκοπημένης παράστασης Α’ Ομάδα Θεατρικού Τομέα στην ΙΡΙΔΑ (η μαγνητοσκόπηση και το μοντάζ έχει γίνει από τους φοιτητές του Κινηματογραφικού Τομέα).
3μμ–6μμ Εργαστήριο κυανοτυπίας (συμμετοχή με συμπλήρωση φόρμας . Προτεραιότητα σε φοιτητές Πανεπιστημίου Αθηνών – Μέγιστη συμμετοχή ατόμων 30 ατόμων – Πραγματοποίηση σεμιναρίου σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο εντός του χώρου διεξαγωγής του φεστιβάλ) και έκθεση των τυπωμάτων στην έκθεση στα Προπύλαια.
3μμ–7μμ Ανοιχτό θεατρικό εργαστήρι από φοιτητές του Θεατρικού Τομέα στο θεατράκι που βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς» (Μέγιστη συμμετοχή 50 άτομα)
Δευτέρα 21/10/2024
12μ–2μμ Προβολή κινηματογραφικής ταινίας “Ο Θάνατος ενός Γραφειοκράτη – La muerte de un burocrata (Κωμωδία, 1966)” από τους φοιτητές του Κινηματογραφικού Τομέα στο κινηματοθέατρο ΙΡΙΔΑ
2μμ–5μμ Προβολή και παρουσίαση της διαδικασίας μοντάζ από φοιτητές του Κινηματογραφικού ΕΚΠΑ στο κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης.
5μμ-7μμ Παρουσίαση μαγνητοσκοπημένης θεατρικής παράστασης του Β’ Ομάδα Θεατρικού Τομέα
Τέλος, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο Κεντρικό Κτήριο των Προπυλαίων προκειμένου να γνωρίσουν όλοι το υπέροχο και επιβλητικό αυτό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, το οποίο θεμελιώθηκε στις 2 Ιουλίου του 1839 και σχεδίασε ο Δανός αρχιτέκτονας Hans Christian Hansen και που προοριζόταν εξαρχής να αποτελέσει το κέντρο του νεοσύστατου Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Πρόγραμμα ξεναγήσεων:
Σάββατο 19/10/2024
3 ξεναγήσεις: 12μ, 3μμ, 6μμ
Κυριακή 20/10/2024
3 ξεναγήσεις: 12μ, 3μμ, 6μμ
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα: https://weareuoa.uoa.gr/