Νέα & Ανακοινώσεις

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΔΝΕΓ-Π.Κ.) είναι γνωστό ως η μονάδα του ΕΚΠΑ που ασχολείται κατεξοχήν με τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Πρόκειται για μια αυτόνομη μονάδα του Πανεπιστημίου, η οποία έχει μακρά και πλούσια παράδοση προσφοράς στον τομέα αυτόν. Διδάσκει τη νέα ελληνική γλώσσα σε αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν ή επιθυμούν να σπουδάσουν σε κάποιο από τα Τμήματα ή Προγράμματα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε φοιτητές που επισκέπτονται την Αθήνα στο πλαίσιο προγραμμάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών (π.χ. Erasmus), σε αλλοδαπούς φοιτητές που παρακολουθούν ξενόγλωσσα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ και θέλουν ή πρέπει να μάθουν Ελληνικά, καθώς και σε πολλές άλλες κατηγορίες ενδιαφερομένων (π.χ. προετοιμασία για τις εξετάσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, βελτίωσης προφορικού λόγου, θερινά σχολεία, κλπ.).

Αυτή η πλευρά της αποστολής και των δράσεων του Δ.Ν.Ε.Γ.-Π.Κ. είναι λίγο-πολύ γνωστή τόσο εντός όσο και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτό που δεν είναι καθόλου σχεδόν γνωστό είναι ότι το Διδασκαλείο έχει, επίσης, ως αποστολή του και προσπαθεί να στηρίξει και τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στο εξωτερικό! Στο πλαίσιο αυτό το μεγαλύτερο, μακροβιότερο και, τελικά, εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα είναι το γνωστό με το όνομα ΘΥΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών) λειτουργεί από το 1988 και έχει σκοπό την εξοικείωση ξένων ελληνιστών με τον Νεοελληνικό Πολιτισμό, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, την Ιστορία και την Τέχνη. Είναι ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξι (6) εβδομάδων και απευθύνεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των Τμημάτων ξένων Πανεπιστημίων, στα οποία διδάσκονται γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τις Ελληνικές Σπουδές. Το Πρόγραμμα αυτό είναι το μεγαλύτερο, από πλευράς διάρκειας σπουδών και αριθμού συμμετεχόντων, που οργανώνεται στον ελληνικό χώρο. Όπως δηλώνει ο τίτλος του, τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν (δεν υπάρχουν δίδακτρα) και παρέχονται και υποτροφίες στους σπουδαστές, οι οποίες για πολλούς εξ αυτών αποτελούν σημαντική οικονομική ενίσχυση. Στη μακρά αυτή περίοδο λειτουργίας του το Πρόγραμμα έχει φιλοξενήσει και εκπαιδεύσει περί τους 7.000 ελληνιστές από όλον τον κόσμο, οι οποίοι σήμερα είναι πρεσβευτές του ελληνισμού στις χώρες που ζουν και εργάζονται.

Όλα τα προαναφερθέντα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διδασκαλείου αποτελούν το βασικό σώμα των σταθερών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του. Αυτή η εκπαιδευτική του παράδοση έχει να επιδείξει ένα σύνολο σταθερών, επίσης, ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως η ευέλικτη και αποτελεσματική διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού, η αυστηρή επιστημονική προσέγγιση του αντικειμένου, η άμεση ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του χώρου της εκπαίδευσης, η καλλιέργεια των διαπολιτισμικών επαφών και της αλληλεπίδρασης νέων ανθρώπων από όλο τον κόσμο με συνδετικό κρίκο την ελληνική γλωσσική και πολιτισμική παράδοση, καθώς και η μόνιμη φροντίδα – και γιατί όχι αγωνία – για τη σύσφιξη και διατήρηση των δεσμών με τους Έλληνες της Ομογένειας.

Έχοντας ως βάση την πλούσια αυτή παράδοση, καλείται σήμερα το Διδασκαλείο να συμβαδίσει με τις ανάγκες της νέας εποχής και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των νέων συνθηκών. Με τον όρο «νέες συνθήκες» αναφέρομαι στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ταχύτατη διάδοση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στην εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση και την έρευνα, στις πρόσφατες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην τάση διεθνοποίησης που κυριαρχεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση γενικότερα και αποτελεί και διακηρυγμένη στρατηγική του Πανεπιστημίου μας. Ταυτόχρονα, αναφέρομαι σε εξελίξεις, όπως η γενικότερη υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών ανά τον κόσμο, οι οικονομικές περικοπές, που γίνονται ακόμα και σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο αναγκαστικά περιορισμένος ρόλος της νέας ελληνικής γλώσσας στην διεθνή οικονομική ζωή και την αγορά εργασίας – εξελίξεις οι οποίες οδηγούν στη ραγδαία μείωση των Τμημάτων/ Προγραμμάτων Νέων Ελληνικών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία αποτελούσαν φάρους προβολής του ελληνικού πνεύματος και δίδασκαν και διέδιδαν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας – Παναγιώτης Κοντός έχει ήδη αναπτύξει μια στρατηγική ανταπόκρισης στις νέες ανάγκες και προκλήσεις. Θα αναφέρω ορισμένες νέες, πρόσφατες δράσεις και πρωτοβουλίες που το πιστοποιούν και οι οποίες αναπτύχθηκαν ή αναπτύσσονται παράλληλα προς αυτές που ήδη υπήρχαν:

  1. Τον Ιούνιο του 2024 πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Διδασκαλείου (διοργανώθηκε από το Διδασκαλείο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών) διεθνές συνέδριο με θέμα: Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού σήμερα: προκλήσεις και προοπτικές. Το συνέδριο είχε ως στόχο να αναδείξει τον ρόλο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που διδάσκουν τη Νέα Ελληνική στο εξωτερικό, να προσδιορίσει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στα κατά τόπους ιδρύματα σε σχέση με τη νέα ελληνική γλώσσα ως γνωστικό αντικείμενο και σε σχέση με τη διδασκαλία της, να διερευνήσει τις προοπτικές προώθησης και διάδοσης της Νέας Ελληνικής στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και να εντοπίσει προκλήσεις θεσμικού, οικονομικού, εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού χαρακτήρα, ώστε να αναζητηθούν από κοινού κατάλληλες απαντήσεις. Το συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία και οι σύνεδροι ζήτησαν να καθιερωθεί και να διεξάγεται σε τακτά διαστήματα (π.χ. ανά τριετία ή τετραετία), ώστε να αποτελέσει θεσμό, σημείο αναφοράς και χώρο συνάντησης για όσους ασχολούνται με τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Η πρόταση αυτή κατεγράφη και εξετάζονται οι παράμετροι που θα επιτρέψουν την υλοποίησή της. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και η έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου, των οποίων το περιεχόμενο μπορεί να αποτελέσει οδηγό, για τα ενδιαφερόμενα Υπουργεία, στην χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής ενίσχυσης των εν λόγω τμημάτων.
  2. Το Διδασκαλείο προετοιμάζει και προσφέρει μαθήματα Νέας Ελληνικής στους φοιτητές των νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων των Σχολών του Πανεπιστημίου μας. Τα μαθήματα αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των εν λόγω φοιτητών και στον ιδιαίτερο προσανατολισμό των σπουδών τους.
  3. Προσφέρουμε μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής ειδικά για να καλύψουμε τις ανάγκες φοιτητών που εγγράφονται σε ξενόγλωσσα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Πανεπιστημίου μας, τα οποία λόγω της φύσης τους απαιτούν γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας (π.χ. προγράμματα με θεολογικό ή φιλοσοφικό περιεχόμενο).
  4. Βρίσκεται σε εξέλιξη εκπόνηση διδακτικού υλικού για προσφορά μαθημάτων Νέας Ελληνικής εξ αποστάσεως. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκπόνηση του υλικού για αρχαρίους (επίπεδο Α1). Με την ολοκλήρωσή του ξεκίνησε ήδη προσφορά μαθημάτων εξ αποστάσεως για το επίπεδο αυτό (από το εαρινό εξάμηνο που μόλις έληξε) σε ενδιαφερόμενους σπουδαστές με συνδυασμό σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα προχωράει ήδη η εκπόνηση διδακτικού υλικού για το αμέσως επόμενο επίπεδο (Α2), με σκοπό να καλυφθούν σταδιακά όλα τα επίπεδα (Α1-Γ2).
  5. Το Διδασκαλείο έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Sacramento State University των ΗΠΑ. Σε φοιτητές του πανεπιστημίου αυτού προσφέρουμε μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας για αρχαρίους με το σύστημα της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης. Το εν λόγω πρόγραμμα λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2024-2025) και είχε εξαιρετική επιτυχία! Τούτου δοθέντος, θα συνεχίσουμε και θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας με το εν λόγω Πανεπιστήμιο, ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξούμε να προχωρήσουμε σε αντίστοιχες συνεργασίες και με άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού με σκοπό να καλύψουμε τις ανάγκες τους στο επίπεδο της γλωσσικής διδασκαλίας.
  6. Το Διδασκαλείο προτίθεται να ενισχύσει το ερευνητικό προφίλ του. Αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση με τη διευκόλυνση και ενθάρρυνση διδασκόντων με ερευνητικά ενδιαφέροντα, ώστε να συμμετάσχουν σε διεθνή συνέδρια και να προβάλουν το έργο τους και, ταυτόχρονα, το Διδασκαλείο και το έργο του. Θα ακολουθήσει διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων με θεματολογία που άπτεται των ειδικών ενδιαφερόντων του Διδασκαλείου (π.χ. ζητήματα διδακτικής της Νέας Ελληνικής ως ξένης, ζητήματα αξιολόγησης, θέματα γλωσσολογικά κλπ.).
  7. Έχουν θεσπιστεί εσωτερικές συναντήσεις των διδασκόντων και διδασκουσών για συζήτηση θεμάτων εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού ή άλλου συναφούς χαρακτήρα (π.χ. τεχνητή νοημοσύνη και διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης, η αξιοποίηση της λογοτεχνίας στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης κλπ.). Σκοπός των συναντήσεων είναι η ανταλλαγή σκέψεων, προτάσεων, καλών πρακτικών, καθώς και η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των διδασκόντων και διδασκουσών.
  8. Τέλος, το Φθινόπωρο του περασμένου έτους (2024) ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών το νέο του «Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027»! Ο Στρατηγικός στόχος 3 («Διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού – Προσέγγιση και ενδυνάμωση των σχέσεων με τη νέα γενιά») σχετίζεται άμεσα με τους στόχους και τις δραστηριότητες του Διδασκαλείου. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν, προβλέπεται να αναλάβει το Διδασκαλείο την υλοποίηση δύο πολύ σημαντικών δράσεων για τη στήριξη του αποδήμου ελληνισμού! Πρόκειται για την πρώτη δράση που φέρει τον τίτλο «Εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» και την ένατη δράση «Διδασκαλία βασικών στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού». Στην πρώτη περίπτωση προβλέπεται η οργάνωση και διενέργεια μαθημάτων νέας ελληνικής γλώσσας με συνδυασμό των μεθόδων σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για οργάνωση και προσφορά μαθημάτων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού με τις μεθόδους της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Και οι δύο δράσεις αφορούν στον απόδημο ελληνισμό, χωρίς να αποκλείουν και άλλους ενδιαφερομένους. Το Διδασκαλείο είναι ήδη έτοιμο και αναμένει ότι το Υπουργείο θα ενεργοποιήσει σύντομα τα σχετικά προγράμματα και ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δράσεων το επόμενο διάστημα.

Το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας – Παναγιώτης Κοντός έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει και στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά του και έχει ξεκινήσει ήδη να το κάνει με τρόπο δυναμικό και αποτελεσματικό. Οι πρόσφατες δράσεις του Διδασκαλείου επιβεβαιώνουν τον σημαντικό του ρόλο στην ενίσχυση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Μέσα από στοχευμένες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, διεθνείς συνεργασίες, ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και ενεργό συμμετοχή σε πρωτοβουλίες εθνικής σημασίας, το Διδασκαλείο, ξεδιπλώνει τη στρατηγική του και εδραιώνεται ως θεσμός με δυναμική παρουσία και μακροπρόθεσμο όραμα. Ακολουθώντας τη γενικότερη πολιτική του Πανεπιστημίου και με γνώμονα την ποιότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, συνεχίζει με συνέπεια το έργο του, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις.

Δημήτρης Καραδήμας

Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας

Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΝΕΓ-ΠΚ, ΕΚΠΑ

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΔΝΕΓ-Π.Κ.) είναι γνωστό ως η μονάδα του ΕΚΠΑ που ασχολείται κατεξοχήν με τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Πρόκειται για μια αυτόνομη μονάδα του Πανεπιστημίου, η οποία έχει μακρά και πλούσια παράδοση προσφοράς στον τομέα αυτόν. Διδάσκει τη νέα ελληνική γλώσσα σε αλλοδαπούς […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο