Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Οι Νέες Δημοσιονομικές Ρυθμίσεις”, άρθρο του Καθηγητή Π. Πετράκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσε στις 30 Οκτωβρίου 2021 άρθρο του Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο “Οι Νέες Δημοσιονομικές Ρυθμίσεις“.

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
“Έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη η συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

Πρόσφατα την πυροδότησε η δημοσιοποίηση ενός, καταρχήν, επιστημονικού άρθρου που δημοσιεύτηκε από τον ESM, χωρίς πάντως να τον δεσμεύει, σύμφωνα με το οποίο το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος προτείνεται να τοποθετηθεί στο 3% και το όριο του χρέους στο 100% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος ρυθμός μεγέθυνσης που θα κινηθεί στην επόμενη δεκαετία γύρω στο 1,5% και ένας επιθυμητός πληθωρισμός γύρω στο 2% θα οδηγούσε, με τις υπόλοιπές συνθήκες σταθερές (κυρίως ελεγχόμενα επιτόκια γύρω στο 1%), σε μία συστηματική μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ που επιδιώκουμε.

Δύο σημεία αξίζει να προσέξουμε: Το πρώτο αφορά το όριο του 100% του ΑΕΠ. Έχει χυθεί πολύ επιστημονικό μελάνι ήδη από το 2010 πάνω σε αυτό το «επιστημονικό – ιδεολογικό» όριο (Reinhard and Rogoff) στο οποίο στηρίχθηκε όλο το οικοδόμημα των δημοσιονομικών περιορισμών της κρίσης του 2008. Τελικά συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει επιστημονική θεμελίωση για αυτό. Η βιωσιμότητα του χρέους (χρόνος, κόστος) έχει μεγαλύτερη σημασία.

Το δεύτερο αφορά το 3%. Δεν αναφέρεται στα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα αλλά στο συνολικό έλλειμμα σε σχέση με το ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα το πρωτογενές έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν θετικό, από 3,5% ως 4,2%, στην περίοδο 2016 έως 2019, όμως με ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος. Την ίδια περίοδο το συνολικό έλλειμμα κινήθηκε από 0,3% έως 1%.

Αντιθέτως αφήνει ορισμένα περιθώρια επιτάχυνσής του εφόσον υπάρξουν ανάλογες ρυθμίσεις, όπως π.χ. να αφαιρέσουμε τις πράσινες και πρωτογενείς επενδύσεις από το πρωτογενές έλλειμμα. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας! Η ουσία είναι ότι η συζήτηση έχει έναν τόνο φιλικό προς τις ανάγκες μας και αυτό κρατάμε προς το παρόν.

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε και στο InDeep Analysis.
Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Τα Νέα, 30 Οκτωβρίου 2021

Δείτε την αναδημοσίευση στο InDeep Analysis: http://indeepanalysis.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN