Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το ΕΚΠΑ συντονίζει το έργο CIVIS Intergenerational Communities για τη δημιουργία κοινοτήτων χωρίς ηλικιακούς αποκλεισμούς

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συντονίζει το εγκεκριμένο έργο “CIVIS Intergenerational Communities“, μια πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής συμμαχίας CIVIS, που εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του CIVIS Open Lab @ΕΚΠΑ και αποσκοπεί στην προώθηση της διαγενεακής αλληλεπίδρασης και την καταπολέμηση των στερεοτύπων και διακρίσεων λόγω ηλικίας (ageism).

Στόχος του CIVIS Intergenerational Communities

Ο βασικός στόχος του CIVIS Intergenerational Communities είναι η δημιουργία χώρων διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, υπό το πρίσμα της κοινωνικής ένταξης και της ισότητας. Το CIVIS Intergenerational Communities επιδιώκει να συνδέσει την ανώτατη εκπαίδευση με τοπικούς φορείς, σχεδιάζοντας από κοινού μεθόδους και δράσεις που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των γενεών, καλλιεργώντας νέες νοοτροπίες και φιλικές προς όλες τις ηλικίες κοινότητες.

Συμμετέχοντα Πανεπιστήμια της Συμμαχίας CIVIS

Το έργο CIVIS Intergenerational Communities υλοποιείται σε συνεργασία με τα παρακάτω πανεπιστήμια-μέλη της συμμαχίας CIVIS: – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (συντονιστής δράσης Open Lab) – Universidad Autónoma de Madrid, Spain (μέλος Open Lab) – University of Salzburg, Austria (μέλος Open Lab) Επίσης, στρατηγικοί εταίροι στο έργο και τις δράσεις του CIVIS Intergenerational Communities είναι οι οργανισμοί Mission Anthropos, ELIX – Conservation Volunteers Greece, Generations Working Together και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου.

Βασικές Δράσεις του CIVIS Intergenerational Communities

1.Δημιουργία κοινής διαδικτυακής πλατφόρμας με εκπαιδευτικό υλικό, καλές πρακτικές και ημερολόγιο δράσεων για την καταπολέμηση στερεοτύπων και διακρίσεων λόγω ηλικίας (ageism).

2. Διαδικτυακά Επιμορφωτικά Σεμινάρια με τη συμμετοχή όλων των πανεπιστημίων.

3. Πιλοτικά Διαγενεακά Προγράμματα: Υλοποίηση τοπικών δράσεων που ενώνουν άτομα διαφόρων ηλικιών μέσω αφήγησης, τέχνης και κοινοτικών δραστηριοτήτων.

4. Ετήσια Σύνοδος και Εκδηλώσεις Διάχυσης: Παρουσίαση αποτελεσμάτων και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ πανεπιστημίων, επαγγελματιών και φορέων.

5. Παραδοτέα: Εργαλειοθήκη διαγενεακής συνεργασίας, προτάσεις εκπαιδευτικής πολιτικής, αξιολογητικό πλαίσιο και κατευθύνσεις για τη βιωσιμότητα του έργου.

Οφέλη για το ΕΚΠΑ

Η διοργάνωση και υλοποίηση του CIVIS Intergenerational Communities προσφέρει τα εξής οφέλη: – Δυνατότητα διαμόρφωσης καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών με επίκεντρο τη διαγενεακή σύνδεση. – Ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς του πανεπιστημίου, μέσω δράσεων που προάγουν τη συνοχή στην τοπική κοινότητα. – Εμπλουτισμός του διδακτικού υλικού και ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του έργου στα προγράμματα σπουδών. – Διεθνής συνεργασία και δικτύωση με ευρωπαϊκά ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς. Το CIVIS Intergenerational Communities Open Lab θα διαρκέσει 18 μήνες και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς ηλικιακούς αποκλεισμούς, με σεβασμό και αναγνώριση στην αξία όλων των γενεών. Η πρώτη δράση του CIVIS Intergenerational Communities θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 24-30 Απριλίου 2025, με τη συμμετοχή μελών του ΕΚΠΑ στην εβδομάδα παγκόσμιας διαγενεακής επικοινωνίας Global Intergenerational Week #GIW25. H #GIW25 είναι δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα διαγενακής επικοινωνίας που πραγματοποιείται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση. Στη δράση #GIW25 η ομάδα του ΕΚΠΑ θα λάβει μέρος με τις εξής εκδηλώσεις (δείτε επισυναπτόμενο αρχείο #GIW25)

  • Day 3 (26/04): Let’s Combat Loneliness and Social Isolation- Mission “ANTHROPOS” Webinar),
  • Day 6 (29/04): University of Athens Lecture “Intergenerational Programs as part of the School Curriculum”)
  • Day 7 (30/04): 6th Primary School of Marousi, Athens – live event – “Building Stronger Communities through Intergenerational Practice” (δείτε επισυναπτόμενη πρόσκληση)

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CIVIS Intergenerational Communities μπορείτε να επικοινωνήσετε με την συντονίστρια του έργου κ. Ασπασία Δανιά, Επίκουρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ, adania@phed.uoa.gr Εικόνα1

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN