Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Πρέσβης της ΛΔ της Κίνας στη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ γιορτάζει με φοιτητές την κινεζική Πρωτοχρονιά

Στο πλαίσιο του εορτασμού της κινεζικής Πρωτοχρονιάς (Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου 2022), ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κος XIAO Junzheng συνάντησε το Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022 στο χώρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου φοιτητές και φοιτήτριες από την Κίνα που σπουδάζουν  στο Πανεπιστήμιό μας και τους ευχήθηκε «Καλή Χρονιά». Η ομάδα των φοιτητών ήταν αντιπροσωπευτική καθώς τηρήθηκαν  όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Τον Πρέσβη συνόδευαν μέλη της κινεζικής Πρεσβείας μεταξύ των οποίων ο Εκπαιδευτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας κος TIAN Lei. Τον υποδέχθηκε στη Βιβλιοθήκη η Ομότιμη  Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, πρώην Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, Διευθύντρια του αγγλόφωνου προπτυχιακού «BA Program in Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece”και Πρόεδρος του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Τον Πρέσβη και την ακολουθία του ξενάγησε η επόπτης της Βιβλιοθήκης Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ευδοκία Μπαλάση.  

Η εκδήλωση έδωσε ζωντάνια στη χιονισμένη Πανεπιστημιούπολη και κύλησε σε πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ο Πρέσβης πρόσφερε στις φοιτήτριες και στους φοιτητές μία τσάντα με δώρα από την πατρίδα τους, συμπεριλαμβανομένων και ενθυμίων από τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες,  και τους παρότρυνε να επωφεληθούν από την πολύτιμη εμπειρία των σπουδών στην Ελλάδα, να εργάζονται σκληρά και να τιμήσουν τη χώρα τους. Στο λόγο του αναφέρθηκε στο θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό, τη σημασία που αποδίδει στις σπουδές των κινέζων φοιτητών στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, θαύμασε τον πνευματικό πλούτο της Βιβλιοθήκης, και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου για την δημιουργία των προγραμμάτων  σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής για φοιτητές των Κινεζικών Πανεπιστημίων καθώς και την στήριξη των κινέζων φοιτητών στο αγγλόφωνο προπτυχιακό της Σχολής.

Η κα Καραμαλέγκου τόνισε  τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού και τις πολύ καλές επιδόσεις των κινέζων φοιτητών στα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρύτανη Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου και του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Οι φοιτητές που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση εκπροσώπησαν τα διάφορα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα της Φιλοσοφικής:

Το αγγλόφωνο προπτυχιακό «BA Program in Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece”, το οποίο αριθμεί δύο χρόνια επιτυχούς εκπαιδευτικής λειτουργίας και έχει φοιτητές και φοιτήτριες από περισσότερες από δέκα χώρες μεταξύ των οποίων δεκαοκτώ φοιτητές και φοιτήτριες από την Κίνα. Τρεις από αυτούς έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα για ένα έτος, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας με το κινεζικό πανεπιστήμιο Southwest University.

Τα τελευταία χρόνια η παρουσία Κινέζων φοιτητών στη Φιλοσοφική Σχολή είναι ιδιαίτερα αισθητή. Εκτός από τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί στο αγγλόφωνο προπτυχιακό όπως προαναφέρθηκε, αρκετοί κινέζοι φοιτούν σε αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα ή είναι υποψήφιοι διδάκτορες.

Επίσης, έχουν συναφθεί διμερείς συμφωνίες με όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Κίνας τα οποία διαθέτουν τμήματα ελληνικών σπουδών. Βάσει αυτών των συμφωνιών, τα Shanghai International Studies University,  Guangdong University of Foreign Studies, Beijing Foreign Studies University και Tianjin Foreign Studies University αποστέλλουν σχεδόν κάθε χρόνο φοιτητές ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για να διανύσουν ένα έτος  των σπουδών τους στη Φιλοσοφική Σχολή, παρακολουθώντας ταυτόχρονα στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα επιλέγουν μετά την αποφοίτησή   τους να εγγραφούν στα ελληνόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα της Φιλοσοφικής Σχολής και του ΕΚΠΑ γενικότερα. Με μεγάλη μας χαρά παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και διαπιστώνουμε ότι έχουν όλα τα εφόδια για να παρακολουθήσουν με επιτυχία αυτά τα προγράμματα δίπλα στους Έλληνες φοιτητές.

Τέλος, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των κινεζικών ιδρυμάτων για την οργάνωση θερινών σχολείων από Φιλοσοφική Σχολή σε θέματα ελληνικού πολιτισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε το επιτυχημένο πρόγραμμα που οργανώθηκε για το University of Chinese Academy of Sciences (UCASS). Αναμένεται ότι μετά το τέλος της πανδημίας η δραστηριότητα αυτή θα αναπτυχθεί ραγδαία.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή ευρίσκονται στη Φιλοσοφική Σχολή πάνω από 50 φοιτήτριες και φοιτητές από την Κίνα που συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα που προαναφέρθηκαν. Όπως είπε και ο πρέσβης της ΛΔ Κίνας, η παρουσία των κινέζων φοιτητών στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς συνεισφέρει στην μη κυβερνητική διπλωματία και στην προαγωγή των διαπροσωπικών επαφών (people-to-people exchanges) μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Η εκδήλωση καλύφθηκε δημοσιογραφικά από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV, από κινέζους εκπροσώπους τύπου καθώς και από την υπεύθυνη για την επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του αγγλόφωνου προπτυχιακού Προγράμματος της Φιλοσοφικής..

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN