Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Ισχυρή ανάκαμψη στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ισπανία”, άρθρο του Καθηγητή Π. Πετράκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσε στις 22 Νοεμβρίου 2021 άρθρο του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο “Ισχυρή ανάκαμψη στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ισπανία“.

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
“Είναι εμφανές ότι ο λαβωμένος μεγάλος τουριστικός τομέας έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ότι δεν αποκαταστάθηκε, μετά την COVID του 2020 ο δυναμισμός της ισπανικής οικονομίας, αλλά το ίδιο ισχύει και για την ελληνική. Φαίνεται όμως ότι και οι πολιτικές ανάκαμψης του τουριστικού προϊόντος που ακολουθήθηκαν ήταν αποτελεσματικότερες στην ελληνική οικονομία! Πιθανόν οι βρετανικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί να έπαιξαν σοβαρότερο ρόλο στην Ισπανία. Έτσι διαπιστώνεται ότι το τουριστικό προϊόν θα πρέπει να διατηρεί έναν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα που φαίνεται ότι ισχύει σε ένα σημαντικό βαθμό στην Ελλάδα διότι ο κίνδυνος από τις μονομερείς εξαρτήσεις είναι μεγάλος. Ο δεύτερος λόγος της υστέρησης της ισπανικής οικονομίας σε σχέση με την ελληνική σχετίζεται με την αδυναμία της κατανάλωσης να παίξει επαρκή προωθητικό ρόλο. Προφανώς πάλι τα σχήματα προστασίας του εισοδήματος (απασχόληση, επιδοτήσεις κ.τ.λ.) ήταν πολύ περισσότερο αποτελεσματικά στην Ελλάδα!

Είναι γεγονός επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία είναι οξύτερος από ό,τι στην Ελλάδα, και αυτό είναι θέμα που λειτουργεί περισσότερο ανασχετικά στην ισπανική κατανάλωση. Και εδώ έχουμε επίσης ευνοηθεί επειδή το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα δεν έχει τον ρόλο που έχει στην ισπανική βιομηχανία.

Ο τελευταίος χώρος που αποσπά το ενδιαφέρον μας είναι η παραγωγικότητα στην οικονομία. Τα στοιχεία δεν είναι ακόμα επαρκή, αλλά κρίσιμοι τομείς όπως είναι η διαχείριση των ακινήτων δείχνουν στην Ελλάδα πολύ καλύτερη επίδραση από ό,τι στην Ισπανία. Ενδεχομένως η ύπαρξη μεγαλύτερης σκιώδους οικονομίας στην Ελλάδα να προσθέτει στο συνολικό αποτέλεσμα χωρίς να αποκαλύπτεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να εμφανίζεται παραγωγικότερη. Στην Ελλάδα πάντως η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την παραγωγικότητα του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και την αξιοποίηση του μέχρι τώρα πλούτου σε ακίνητα που βρίσκονταν σε αργία.

Έτσι νομίζουμε ότι μαζί με έναν μετρημένο κρατικό προϋπολογισμό για το 2022 προετοιμάζεται το έδαφος για μια ισχυρή ανάκαμψη, αφού εμφανίζονται στην οικονομία θετικά στοιχεία που ουδέποτε είχαν παρατηρηθεί ξανά (επενδύσεις!). Όταν δε η επιδημιολογική πολιτική αποκτήσει επιτέλους προληπτικό και όχι κατασταλτικό χαρακτήρα, θα γίνουμε ακόμα αποτελεσματικότεροι.”

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε και στο InDeep Analysis.
Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Τα Νέα, 22 Νοεμβρίου 2021

Δείτε την αναδημοσίευση στο InDeep Analysis: http://indeepanalysis.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN