Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’.
Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and Maritime του World Conference on Transport Research Society (WCTRS).
Δόθηκε έτσι η ευκαιρία σε ένα διεθνούς επιπέδου σύνολο κορυφαίων ακαδημαϊκών, εμπειρογνωμόνων και στελεχών της αγοράς και των επιχειρήσεων να παρουσιάσουν επιστημονικές εργασίες, να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν δίκτυα συνεργασιών, αναφορικά με το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας, των λιμένων και της εφοδιαστικής αλυσίδας, με έμφαση στην βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των κρίσιμων αυτών τομέων για το διεθνές εμπόριο, την οικονομία και ευημερία.
Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ συμμετείχε δυναμικά στον σημαντικό διεθνή διάλογο, συμβάλλοντας με διαφορετικούς τρόπους στη θεματολογία του έγκυρου Διεθνούς Συνεδρίου ‘SIGA2 Conference 2025 – WCTRS’.
Ο Καθηγητής Θεόδωρος Συριόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, συμμετείχε ως Προσκεκλημένος Ομιλητής στην ομάδα των Επίτιμων Κεντρικών Ομιλητών (Honorary Keynote Speakers), με στόχο να συμβάλλει με προτάσεις στο περίπλοκο θέμα της σημαντικής χρηματοδότησης που απαιτείται από τις ναυτιλιακές, λιμενικές και εφοδιαστικές επιχειρήσεις. Το σύνολο των επιχειρήσεων αυτών καλείται να επιτύχει πιεστικούς μεσοπρόθεσμους στόχους απανθρακοποίησης (decarbonization), μέσω προώθησης πράσινων επενδύσεων προς εκσυγχρονισμό των πλοίων (green/eco vessels) και υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων (alternative fuels).
Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τους στόχους του IMO (International Maritime Organization), η διεθνής ναυτιλία καλείται να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα ρύπων από εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) μέχρι το 2050. Για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος, ο IMO έχει θέσει ενδιάμεσους στόχους μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τουλάχιστον μέχρι 20% μέχρι το 2030 (στοχεύοντας έως και 30%) και 70% μέχρι το 2040 (στοχεύοντας έως και 80%), σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2008.
Στο πάνελ των Κεντρικών Ομιλητών του Συνεδρίου συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι από σημαντικούς φορείς, όπως, μεταξύ άλλων, Global Shipping BNP Paribas, Royal Association of Dutch Shipowners, Royal Belgian Shipowner Association, OECD Policy Experts και managers της κορυφαίας βιομηχανίας χάλυβα Arcelor Mittal.
Επιπρόσθετα, δύο επίκαιρα και καινοτόμα επιστημονικά άρθρα παρουσιάστηκαν από ακαδημαϊκά μέλη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ σε ένα ευρύ ακροατήριο ακαδημαϊκών και στελεχών της αγοράς. Συγκεκριμένα, ο κ. Ευθύμιος Ρουμπής, Επίκουρος Καθηγητής Ναυτιλιακών Οικονομικών, ο κ. Μιχάλης Τσατσαρώνης, Επίκουρος Καθηγητής Ποσοτικών Μεθόδων με Έμφαση στη Ναυτιλία, o κ. Χρήστος Τσιτσάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοστολόγησης Υπηρεσιών και ο κ. Θεόδωρος Συριόπουλος, Καθηγητής Ναυτιλιακής Χρηματοοικονομικής, μελέτησαν κρίσιμες στρατηγικές χρηματοοικονομικές και περιβαλλοντικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου. Παρουσιάστηκαν, ειδικότερα, τα ακόλουθα επιστημονικά άρθρα:
- Determinants of Capital Structure in Shipping Firms Under Varying Risk Conditions
Co-authors: Michael Tsatsaronis, Theodoros Syriopoulos, Efthymios Roumpis
Ποιοι κρίσιμοι παράγοντες διαμορφώνουν τις χρηματοδοτικές αποφάσεις και την κεφαλαιακή διάρθρωση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων διεθνώς ?
Η εμπειρική αυτή μελέτη διερευνά την επίδραση κρίσιμων παραγόντων, περιλαμβανομένων του μεγέθους της εταιρίας, της δομής του ενεργητικού, της κερδοφορίας και του επίπεδου κινδύνου, στη διαμόρφωση των χρηματοδοτικών αποφάσεων και της κεφαλαιακής δομής των εισηγμένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Εξετάζοντας συγκριτικά τις σχετικές προσεγγίσεις υψηλών-μεσαίων-χαμηλών επιπέδων κινδύνου της αγοράς, η μελέτη διατυπώνει χρήσιμες ιδέες ως προς τον τρόπο που οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις επιλέγουν στρατηγικά τις χρηματοδοτικές τους αποφάσεις υπό συνθήκες αβεβαιότητας και διαπιστώνει τη δυναμική χρηματοοικονομικής ευελιξίας και προσαρμοστικότητας τους σε συνθήκες διεθνών έντονων διακυμάνσεων.
- Coal Phase-Out and Implications on Seaborne Trade
Co-authors: Efthymios Roumpis, Theodoros Syriopoulos, Michael Tsatsaronis, Christos Tsitsakis
Ποιες είναι οι συνέπειες της ενεργειακής μετάβασης για τις ναυτιλιακές εταιρίες ξηρού φορτίου ?
Η εφαρμοσμένη αυτή μελέτη διερευνά τις συνέπειες από την μείωση της παραγωγής και εμπορίας λιγνίτη, στο πλαίσιο των κλιματικών στόχων και των σχετικών πολιτικών για την υλοποίηση τους, προς επίτευξη ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος. Εφαρμόζεται ένα υπόδειγμα μακροχρόνιας ισορροπίας για να εκτιμηθούν εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με την προβλεπόμενη ζήτηση λιγνίτη μέχρι το 2050 και τις αναμενόμενες συνέπειες στις αντίστοιχες θαλάσσιες εμπορικές ροές. Η καινοτόμος προσέγγιση της μελέτης διατυπώνει ενδιαφέροντα ευρήματα αναφορικά με τις ροές λιγνίτη στο μέλλον και τις αλυσιδωτές συνέπειες για την ναυτιλία ξηρών (χύδην) φορτίων, καθώς και τις αναμενόμενες στρατηγικές προσαρμογής του αντίστοιχου στόλου, τη διαφοροποίηση των ξηρών φορτίων και την απανθρακοποίηση στη ναυτιλία.
Οι ανωτέρω επιστημονικές εργασίες, δράσεις και συμμετοχές αναδεικνύουν εμφατικά τη συστηματική εστίαση των μελών του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας τόσο στην προώθηση επίκαιρης εφαρμοσμένης ερευνητικής δραστηριότητας, όσο και στην διαμόρφωση κρίσιμων προτάσεων πολιτικής για τη διεθνή ναυτιλία και μεταφορές αλλά και στην ενίσχυση των δεσμών ερευνητικής συνεργασίας με διεθνή ιδρύματα και φορείς, προάγοντας τη θέση του Τμήματος ΔΙΛΙΝ στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων ναυτιλιακών σπουδών διεθνώς.
Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ (www.pms.uoa.gr) παρέχει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σπουδών, με εστίαση στη ναυτιλία, τους λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα που αποτελούν κεντρικούς πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών. Στην ευρεία διεπιστημονικότητα των γνωστικών αντικειμένων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μέθοδοι, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, αρχές δικαίου και διεθνείς γεωπολιτικές σχέσεις (επικοινωνία: email: secr@pms.uoa.gr, τηλ.: 22280 21860).
Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας διοργανώνει το Εντατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΄Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’ (https://spm.pms.uoa.gr), σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ. Το ΠΜΣ παρέχει σύγχρονες ακαδημαϊκές γνώσεις, με ευέλικτη μεταπτυχιακή εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες επαγγελματικές δεξιότητες, για δυναμική ανέλιξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας του ευρύτερου διεθνούς ναυτιλιακού ‘cluster’, που θα καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για στελέχη με ισχυρό διεπιστημονικό υπόβαθρο σε στρατηγικά κρίσιμους +τομείς της οικονομίας (επικοινωνία: email: spm@pms.uoa.gr, τηλ.: 22280 21861).