Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, η ομιλία του Πρέσβη της Ελβετίας Olaf Kjelsen, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώθηκε με την πρωτοβουλία του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και με την συμμετοχή της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Η εκδήλωση εντάσσεται στην συστηματική προσπάθεια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών να στηρίξει την πολιτική εξωστρέφειας και συνεργασίας του Πανεπιστημίου με κοινωνικούς εταίρους σε διεθνές επίπεδο και να φέρει την ακαδημαϊκή κοινότητα κοντά στην ζώσα κοινωνική πραγματικότητα. Στην Εκδήλωση παρεβρέθησαν ο Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής Καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Αγωγής Θωμάς Μπαμπάλης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Καθηγητής Στέλιος Κώτσιος, Καθηγητές και Συνεργάτες της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Τον Πρέσβη καλωσόρισε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Καθηγητής Δημήτρης Θωμάκος, τονίζοντας την σημασία της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης της ακαδημαϊκής και ευρύτερης κοινωνικής δραστηριότητας του Τμήματος και του Πανεπιστημίου και ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την ευγενική του παρουσία στους χώρους του ΕΚΠΑ. Την εκδήλωση και ομιλία του κου Πρέσβη προλόγισαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών Καθηγητής Νικόλας Ηρειώτης ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Ελβετίας, αναφέρθηκε στη συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην δημιουργία του σύγχρονου κράτους της Ελβετίας, και τόνισε την ανάγκη για την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών αυτών μέσω ακαδημαϊκών και άλλων κοινωνικών δράσεων. Ο Πρύτανης σημείωσε πως εκδηλώσεις σαν αυτή δημιουργούν το κλίμα συνεργασίας και αμοιβαιότητας που είναι απαραίτητο για τη διεθνή παρουσία του πανεπιστημίου αλλά και για την κατανόηση της προσφοράς του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Καθηγητής Νικόλαος Ηρειώτης καλωσόρισε τον Πρέσβη και έκανε μια σύντομη παρουσίαση του βιογραφικού του και του διπλωματικού του έργου και τόνισε την σημασία της παρουσίας του Πρέσβη στους χώρους του πανεπιστημίου καθώς και της πρωτοβουλίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών να προάγει την προσπάθειά του για μια διεθνή διάσταση των δραστηριοτήτων του.

Τέλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής Μάνος Πικουλής ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την έμπρακτη συμβολή του και την παροχή υγιειονομικού εξοπλισμού στην περίοδο της πανδημίας.

Ο Πρέσβης Olaf Kjelsen ξεκίνησε την ομιλία του στα Ελληνικά με τις ευχαριστίες του προς το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και τον Πρόεδρό του, προς τον Πρύτανη και τους Κοσμήτορες, για την πρόσκληση του και τις προσφωνήσεις τους, και σημείωσε την χρονικά αδιάσπαστη σημασία του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια για την δημιουργία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας πάνω στα θεμέλια που ο Καποδίστριας έβαλε, και τόνισε την σημασία της παρουσίας του στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας που φέρει το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια. Κατόπιν μίλησε για μία σειρών θεμάτων ενδιαφέροντος, περιγράφοντας κατ’ αρχήν την λειτουργία της Ελβετίας σε πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο και την σημασία της άμεσης δημοκρατίας που χαρακτηρίζει το αποφασίζειν στην Ελβετία. Εξήγησε την έννοια της ουδετερότητας της χώρας, πως αυτή προέρχεται, πως ερμηνεύεται και πως λειτουργεί σε διεθνές επίπεδο σημειώνοντας πως η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της διασφάλισης της ουδετερότητας αυτής. Ο Πρέσβης σημείωσε ότι το κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο της Ελβετίας της επιτρέπει να λειτουργεί με αφομοιωτικό τρόπο καθώς ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα κοινωνικά σύνθετο κράτος, και ότι η αμεσότητα της πολιτικής διεργασίας μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας για την ικανότητα της χώρας να παραμένει δυνατή και ουδέτερη αλλά και να μπορεί να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα. Κατόπιν μίλησε για τον θεσμικό ρόλο της Ελβετίας στα πλαίσια της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσέγγισή της σε θέματα οικονομικής και εμπορικής πολιτικής και την σχέση της με την Ελλάδα. Ο Πρέσβης απάντησε σε ερωτήσεις από τους ακροατές μετά το τέλος της ομιλίας του.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN