Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διημερίδα με θέμα «Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα», στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση. Στόχος της διημερίδας ήταν η παρουσίαση στην εκπαιδευτική κοινότητα των νέων Προγραμμάτων Σπουδών Νεοελληνικής γλώσσας Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, τα οποία εκπονήθηκαν στο πλαίσιο έργου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) από επιστημονικές ομάδες με επόπτες τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευγενία Μαγουλά, Θανάση Μιχάλη, Διονύση Γούτσο και με τη συνεργασία του καθηγητή γλωσσολογίας Γεωργίου Μπαμπινιώτη, ως θεσμικού συμβούλου του ΙΕΠ για τα προγράμματα της γλώσσας.

image 31

Κατά την εναρκτήρια επίσημη τελετή στη Μεγάλη Αίθουσα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθώς και ο πρώην Πρύτανης, καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος έθεσε το θεωρητικό πλαίσιο και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους συγκροτήθηκε το νέο Πρόγραμμα Σπουδών των τριών κύκλων και επεσήμανε τη σημασία ενός σύγχρονου ΠΣ, που θα ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες εκπαιδευτικές ανάγκες της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο σχολείο.

image 32

Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Η διοργάνωση της διημερίδας «φέρει τη σφραγίδα» 3 τμημάτων του ΕΚΠΑ ―του ΠΤΔΕ, του Παιδαγωγικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Τμήματος Φιλολογίας― γεγονός που συνιστά εχέγγυο και βάση για την ανάπτυξη συνεργασιών καθηγητών του πανεπιστημίου μας με στόχο τη μελέτη, διδασκαλία και διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Το επιστημονικό δυναμικό αυτών των Τμημάτων έχει σημαντικότατη προσφορά στη Επιστήμη γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας.

[…]

Χαίρω που το Πανεπιστήμιό μας είναι ενεργά παρόν σε αυτή την πολύ σημαντική  προσπάθεια τού Υπουργείου Παιδείας με την ευθύνη του ΙΕΠ.  

Κυρίες και κύριοι,

Όπως γνωρίζουμε όλοι και όλες καλά, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει κάνει με όλους σας, με όλους μας, τεράστια, σταθερά βήματα προς το μέλλον που οραματιζόμαστε.

Οι Διεθνείς Κατατάξεις αναδεικνύουν τη σημαντική θέση του Πανεπιστημίου μας ανάμεσα σε χιλιάδες σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, το Πανεπιστήμιό μας, είναι, μαζί με άλλα 9 Πανεπιστήμια, Ιδρυτικό μέλος από το τέλος του 2018 της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας CIVIS, μιας Συμμαχίας η οποία έχει ως στόχο να διαμορφώσει το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

[…]

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρά μπροστά δυναμικά, με σταθερά βήματα, μέσα στην κοινωνία, με βασικό σημείο υπεροχής το Επιστημονικό Δυναμικό του και τους άξιους φοιτητές και φοιτήτριές του.

Σας ευχαριστώ.

Χαιρετισμό, επίσης,  απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, καθηγητής Θ. Μπαμπάλης, ο Πρόεδρος του ΠΤΔΕ, καθηγητής Κ. Σκορδούλης, η Πρόεδρος του Τμ. Φιλολογίας, καθηγήτρια Θ. Αντωνοπούλου, ο Πρόεδρος του ΠαιΤΔΕ, αν. καθηγητής Δ. Φωτεινός και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την ομιλία του Προέδρου του ΙΕΠ, Δρ. Ι. Αντωνίου και τις τοποθετήσεις βασικών συντελεστών του έργου «Νέα Προγράμματα Σπουδών», Δρ. Π. Πήλιουρα  και Δρ. Α. Αφεντουλίδου. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου εκπροσώπησε η Δρ. Έλενα Χατζηκακού, η οποία μίλησε για τα ΠΣ της Κύπρου και την ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας με την Ελλάδα.

Στο κυρίως μέρος των εργασιών της πρώτης ημέρα παρουσιάστηκαν τα ΠΣ Νεοελληνική γλώσσα από τους επόπτες κάθε κύκλου Ε. Μαγουλά (Δημοτικό), Θ. Μιχάλη (Γυμνάσιο) και Δ. Γούτσο (Λύκειο), που αναφέρθηκαν στους στόχους, την οργάνωση, τη διδακτική πλαισίωση και τις καινοτομίες των προγραμμάτων. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ως καινοτομία στον σχεδιασμό ο ενιαίος χαρακτήρας ως προς τη φιλοσοφία και τη στοχοθεσία των τριών προγραμμάτων, αλλά και η απαραίτητη εστίαση στις ιδιαιτερότητες κάθε βαθμίδας.

image 33


image 34
image 35

Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας (Σάββατο 10) χαιρέτησαν η Αναπλ. Πρόεδρος του ΠΤΔΕ, καθηγήτρια Βίκυ Πάτσιου, η καθηγήτρια Τζίνα Καλογήρου, Διευθύντρια του ΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» και η Σύμβουλος Α’ του ΙΕΠ, Δρ. Πολυξένη Μπίλλα. Στο α’ μέρος των εργασιών παρουσιάστηκαν τα βασικά πεδία του νέου ΠΣ για το Δημοτικό σχολείο από τους εκπονητές Σ. Σαμαρά, Μ. Οικονομάκου, Α. Μήτση, Κ. Τζανάκη, Γ. Τρυφιάτη και Δ. Κανελλόπουλο. Στο β’ μέρος παρουσιάστηκαν από τις συνεργάτιδες του Προγράμματος Σπουδών Μ. Πασπαλιάρη και Α. Γεραμάνη η δομή και οι στόχοι της πιλοτικής εφαρμογής. Ακολούθως, εκπαιδευτικοί των Πειραματικών σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα παρουσίασαν για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική κοινότητα πρωτότυπα παραδείγματα της πιλοτικής εφαρμογής που σχεδίασαν και εφάρμοσαν στις τάξεις τους κατά το σχολικό έτος 2021-2022.

image 36

Η διημερίδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς την παρακολούθησε (διά ζώσης και εξ αποστάσεως) μεγάλος αριθμός μελών ΔΕΠ, στελεχών της εκπαίδευσης και εν ενεργεία εκπαιδευτικών, οι οποίοι άντλησαν χρήσιμες πληροφορίες και παράλληλα διαπίστωσαν την πρωτοτυπία, τη σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση, την αναλυτική και οργανωμένη χαρτογράφηση του περιεχομένου και τις εξαιρετικά πρωτότυπες προτάσεις δραστηριοτήτων. Στην άρτια διοργάνωση συνέβαλαν το γραφείο Εθιμοτυπίας, οι εργαζόμενοι στο Κεντρικό Κτήριο και τα μέλη του ΠΤΔΕ Λεωνίδας Εξαρχάκος, Αλεξία Ορφανού και Γεωργία Στύλου.

image 37
image 38
image 39

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN