Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Φωτογραφία Δ. Χρυσοχόου1

Ο Δ. Ν. Χρυσοχόου, Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, συζήτησε διαδικτυακά, υπό την ιδιότητα του Προσκεκλημένου Εταίρου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Οκτ. 2022-Ιαν. 2023), με φοιτήτριες/τές του οικείου Πανεπιστημίου για τη φύση και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και με υποψήφιες/ους διδάκτορες του Τμήματος Νομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Salento, υπό την ιδιότητα του προσκεκλημένου ομιλητή.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022 στο πλαίσιο του μαθήματος «Συνθέσεις – Εφαρμογές Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου», με θέμα: «Τι, εντέλει, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;», υπό τον συντονισμό του υπεύθυνου του μαθήματος, Επιστημονικού Συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Μιχάλη Σταυρινού. Η συζήτηση, αντλώντας από μια (μετ)εξελικτική «πολιτειολογία των ενώσεων», εστίασε στη φύση της ΕΕ ως «ένωσης πολιτειακής συνεξέλιξης» υπό συνθήκες «πολιτειακής συγχρονίας» –«ένωσης» ως πολιτείας και ως πολιτειών–, όπου μέτοχοι «κοινού δεσμού» δεν είναι μόνον όσες/όσοι (συν)υπάρχουν απλώς, αλλά όσες/όσοι μοιράζονται τους βίους των άλλων (ως) μελών.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του μαθήματος «Συνταγματικό Δίκαιο», με θέμα: «Οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής συμβίωσης», υπό τον συντονισμό της υπεύθυνης του μαθήματος, Λέκτορος Διοικητικού Δικαίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρος Παντελίτσας Σφηνιαδάκη. Η συζήτηση διερεύνησε τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής συμβίωσης σε συνάρτηση προς τις θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού δημόσιου πολιτισμού. Ειδικότερα με αναφορά στις πολιτικές μορφές «συνομοσπονδία» και «ομοσπονδία», συζητήθηκαν ιστορικά εντοπισμένα παραδείγματα ενώσεων και οι δυνατότητες για μια θέαση της ΕΕ πέραν των κλασικών διεθνολογικών θεάσεων και της θεωρίας του κράτους.

Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος «PhD in Law and Sustainability» του Τμήματος Νομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Salento, με θέμα: «European “Syspondia”: which Sustainability for the European Democratic Model?», υπό τον συντονισμό της Καθηγήτριας του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κας Susanna Cafaro και με την παρέμβαση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κας Claudia Morini από το οικείο Τμήμα του Πανεπιστημίου του Salento. Η συζήτηση εστίασε στις απαιτήσεις εκδημοκρατισμού και βιωσιμότητας της «ευρωπαϊκής πολιτείας» σε συνάρτηση προς την εξελικτική διαμόρφωση ευρωπαϊκού δήμου.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Honorary Senior Research Fellow στο College of Social Sciences and International Studies του Πανεπιστημίου Έξετερ (31 Δεκ. 2019-22), Ανώτερος Εταίρος στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Μάρ.-Δεκ. 2022) και Προσκεκλημένος Εταίρος στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Οκτ. 2022-Ιαν. 2023). Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader και Honorary University Fellow στο Πανεπιστήμιο Έξετερ, Visiting Research Professor στο Virginia Tech Center for European Union, Transatlantic and Trans-European Space Studies – A Jean Monnet Center of Excellence, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και Επισκέπτης Εταίρος/Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης, LSE, Κολούμπια, Όσλο, Γενεύης, Γιβάσκιλα, Μάλτας, CHRIST (Deemed to be University, Ινδία), Νεάπολις Πάφου, Κρήτης, Αιγαίου και Πελοποννήσου, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης απένειμε Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπου Σχεδιασμού και Υποδειγματικής Γραφής στο έργο του Πολιτειολογία των ενώσεων (Ι. Σιδέρης, 2020). Στις 30 Ιανουαρίου 2022, Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, χειροθετήθηκε Άρχων Ρεφερενδάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Ι.Π.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Στις 25 Μαΐου 2022, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Δήμου Ύδρας για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN