Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μελέτη για τη διερεύνηση της πρόθεσης των νοσηλευτών να εμβολιαστούν με μια δεύτερη αναμνηστική δόση ή με ένα νέο εμβόλιο κατά της COVID-19

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ πραγματοποίησε μια μελέτη για τη διερεύνηση της πρόθεσης των νοσηλευτών να εμβολιαστούν με μια δεύτερη αναμνηστική δόση ή με ένα νέο εμβόλιο κατά της COVID-19. Επιπλέον, διερευνήθηκαν και οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάζουν την πρόθεση των νοσηλευτών να εμβολιαστούν. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Clinical Nursing” με το πλήρες κείμενο να είναι προσβάσιμο στον σύνδεσμο https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jocn.16576. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την Καθηγήτρια Δάφνη Καϊτελίδου, τους Αναπληρωτές Καθηγητές Θεόδωρο Κατσούλα και Θεόδωρο Μαριόλη-Σαψάκο, την Επίκουρη Καθηγήτρια Όλγα Σίσκου, τις Διδάκτορες Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου και Ειρήνη Βράκα και την Αγλαΐα Κατσιρούμπα (νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc).  

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 με τη συμμετοχή 795 νοσηλευτών, οι οποίοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το αρχικό σχήμα εμβολιασμού και την πρώτη αναμνηστική δόση. Η μελέτη διεξήχθη αμέσως μετά από τη σύσταση του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων (π.χ. ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, ενήλικες άνω των 70 ετών με χρόνιο νόσημα κ.ά.) με μια δεύτερη αναμνηστική δόση. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 38,5 έτη, ενώ το 81,8% ήταν γυναίκες. Το 50,3% των νοσηλευτών είχαν εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη το 2021.

Το 69,1% των νοσηλευτών δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν με μια δεύτερη αναμνηστική δόση κατά της COVID-19, ενώ το 15,8% δήλωσαν απρόθυμοι και το 15,1% δήλωσαν αβέβαιοι. Οι σημαντικότερες αιτίες της απροθυμίας ήταν οι εξής: ανησυχία για μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων κατά της COVID-19, ανησυχία για την αποτελεσματικότητα της νέας δόσης, η αντίληψη ότι η νέα δόση δεν είναι απαραίτητη για την προστασία από τον κορωνοϊό, η κόπωση από τους συνεχείς εμβολιασμούς, η ανησυχία για άμεσες παρενέργειες της νέας δόσης, η πρόσφατη νόσηση από την COVID-19 και η αντίληψη ότι ο κίνδυνος από την COVID-19 είναι πλέον μικρός.

Οι παράγοντες που αύξαναν την απροθυμία των νοσηλευτών να εμβολιαστούν ήταν οι εξής: χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, απουσία χρόνιου νοσήματος, πολύ καλή κατάσταση υγείας, απουσία εμβολιασμού για την εποχική γρίπη το 2021, αυξημένη συμμόρφωση στα μέτρα ατομικής προστασίας, αυξημένος φόβος για τη δεύτερη αναμνηστική δόση και μειωμένη εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Επιπλέον, οι νοσηλευτές που παρείχαν φροντίδα υγείας σε ασθενείς με COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι νοσηλευτές που δεν είχαν νοσήσει από την COVID-19 ήταν περισσότερο απρόθυμοι να εμβολιαστούν με μια δεύτερη αναμνηστική δόση ή με ένα νέο εμβόλιο κατά της COVID-19.

Συμπερασματικά, ένα σημαντικό ποσοστό των νοσηλευτών είναι αβέβαιοι ή απρόθυμοι να εμβολιαστούν με μια δεύτερη αναμνηστική δόση ή με ένα νέο εμβόλιο κατά της COVID-19. Καθώς, οι χειμερινοί μήνες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο επιδημικό κύμα του κορωνοϊού, ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 προσφέρει σημαντική προστασία και είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι οι επαγγελματίες υγείας. Η κατάλληλη ενημέρωση των νοσηλευτών για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια και των αναμνηστικών δόσεων του εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αποτελεσματικότερη διαχείριση ενός νέου πιθανού επιδημικού κύματος.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN