Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ελληνική Μαθητική Ομάδα συμμετέχει και φέτος –όπως κάθε χρόνο– στην εφετινή 52η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2022 διαδικτυακά (10 – 18 / 07 / 2022) που οργανώνει η Ελβετία.

Ipho22

Η συμμετοχή της χώρας μας –με επιλεγόμενες ομάδες τελειόφοιτων μαθητών Λυκείου– στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής που διενεργούνται κάθε χρόνο δεν στοχεύει –απλώς– στην επιλογή και τις διακρίσεις Ελλήνων Μαθητών σε αυτήν την κορυφαία πρόκληση συναγωνισμού άριστων από όλο τον κόσμο.

Στοχεύει –κυρίως– στη γνωριμία με νέες ιδέες και τάσεις που εμφανίζονται, αλλά και νέες μεθόδους και πρακτικές που εφαρμόζονται και αξιολογούνται, κάθε χρόνο, σε ένα δυναμικό περιβάλλον –400 περίπου– επιλεγέντων μαθητών και –160 περίπου– εκπαιδευτικών / κριτών από 80 περίπου χώρες, σε διαφορετική χώρα κάθε χρονιά. Είναι ευκαιρίες αναζήτησης και προσαρμογής της Ελληνικής Φυσικής Εκπαίδευσης στις παγκόσμιες τάσεις και πρακτικές.

Η χώρα μας, από το 1994, όταν εμφανιστήκαμε για πρώτη φορά στην 25η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής του Πεκίνου, συμμετέχει σχεδόν ανελλιπώς με πέντε μαθητές/τριες και δύο συνοδούς στις Διεθνείς Ολυμπιάδες, είτε διαδικτυακά (λόγω της πανδημίας) είτε in situ. Οι μαθητές/τριες επιλέγονται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (έως το έτος 2015 από το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και, από το έτος 2016, από το Τμήμα Φυσικής σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευσης, μέσω των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής «Αριστοτέλης»).

Συνάδελφοι από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εταιρεία Φυσικής (καθηγητές, διδάκτορες, μεταπτυχιακοί και μαχόμενοι εκπαιδευτικοί) θεματοδοτούν τους Διαγωνισμούς και αξιολογούν / επιλέγουν τα μέλη της Ομάδας, τα οποία προετοιμάζουν σε θεωρητικά και πειραματικά θέματα στα Εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής, αλλά και τα υποστηρίζουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιάδων (πάντοτε εθελοντικά και χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή). Πληροφορίες για τους Διαγωνισμούς «Αριστοτέλης» και τις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής αναρτώνται στους διαδικτυακούς τόπους: http://micro-kosmos.uoa.gr και www.εεφεε.gr

Από την εμπειρία μας, που έχει αποκτηθεί από τη συμμετοχή μας στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, έχουν υποβληθεί (με τις ετήσιες αναφορές μας στο Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ) και έχουν υιοθετηθεί ή και εφαρμοστεί, ήδη, στα Προγράμματα Σπουδών και την Τράπεζα Θεμάτων, πολλές προτάσεις μας.

Μερικές από αυτές είναι: α) η επέκταση του γνωσιακού αντικειμένου των θεωρητικών θεμάτων του Λυκείου (και) σε θέματα μετακλασικής φυσικής τα οποία πλέον –στην εποχή μας– κυριαρχούν στις εφαρμογές της φυσικής επιστήμης και στην τεχνολογία, β) η συστηματοποίηση και βαθμολογική αξιολόγηση του πραγματικού πειραματισμού (και) στο Λύκειο, γ) η αξιοποίηση –όταν ο πραγματικός πειραματισμός δεν είναι εφικτός– θεμάτων που απαιτούν επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων και υπολογισμούς αριθμητικών αποτελεσμάτων ή και λογισμικού προσομοίωσης της πειραματικής διαδικασίας κατά τρόπο ρεαλιστικό ώστε να περιλαμβάνει τα σφάλματα που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια μετρήσεων και δ) η μεθοδολογική ένταξη του πειραματισμού στην εκπαιδευτική / διερευνητική διαδικασία, καθώς και η ορθολογική σκέψη για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

desmos ipho22

Αναφέρουμε τιμητικά τα ονόματα και τα σχολεία των επιλεγέντων μαθητών: Πάζας Βασίλειος του Ηλία (Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων), Ζορμπάς Χρήστος του Φώτη (2ο ΓΕΛ Αιγίου), Αθανασόπουλος Νικόλαος του Χρήστου (Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων), Παπαδόπουλος Αθανάσιος του Θεμιστοκλή (Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Α.Ε.), Τσούλιας Αλέξανδρος του Στέλιου (32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης).

Η φετινή συμμετοχή της χώρας μας επιτυγχάνεται χάρη στην υποστήριξη του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για την κοινωνική προσφορά στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Δεσμός για τα Σχολεία», με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών μάθησης για μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, παρέχει υλικοτεχνικό και αθλητικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό και έργα υποδομής σε δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων. Περισσότερες πληροφορίες www.desmos.org

Η Επιστημονική / Οργανωτική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήματος Φυσικής και της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση για τη Συμμετοχή της χώρα μας στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN