Νέα & Ανακοινώσεις

Το πείραμα των αγγλόφωνων προγραμμάτων στο ΕΚΠΑ πέτυχε: Φοιτητές από όλο τον κόσμο επιλέγουν την Αθήνα για σπουδές

Το πείραμα των αγγλόφωνων προγραμμάτων στο ΕΚΠΑ πέτυχε: Φοιτητές από όλο τον κόσμο επιλέγουν την Αθήνα για σπουδές

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε δημοσίευμα του hellasjournal.com αναφέρεται ότι “Η λειτουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων φαίνεται ότι όχι μόνο δίνει ώθηση στην εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά τα βοηθά και να ξεπερνούν αγκυλώσεις του παρελθόντος, ως μοχλός εκσυγχρονισμού.”

Το δημοσίευμα συνεχίζει ως εξής:
“Μελέτη περίπτωσης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο λειτουργούν τα δύο από τα συνολικά πανελλαδικώς τρία αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα.

Το ημερολόγιο «έδειχνε» Οκτώβριο του 2019, όταν έγινε η ανακοίνωση για τη λειτουργία του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα από ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο: προπτυχιακό στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και τη Φιλολογία της Αρχαίας Ελλάδας (BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece), από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2020, παρά τις αντίξοες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί λόγω πανδημίας.

Ακολούθησε η έναρξη λειτουργίας του αγγλόφωνου ΠΠΣ Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2021 και φέτος, τη σκυτάλη πήρε ξανά το ΕΚΠΑ, με τη λειτουργία του δεύτερου αγγλόφωνου ΠΠΣ Ιατρικής στην Ελλάδα.

Τρία χρόνια μετά τη διευκόλυνση του θεσμικού πλαισίου εκ μέρους της Πολιτείας, η ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «μετρά» ισάριθμα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα και -αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την επερχόμενη έλευση της αποστολής αμερικανικών πανεπιστημίων- αναμένεται να γίνουν περισσότερα.

Σημάδι ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια φαίνονται «σαν έτοιμα από καιρό» να «ανοίξουν» τις πόρτες τους στο εξωτερικό, όχι μόνο για να αναβαθμίσουν τις εγχώριες σπουδές, αλλά και να «αποδείξουν» ότι το επίπεδό τους είναι τόσο υψηλό, ώστε να προσελκύουν φοιτητές από χώρες του εξωτερικού.

Σπούδασε τους… μύθους στην Ελλάδα
«Αν όχι εδώ, πού; Αν όχι εμείς, ποιος;», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην παρουσίαση του πρώτου αγγλόφωνου ΠΠΣ στην Ελλάδα, στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και τη Φιλολογία της Αρχαίας Ελλάδας.
Όντως, το «ποντάρισμα» στο σήμα κατατεθέν της χώρας για την έναρξη ενός τέτοιου εγχειρήματος αποδείχθηκε σωστό: Οι ξένοι φοιτητές διδάσκονται τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στον τόπο που αυτός γεννήθηκε και εξελίχθηκε. Βρίσκονται στον ιδανικό τόπο σπουδών, ανάμεσα ή δίπλα σε μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο Παρθενών, οι Δελφοί, η Ολυμπία.

«Όταν έκανα την αίτηση για το πρόγραμμα, θεώρησα ότι θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία και το τέλειο μέρος για να σπουδάσω τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας σε βάθος. Κάτι που θα μπορέσει να μου ανοίξει πολλές πόρτες επαγγελματικά στο μέλλον», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η τριτοετής φοιτήτρια του προγράμματος, Ελιζαμπέτα Μόσχο.

«Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών έχουμε πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές εκδρομές σε μερικούς από του πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους, όπως οι Μυκήνες, οι Δελφοί, η Ολυμπία, η Κνωσός και η Ζάκρος, κάτι που μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τα όσα ακούγαμε στο αμφιθέατρο», σημείωσε.

Η εμπειρία μαθημάτων εκτός αιθουσών διδασκαλίας στους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας είναι «μοναδική», σύμφωνα με την Ελένη Καραμαλέγκου, διευθύντρια και επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος,

Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. «Το πρόγραμμα προβάλλει διεθνώς την Ελλάδα (από την Αρχαία ως τη σύγχρονη), και τον πολιτισμό της και αυτό είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του», σημείωσε.

Μέχρι σήμερα, η εμπειρία της Ελιζαμπέτα συμβαδίζει με τις αρχικές προσδοκίες της.

Από διοικητικής πλευράς, το πανεπιστήμιο, όπως είπε, «έχει κάνει τη ζωή των φοιτητών πιο εύκολη», ενώ από ακαδημαϊκής πλευράς, χαρακτήρισε τα μαθήματα «πολύ ενδιαφέροντα». «Οι καθηγητές είναι πολύ ευγενικοί και υποστηρικτικοί προς εμάς», εξήγησε.

«Ευχάριστη πρόκληση» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη διδασκαλία φοιτητών και φοιτητριών από πολλά και διαφορετικά μέρη ο Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου του ΕΚΠΑ, Γιώργος Βαβουρανάκης. Και αυτό, διότι, εκτός των άλλων, έχουν -όπως είπε- εντελώς διαφορετικό ακαδημαϊκό αλλά και ευρύτερα πολιτισμικό υπόβαθρο από τους Έλληνες φοιτητές.

«Η διδασκαλία δεν προσπαθεί απλώς να μεταδώσει γνώσεις για την αρχαία Ελλάδα, αλλά και να ενταχθούν ενεργά οι φοιτήτριες και φοιτητές του προγράμματος στην πανεπιστημιακή κοινότητα και να αγαπήσουν την Ελλάδα», πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διεθνείς πίνακες κατατάξεων: παράγοντας και αποτέλεσμα εξωστρέφειας
Το ΕΚΠΑ είναι τα τελευταία χρόνια στην κορυφή των ελληνικών στις διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων και η θέση του βαίνει συνεχώς βελτιούμενη.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Times Higher Education World University Rankings για το έτος 2022-23, στην οποία το ΕΚΠΑ βρίσκεται στα καλύτερα 500.

Το σημαντικό είναι, όμως, ότι μεταξύ των ετών 2016-2022 το πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αυξήσει την συνολική του βαθμολογία κατά 31%, ενώ ειδικά την περίοδο 2022-23 επιτυγχάνει να βελτιώσει την βαθμολογία του σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σε τρία από τα πέντε κριτήρια αξιολόγησης.

Σύμφωνα την αξιολόγηση της κατάταξης το ΕΚΠΑ βρίσκεται στο 15% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στην απήχηση και επίδραση του ερευνητικού του έργου.

Αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τους φοιτητές που ψάχνουν για σπουδές υψηλού επιπέδου. «Η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών είναι το κορυφαίο στη Μεσόγειο και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο βάσει κατατάξεων», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σάρα Αλ Χαντίντι, πρωτοετής του αγγλόφωνου ΠΠΣ Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Αυτό, σε συνδυασμό με την απήχηση των καθηγητών και τη θέση της Σχολής σε ερευνητικό επίπεδο, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για να κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.

Η υψηλή θέση στις κατατάξεις δίνει επιπλέον αξία και στο πτυχίο, σύμφωνα με τον Ανδρέα Σάββα, επίσης πρωτοετή. «Επίσης, είναι τιμή μας να σπουδάζουμε δίπλα σε καθηγητές που στην ειδικότητά του ο καθένας κάνει εξαιρετικό έργο», συμπλήρωσε.

«Το πανεπιστήμιο έχει υψηλό πρεστίζ και οι φοιτητές έχουν πολύ υψηλό επίπεδο», διαπίστωσε από πλευράς της η Κατερίνα Αλ Νασράουι.

Όσο για τη διδασκαλία, κοινό χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη των καθηγητών. «Έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από τους καθηγητές, αλλά και από τη διοίκηση και έτσι η ζωή μας διευκολύνεται», είπε η Μαρία Σιμόν και στο ίδιο μήκος κύματος συμπλήρωσε και ο Ανδρέας: «Οι καθηγητές είναι φιλικοί και υποστηρικτικοί».

Πρωτοπορία και στη βελτίωση της νομοθεσίας
Το ΠΠΣ της Φιλοσοφικής Σχολής «έδειξε» πρώτο τον δρόμο για τη λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων, σε ένα τοπίο θεσμικά αχαρτογράφητο.

Μέχρι σήμερα, στα τρία χρόνια λειτουργίας του συνέβαλε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και υπέδειξε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση νομικών και άλλων προβλημάτων που είχαν σχέση όχι μόνο με τις συνθήκες εγκατάστασης αλλά και την εν γένει ζωή των φοιτητών στην Ελλάδα (διευκόλυνση της έκδοσης ΑΦΜ, άδειας διαμονής, φοιτητικής visa στις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού).

Το σημαντικό, όπως φαίνεται, ήταν να δοθεί η δυνατότητα εκ μέρους της Πολιτείας να «ανοίξουν» τις πόρτες τους στο εξωτερικό τα ελληνικά πανεπιστήμια. Πλέον, ο δρόμος φαίνεται ανοικτός για νέες πρωτοβουλίες και για βελτίωση του νομικού πλαισίου, ώστε το «άνοιγμα» των ελληνικών πανεπιστημίων στη διεθνή κοινότητα να περάσει στην ώριμη φάση του.”

Βλ. επίσης: https://hellasjournal.com/2022/10/to-pirama-ton-anglofonon-programmaton-sto-ekpa-petiche-fitites-apo-olo-ton-kosmo-epilegoun-tin-athina-gia-spoudes/

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο