Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σε εξέλιξη η ανακαίνιση της Β’ Φοιτητικής Εστίας του ΕΚΠΑ ως ενός από τα πιο πρωτοποριακά κτήρια στην Ελλάδα – Εκμίσθωση ξενοδοχείου για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στέγασης φοιτητών και φοιτητριών

Οι Πρυτανικές Αρχές με το έργο ProGETonE, ως αφετηρία, ουσιαστικά έχουν ήδη ξεκινήσει μια φιλόδοξη παρέμβαση στο παλαιό κτήριο της Β’ ΦΕΠΑ. Αυτή τη στιγμή το ανακατασκευαζόμενο κτήριο της Β’ ΦΕΠΑ γίνεται το πιο πρωτοποριακό κτήριο στην Ελλάδα, με αύξηση των χώρων και με σύγχρονες προδιαγραφές. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εξασφαλίσει τη σχετική χρηματοδότηση και προχωρά στην ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 31/12/2024.

Athens 7

To ProGETone Η2020 είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας, στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΠΑ και το οποίο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή νέων τρόπων ανακαίνισης των κτηρίων, με την αύξηση της σεισμικής τους ασφάλειας, με την χρήση εξωτερικού μεταλλικού σκελετού, που παράλληλα προσφέρει επιπρόσθετους χώρους στα διαμερίσματα (μπαλκόνια, επέκταση δωμάτιων και χειμερινούς κήπους), και με τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα μια προσέγγιση που βασίζεται στις ανάγκες του χρήστη. Καθοριστική για την πορεία και την εξέλιξη του έργου είναι βέβαια η συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΚΠΑ.

Exoskeleton 01 768x1024 1

Το ProGETonE αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση δύο σημαντικών αναγκών σε υπάρχοντα κτήρια:

  • αναβάθμιση της ασφάλειας για την αντιμετώπιση σεισμών σε σεισμικές ζώνες και
  • σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας συνδυάζοντας τους στόχους της ΕΕ για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής διατηρώντας υψηλά το επίπεδο της αρχιτεκτονικής αισθητικής.
progetone1

“Ένα από το κύρια αποτελέσματα του έργου“, όπως τονίζουν ο Πρύτανης, Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, και ο αρμόδιος για τη Φοιτητική Μέριμνα, Αντιπρύτανης, Καθηγητής Δημήτρης Καραδήμας, “είναι, επίσης, η ανακαίνιση εκ βάθρων και η ενεργειακή και αντισεισμική αναβάθμιση του κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας ―Β’ ΦΕΠΑ― ήδη στο πλαίσιο του πιλοτικού σταδίου του έργου. Αποτελεί η παρέμβαση αυτή ένα από τα πλέον σημαντικά έργα αναβάθμισης φοιτητικών εστιών, έργο κατεξοχήν φοιτητικής μέριμνας, ενός στόχου που θέσαμε εξαρχής υψηλά ως Πρυτανική Αρχή. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το Τμήμα Φυσικής και με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαργαρίτα-Νίκη Ασημακοπούλου, είναι εταίρος του έργου. Στις εργασίες περιλαμβάνονται υπολογιστικές ενεργειακές μελέτες σε θεωρητικό επίπεδο, βελτιστοποίηση ενεργειακών μοντέλων, καταγραφή, παρακολούθηση και αξιολόγηση της θερμικής και ηλεκτρικής συμπεριφοράς, καθώς και της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου πριν και μετά την ανακαίνιση. Οι ενεργειακές επιδόσεις που στοχεύουμε να πετύχουμε μέσω του έργου υπερβαίνουν αυτές της τυπικής ανακαίνισης! Μαζί με την χρήση και ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα) ο στόχος του έργου επικεντρώνεται στην δημιουργία Φοιτητικών Εστιών με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση! Αυτό κατατάσσει το έργο μεταξύ των πλέον καινοτόμων στη χώρα μας  και δίνει το στίγμα για το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος!”.

Εκμίσθωση ξενοδοχείου για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στέγασης φοιτητών και φοιτητριών

Παράλληλα, με μέριμνα των Πρυτανικών Αρχών και στο πλαίσιο άκρως επείγουσας, εξαιρετικής και έκτακτης ανάγκης κάλυψης της στέγασης των φοιτητών και φοιτητριών, που θα διέμεναν στη Β’ ΦΕΠΑ, το ΕΚΠΑ προχώρησε  ήδη στην εκμίσθωση ξενοδοχείου με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, έτσι ώστε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζει να παρέχει δωρεάν στέγαση, σε ισάριθμους με τα προηγούμενα έτη φοιτητές και να μην μειωθεί ο αριθμός των προσφερομένων κλινών. Σε αντίθετη περίπτωση, δικαιούμενοι στέγασης, οικονομικά αδύναμοι φοιτητές θα στερούντο της δυνατότητας παροχής δωρεάν στέγης με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους.

progetone4

Οι Πρυτανικές Αρχές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα έργα φοιτητικής μέριμνας, καθώς οι δράσεις στήριξης των φοιτητών και η εξασφάλιση σύγχρονων υποδομών αποτελούν προϋπόθεση για ένα ποιοτικό και εξωστρεφές Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που υπηρετεί την κοινωνία και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN