Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παρουσιάστηκαν τα Βιβλία της Αντιπρυτάνεως Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ Χαράς Σπηλιοπούλου

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 στο αμφιθέατρο “Άλκης Αργυριάδης” πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων των συγγραφέων Κωνσταντίνου Κάτσου, Κωνσταντίνου Μωραΐτη, Χαράς Σπηλιοπούλου και Νικολάου Τσιάτη.

Τίτλοι βιβλίων: Εγχειρίδιο Κλινικής Ιατροδικαστικής & Εγχειρίδιο Τραυματικής Βλητικής

Για τα βιβλία μίλησαν ο Καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ο Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος και η Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και Αντιπρύτανις Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ, Χαρά Σπηλιοπούλου.

εικόνα Viber 2023 02 07 16 37 55 815 2

Ο Πρύτανης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνεται για το συγγραφικό και ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ, γεγονός που μας κατατάσσει σε μία πολύ υψηλή θέση παγκοσμίως.

Ως Πρύτανης χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση, που αποτελεί ένα έξοχο δείγμα επιστημονικών «καρπών» διακεκριμένων συναδέλφων σε άκρως ενδιαφέροντα ζητήματα.

[…]

Μία από τις σημαντικές Μονάδες του ΕΚΠΑ είναι το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, που έχει την ευθύνη της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των φοιτητών στα Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας αλλά και της εκπαίδευσης των ειδικευομένων στην Ιατροδικαστική και στην Ιατρική της Εργασίας.

Η Διευθύντρια του Εργαστηρίου διδάσκει επίσης στη Σχολή Μετεκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας ειδικά μαθήματα Ιατροδικαστικής.

Το Εργαστήριο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό της Πολιτείας αφού είναι εξουσιοδοτημένο από τον νόμο να διενεργεί πραγματογνωμοσύνες για λογαριασμό των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών της χώρας. Θα αναφέρω ενδεικτικά δύο παραδείγματα, από τις πολύ δύσκολες αποστολές που έχει αναλάβει:

  • την εξέταση των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, το καλοκαίρι του 2018 με 100 περίπου νεκρούς και
  • το ναυάγιο ανοικτά της Καρύστου τον Νοέμβριο του 2022 με 29 νεκρούς μετανάστες.

Επίσης, έχει ασχοληθεί με εξαιρετική επιτυχία στη διερεύνηση πολύ σοβαρών εγκλημάτων και η παρουσία των Ιατροδικαστών του στο Δικαστήριο συμβάλλει σημαντικά στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Με το εγχειρίδιο της Κλινικής Ιατροδικαστικής που παρουσιάζουμε σήμερα, η κ. Σπηλιοπούλου, ο κ. Κάτσος και οι συνεργάτες τους προσφέρουν μια πολύ σημαντική βοήθεια όχι μόνο στον Ιατροδικαστή και στη δικαιοσύνη, αλλά και στον κλινικό γιατρό, όταν αυτός βρίσκεται μπροστά σε ένα θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης.

[…]

Γενικά, η Ιατροδικαστική δεν είναι πλέον μια εμπειρική επιστήμη, αλλά βασίζεται σε ενδείξεις, όπως όλες οι ιατρικές ειδικότητες. Αυτή ακριβώς τη διεπιστημονική προσέγγιση προσφέρει το Εγχειρίδιο Κλινικής Ιατροδικαστικής.

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου θα ήθελα  να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της έκδοσης, το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας καθώς και την Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική και την Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, για την επιστημονική τους συμμετοχή. Είμαι βέβαιος ότι οι φοιτητές, οι ειδικευόμενοι αλλά και οι κλινικοί γιατροί θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από αυτή την έκδοση και εύχομαι σύντομα να δούμε και άλλα τέτοια σύγχρονα συγγράμματα στον τομέα της Ιατροδικαστικής.

[…]

Στα πρόσφατα χρόνια το Πανεπιστήμιό μας μεγαλώνει κτηριακά και ενισχύεται σε εξοπλισμό. Με νέα Κτήρια, νέες υποδομές και επεκτάσεις και ανακαινίσεις.

Ως Πρυτανική Αρχή δώσαμε και δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην βελτίωση των υποδομών και τη ανάπτυξη νέων με σκοπό τη δημιουργία όσο γίνεται καλύτερων συνθηκών για τη διεξαγωγή της διδασκαλίας και της έρευνας των μελών ΔΕΠ, καρπός του έργου των οποίων είναι και τα επιστημονικά συγγράμματα, όπως τα σημερινά που με υπερηφάνεια παρουσιάζουμε.

εικόνα Viber 2023 02 07 16 38 42 743

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN