Η διήμερη συνάντηση εργασίας “Turkish Studies Working Meeting” που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Juliette Dumas, Τμήμα Μεσανατολικών Σπουδών), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Κωνσταντίνος Γώγος, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών), και το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (Carmen Rodriguez Lopez, Τμήμα Αραβικών, Ισλαμικών και Ανατολικών Σπουδών) στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2022, στην Aix en Provence, προσέλκυσε το ενδιαφέρον καθηγητών, ερευνητών και υποψηφίων διδακτόρων στο πεδίο των τουρκολογικών σπουδών, από έξι πανεπιστήμια της Συμμαχίας CIVIS και συγκεκριμένα από την Αθήνα (ΕΚΠΑ), την Αιξ-Μασσαλία (ΑΜU), την Μαδρίτη (UAM), το Βουκουρέστι, τις Βρυξέλλες (ULB), και την Ρώμη (La Sapienza). Το ΕΚΠΑ εκπροσωπήθηκε από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Καθηγήτρια Ελένη Σελλά, Αναπλ. Καθηγήτρια Έφη Κάννερ, Επίκ. Καθηγητή Κωνσταντίνο Γώγο, καθώς και την Υποψ. Διδ. Βαλέρια Αντωνοπούλου.
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, οι συμμετάσχοντες ενημερώθηκαν από μέλη του Γραφείου CIVIS Aix-Marseille σχετικά με τα προγράμματα CIVIS Blended Intensive Programs, CIVIS Micro-progammes, CIVIS Open Labs, καθώς και για την δυνατότητα και τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός κοινού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο πεδίο των Τουρκολογικών Σπουδών. Οι συμμετάσχοντες παρουσίασαν και συζήτησαν τις δικές τους προτάσεις και ιδέες για συνεργασία, σε δια ζώσης συνεδρίες που έλαβαν χώρα τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά την δεύτερη ημέρα, με στόχο να γίνει συντονισμένη προετοιμασία για υποβολή κοινών προτάσεων στις επόμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων CIVIS. Αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην συνεργασία των μελών με στόχο την προετοιμασία συγκεκριμένης και πρωτότυπης πρότασης για πρόγραμμα BIP, καθώς και για Open Lab και Μicro-programme, κάτι που αναμένεται ότι θα ενισχύσει τον εμπλουτισμό των τουρκολογικών σπουδών και την κινητικότητα των φοιτητών στο πλαίσιο της Συμμαχίας CIVIS.
Εκτός αυτού, μέσα στο διήμερο πρόγραμμα διεξήχθησαν δύο σεμινάρια/workshops υποψηφίων διδακτόρων, στα οποία οι υποψήφιοι διδάκτορες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το θέμα και την εξέλιξη της διατριβής τους αλλά και να αποκομίσουν οφέλη από την συζήτηση που ακολούθησε.
Κατά το κλείσιμο των εργασιών του διημέρου, οι σύνεδροι τόνισαν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν ιδιαιτέρως αποδοτική και άνοιξε νέους ορίζοντες συνεργασίας, ενώ επισημάνθηκε η μεγάλη χρησιμότητα και αναγκαιότητα μελλοντικών συναντήσεων και επαφών με σκοπό την περαιτέρω δικτύωση, την συνεργασία και την κινητικότητα ανάμεσα στα τμήματα Τουρκικών Σπουδών και Μεσανατολικών Σπουδών της Συμμαχίας CIVIS.
Κωνσταντίνος Γώγος, Επίκουρος Καθηγητής | Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ