Η «Επιτροπή για την καλλιέργεια και την προώθηση των σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Κύπρο» διοργάνωσε την 35η εκπαιδευτική αποστολή στην Κύπρο κατά το διάστημα 24 έως 30 Μαρτίου 2024.
Πρόκειται για μία δημιουργική επικοινωνία του Πανεπιστημίου μας με την Κύπρο, που στοχεύει στην προβολή της πνευματικής και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεγαλονήσου, οδηγώντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση των δεσμών με τη σύγχρονη Κύπρο, καθώς και στην προώθηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το εθνικό θέμα.
Στο πλαίσιο αυτής της εκπαιδευτικής αποστολής, που εδώ και πολλά χρόνια έχει διαμορφωθεί σε ένα είδος προγραμματικού προσκυνήματος, με στόχο την αμοιβαία ανανέωση της ενημέρωσης και την τόνωση του εθνικού φρονήματος επισκεπτών και οικοδεσποτών, πραγματοποιήθηκε, ως κορυφαία εκδήλωση, το 5ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, με τίτλο «Οι ιδρυτικοί μύθοι της Κύπρου ανά τους αιώνες και ο Όμηρος». Στο συνέδριο, που διήρκησε επί διήμερο (26-27 Μαρτίου 2024), παρουσιάστηκαν πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις από μέλη του Ε.Κ.Π.Α. (ενδεικτικά μνημονεύονται οι εξής: Ανδρέας Βοσκός, Αικατερίνα-Νίνα Καρβούνη, Γραμματική Κάρλα, Κωνσταντίνος Κασίνης, Σοφία Παπαϊωάννου, Γεώργιος Πετρίκκος, Μαρίζα Φουντοπούλου), μέλη άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων (Θεοδόσης Πυλαρινός, Λουΐζα Χριστοδουλίδου) και μέλη της κυπριακής ακαδημαϊκής και πνευματικής κοινότητας (Κυριάκος Ιωάννου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, Κυριάκος Χαραλαμπίδης). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και υπό την αιγίδα της Έντιμης Υπουργού Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου.
Επιπροσθέτως, η πεντηκονταμελής αποστολή του Ε.Κ.Π.Α., έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, από την Υφυπουργό Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου, από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου και από τον Πρόεδρο του «Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959» (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.) κ. Ανδρέα Μαϊμαρίδη. Ακόμη, τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικά κυπριακά τοπόσημα, όπως τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο πεσόντων Μακεδονίτισσας, να ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Αγώνος της Κύπρου, να ενημερωθούν για το Κυπριακό από λειτουργό του Υπουργείου Εξωτερικών και τέλος να γίνουν δεκτά στη Λέσχη Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και στο Στρατόπεδο Ελληνικής Δύναμης Κύπρου ( ΕΛ.ΔΥ.Κ.).
Δυναμική ήταν – και σ’ αυτήν την εκπαιδευτική αποστολή του Ε.Κ.Π.Α. στην Κύπρο– η παρουσία της μικτής χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., που υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Καθηγητή Νικολάου Μαλιάρα έδωσε εξαιρετικά επιτυχείς μουσικές παραστάσεις, μεταξύ άλλων, στο θέατρο Στρόβολου (25/3), στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (26/3), στον κατεχόμενο Δήμο Καραβά (27/3), στον Δήμο Αγίας Νάπας (28/3) και στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα (29/3). Η χορωδία ερμήνευσε τραγούδια της λαϊκής κυπριακής μουσικής παράδοσης, τα οποία έχει επαναπροσεγγίσει, ερμηνευτικά και αισθητικά. Τραγούδια έντεχνα, δημιουργίες επώνυμων συνθετών, όπως ο Αχιλλέας Λυμπουρίδης, τραγούδια εμπνευσμένα από τον ηρωικό Αγώνα των Κυπρίων του 1955-1959, σε στίχους δημοτικούς ή στους στίχους του μαρτυρικού Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τραγούδια που συγκίνησαν και συγκινούν ακόμη και σήμερα κάθε ελληνική ψυχή, τραγούδια που αναφέρονται στην τουρκική εισβολή του 1974, τραγούδια που υμνούν και αναπολούν σκλαβωμένες πατρίδες, όπως η Κερύνεια, η Αμμόχωστος και η Μόρφου.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Πρόεδρος της «Επιτροπής για την καλλιέργεια και την προώθηση των σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Κύπρο», καθώς και τα ακόλουθα μέλη της ίδιας Επιτροπής: η κ. Αθανασία Σμυρνιώτου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, η κ. Σοφία Παπαϊωάννου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, η κ. Γραμματική Κάρλα, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Ανδρέας Βοσκός, Ομότιμος Καθηγητής, και ο κ. Νικόλαος Μαλιάρας, Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Κατά την επίσκεψη της αποστολής του Ε.Κ.Π.Α. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε στους φοιτητές ότι για τον ένα εκ των δύο πρωτεργατών του θεσμού των επισκέψεων φοιτητών του Πανεπιστημίου στην Κύπρο εδώ και 35 χρόνια, Καθηγητή Γλωσσολογίας και μέλος της Επιτροπής του Πανεπιστημίου για την Κύπρο, Παναγιώτη Κοντό, που απεβίωσε τις ημέρες της επίσκεψης, με απόφαση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδώσει μετά θάνατον την κυπριακή υπηκοότητα στον εκκλιπόντα για την προσφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της εκπαίδευσης.
Μιλώντας στους φοιτητές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει καταστεί θεσμός αυτή η ετήσια επίσκεψη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Σκεφτόμουν, βλέποντας το πρόγραμμα μου το πρωί για τη σημερινές μου συναντήσεις, ότι πριν δύο μέρες είδα μαθητές από την Αθήνα…Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένες, λόγω των σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο, ότι γνωρίζουν καλά είτε τα παιδιά στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, οι νέοι μας, οι φοιτητές μας, για την Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε…Ειδικότερα για την Κύπρο, το 2024 είναι ένα ιστορικό έτος. Ιστορικό γιατί συμπληρώνονται 50 χρόνια, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή. Μισός αιώνας συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας. 50 χρόνια μετά υπάρχουν πρόσφυγες, υπάρχουν αγνοούμενοι, υπάρχουν εγκλωβισμένοι…Γεννήθηκα, μεγάλωσα σε μια κατεχόμενη πατρίδα και δεν πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να δημιουργηθεί η αίσθηση στον οποιονδήποτε, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και γενικότερα στον απανταχού Ελληνισμό, ότι αυτή η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα είναι η φυσιολογική κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο. Δεν είναι η φυσιολογική κατάσταση πραγμάτων. Υπάρχει κατοχή, υπάρχουν ακόμη πρόσφυγες, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και η επόμενη γενιά όλων αυτών που έζησαν τα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας έχουμε μεγάλη ευθύνη να πράξουμε ό, τι πρέπει, ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε τον τόπο μας.
[…]
Σε αυτή την προσπάθεια, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος είμαστε ένα. Εργαζόμαστε από κοινού, ειδικότερα μέσα στην κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζουμε πολύ καλά και στην Αθήνα και στη Λευκωσία ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Η γεωγραφία καθορίζει εν πολλοίς και την Ιστορία μας. Και είμαστε εδώ, δύο χώρες ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, να λύσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν, με κορυφαίο φυσικά και αποτελεί, αν θέλετε και προϋπόθεση για την οποιαδήποτε προσπάθεια για να επικρατήσει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Θεωρώ πολύ σημαντική την παρουσία σας, ειδικότερα φέτος που έχουμε αυτές τις δύο επετείους, τα δύο ορόσημα, σημαντικά ορόσημα για τούτο τον τόπο».
Τέλος, οι φοιτητές χάρισαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμνηστικά δώρα, ενώ οι φοιτητές του Μουσικού Τμήματος της Σχολής τραγούδησαν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κυπριακά τραγούδια, αλλά και αγωνιστικά τραγούδια με θέμα την Κύπρο.